Dolar, Euro kuru ve altın gram fiyatında hızlı yükseliş!

Geçen haftayı 8,09’dan tamamlayan dolar/TL kuru, Forex’te 8,21’i gördü. Euro/TL ise 9,66’ya kadar tırmandı. Altın gram fiyatı 453 liraya yükseldi.

Dolar, Euro kuru ve altın kilogram fiyatında hızlı yükseliş!

Dolar, Euro kuru ve altın kilogram fiyatında hızlı yükseliş! Haftanın ilk günü veri bakımından hem yurt içi hem de yurt dışı piyasalar sakin bir gün yaşayacak. Kabine toplantısı yurt içi gündemin en önemli takvim maddesi olacak.

Geçen hafta çok 7,50-8,47 gibi çok geniş aralıkta dalgalann dolar/TL, 8 liranın altında tutunmaya çalışsa da kapanışı 8,08’den yapmıştı. Dolar/TL, yeni haftaya 8,05’lerde başlamıştı. Piyasaların açılmasıyla birlikte kurlarda yukarı yönlü hareket hız kazandı. Dolar/TL, 8,18’in üzerine çıkarken Euro/TL ise 9,65’lere tırmandı.


Deniz Yatırım stratejisti Orkun Gödek, bu sabah yayımladığı raporda “Kur cephesindeki fiyatlamalarda öne çıkan en önemli detay lokallerin uzun bir aranın ardından gerçekleştirdiği yüklü döviz satışları olurken, söz konusu eğilimin yurt dışına çıkmaya çalışan yabancı yatırımcıların fonlanmasına imkan tanıdığı ve parite seviyeleri üzerindeki yukarı yönlü baskısı hafiflettiğini söylemek mümkün. Öte yandan varlık gruplarının geneli için denge arayışı sürecinin henüz tamamlanmadığını ve biraz daha zamana ihtiyaç duyduğumuzu düşünmeye devam ediyoruz” dedi.

Dolar/TL, yeni haftanın ilk işlem gününde 8,2050 seviyesini aşmasının ardından 8,19’larda seyrediyor. Euro/TL ise 9,65 civarında işlem görüyor.

Altın gram fiyatı 453 liraya yükseldi

Altın kilogram fiyatı

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) standart altının gramı 453 liraya yükseldi.

Altın piyasasında, en düşük 445 lirayı, en yüksek ise 453 lirayı gören standart altının gram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 2 artışla 453 liradan tamamladı.

KMKTP’de, altında gerçekleşen toplam işlem hacmi 740 milyon 283 bin 615,55 lira, işlem miktarı ise 1.668,86 kilogram oldu. Tüm metallerdeki toplam işlem hacmi ise 756 milyon 321 bin 319,45 lira oldu.

Yıla hızlı başlayan ancak heyecanını kaybeden ons altın, aylık bazda Ocak ve Şubat ayını düşüşle tamamlamasının ardından Mart ayı başında da 1.677 dolar seviyesine gerileyerek Haziran sonrası en düşük seviyeyi gördü. Ons fiyatının 2021’in ilk çeyreğindeki düşüşünde ABD ekonomisine dair beklentilerin etkisi büyük.

Altın ons fiyatı bugün 1.720 dolar seviyesine doğru düşüş yaşıyor, ABD Dolar Endeksi ise 93,0 seviyesine doğru alıcılı işlem görüyor. Ons altında 1.700 dolar altı hareket canlı görülürken yurt içinde ise ons tarafındaki düşüşe karşın USDTRY kurunun yükselmesiyle altın fiyatları da hareketlendi.

Geçen hafta 457 TL’ye çıkan gram altın, haftayı 450 TL üzerinde kapattı. Bugün ise dolar kurunun 8,20’ye yaklaşmasıyla fiyat 454 TL’ye çıktı. Gram altında 445 TL üzeri kısa vadede alıcılı bölge olarak görülüyor, ancak 466 TL ara direncinin kırılmaması durumunda bu aralıkta bir süre daha fiyatlama devam edebilir. Aylık bazda Ocak ve Şubat ayını düşüşle tamamlayan gram altın, bu ayki yükselişiyle sene başı kayıplarını silmiş oldu.


Türkiye ve dünya ekonomi gündemi: Piyasada neler takip ediliyor?

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında toplanacak. İki haftalık aranın ardından düzenlenen toplantıda koronavirüs risk haritasının son durumu değerlendirilecek ve yeni tedbirlere ihtiyaç olup olmadığı görüşülecek. Bilim Kurulu’nun en son 25 Mart’ta gerçekleştirdiği toplantıda alınan kararlar detaylı bir şekilde ele alınacak. Toplantıda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın son gelişmelerle ilgili bilgi vermeleri bekleniyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu(BDDK), bankacılık sektörü Şubat dönemi verilerini yayımlayacak (14.00). Geçen yılın ilk iki ayında sektörü karı 15,13 milyar TL seviyesinde bulunuyordu. Sektör yılın ilk ayında 4,34 milyar TL kar açıklamıştı.

Faiz indirilecek mi?

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Bloomberg’in yazılı olarak sorularını yanıtladı. Kavcıoğlu, başkanlığında ilk faiz kararının verileceği nisan ayında veya sonraki aylarda gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantılarında “hemen faiz indirileceği önyargısını” doğru bulmadığını belirtti.

Dolar endeksinde %0,1 artış

dolar

Dolar endeksi yüzde 0,1 artışla 92,8 seviyesinde bulunurken, euro/dolar paritesi bir önceki kapanışa göre yüzde 0,1 azalışla 1,1788 seviyesinde dengelendi.

Haftanın ilk günü veri bakımından hem yurt içi hem de yurt dışı piyasalar sakin bir gün yaşayacak. Kabine toplantısı izlenecek. İki haftalık aranın ardından düzenlenen toplantıda corona virüs risk haritasının son durumu değerlendirilecek ve yeni tedbirlere ihtiyaç olup olmadığı görüşülecek.

Paskalya nedeniyle yurt dışı piyasalarda kısa bir hafta olacak, öne çıkan en önemli veri ise ABD’den gelecek istihdam rakamları olacak.

Süveyş Kanalı kısmen açıldı: Petrol fiyatları düşer mi?

Petrol fiyatları ise Süveyş Kanalı açıklarında karaya vuran Ever Given isimli petrol gemisinin haberleriyle birlikte 61,40 seviyesine yükselmişti. Bugün ise Ever Given‘ın motorlarının çalıştığı ve kısa sürede yol çıkacağı haberi geldi. Petrol arzının tekrardan düzene girmesi ile birlikte WTI ve Brent fiyatlarında düşüş bekleniyor.

Fed son toplantısında, 10 yıllıklardaki yükseliş nedeniyle erkene çekilen faiz artışı beklentisini istihdam piyasasını olumsuz etkileyeceği nedeniyle reddetmişti.


İngiltere’de mortgage onay ve kredileri, ABD’de Dallas Fed Teksas İmalat Aktivite Endeksi bulunuyor. AB Komisyonu “Suriye’nin ve Bölgenin geleceğinin desteklenmesi” konulu 5. Brüksel Forumu’nu gerçekleştirecek. Bu arada ABD’nin ardından Avrupa da yaz saati uygulamasına hafta sonu geçti.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.