Altın fiyatları 6 ayın zirvesinde: Bundan sonra yükselecek mi?

Altın fiyatları dolar cinsinden son üç ayın, TL cinsinden son 6 ayın zirvesinde. Bundan sonra ne olur? Yükselmeye devam eder mi?

Altın fiyatları

Altın fiyatları son dönemdeki hızlı artışı ile dikkat çekiyor. 2020 yılı Ağustos ayı başında 2 bin doların üzerine çıktıktan sonra gerileyen ve dalgalı seyir izleyen uluslararası spot ons altın fiyatları, 2021 yılı Mart ayı başında ve sonunda 1700 doların altına gerilemiş, 1670 dolar seviyelerini görmüştü.

Nisan ayında yükselişe geçen ons altın fiyatı, dün 1838 dolarla son üç ayın zirvesini gördü.


TL cinsi gram altın fiyatı da bugün 491 TL ile son altı ayın en yüksek seviyelerine ulaştı.

Dolar/TL’nin 8,57 ile zirveyi gördüğü 6 Kasım 2020’de 540 TL ile zirveyi gören gram altın, daha sonra ekonomi yönetimindeki değişikler sonrasında dolar/TL’deki gerilemenin de etkisiyle 400 TL’nin altına düşmüştü.

Ancak Cumhurbaşkanlığı Kararı sonrasında Merkez Bankası’nda (TCMB) yaşanan yönetim değişikliğinin ardından dolar/TL kurunun tekrar sert yükselişe geçmesi ve uluslararası altın fiyatlarındaki yükselişle birlikte, gram altında 491 TL seviyesi görüldü.

İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk ve İstanbul Altın Rafinerisi Stratejisti Haluk İzzet Mutlu, altın fiyatlarında son dönemde yaşanan yükselişin nedenlerini ve bundan sonrasına ilişkin tahminlerini Sözcü‘ye anlattı.

Destek paketleri altını destekledi

Diğer yatırım araçlarındaki hareketlilik, doların diğer gelişmiş ülke para birimleri karşısındaki güçlü seyri ve özellikle kripto varlıklara dönük ilgi nedeniyle uluslararası altın fiyatlarının ilk çeyrekte düşüşte olduğunu hatırlatan Yıldırımtürk, başta ABD olmak üzere dünya genelinde hükümetlerin parasal ve mali destek adımlarının, özellikle ABD’de Joe Biden yönetiminin açıkladığı trilyonlarca dolarlık destek paketlerinin, altın fiyatlarını da desteklediğini belirtti.

İkinci çeyrekte kripto varlıklara ilginin azaldığını, hükümetlerin düzenleme adımlarının bunda etkili olduğunu, doların zayıfladığını ve enflasyon endişelerinin arttığını belirten Yıldırımtürk, bu faktörlerin altın fiyatlarının yükselişinde etkili olduğunu söyledi.


“Tekrar 2 bin doları aşabilir”

Ons altında yılın ilk yarısı bitmeden 1950 doların, eylül-ekim döneminde ise 2250 doların görülebileceğini belirten Yıldırımtürk, enflasyon endişelerinin güvenli liman olan altını yükseltebileceğini, gram altında da eylül-ekimde 600 TL seviyesinin aşılabileceğini belirtti.

Türkiye’de fiyatlarda döviz kurlarındaki yükselişin etkili olduğunu hatırlatan Yıldırımtürk, turizm sezonunda beklenen gelirin elde edilememesinin, enflasyonda yüksek seyrin, yabancı yatırımcının çıkışının ve Merkez Bankası’na dönük güven erozyonunun döviz kurlarında artışı ve dolayısıyla da altın fiyatlarında yükselişi beraberinde getirdiğini söyledi.

Yıldırımtürk, yatırımcılara, birikimlerinin yüzde 30-40’lık bölümünü altında tutmalarını önerdi.

“Dünyadaki enflasyon beklentileriyle birlikte altın da yükseliyor”

ABD’de pandemi döneminde bireylerin tasarruflarının arttığını ve bunun üzerine Biden yönetiminin bireylere dönük teşvik paketinin geldiğini, kamu yatırım paketinin açıklandığını hatırlatan İstanbul Altın Rafinerisi Stratejisti Haluk İzzet Mutlu, tüm bunların harcama artışıyla birlikte enflasyon beklentilerini de artırdığını, bunun da altın fiyatlarının yükselişinde etkili olduğunu söyledi.

Harcama artışı ve bunun enflasyona etkisinin özellikle temmuz ve ağustos aylarında görüleceğini, enflasyondaki ilk ciddi yükselişte tüm varlıklarla birlikte altında da satışa bağlı düşüş olabileceğini ancak daha sonra altında yükseliş olmasının muhtemel olduğunu belirten Mutlu, “Enflasyon artışı karşısında dolar için koruyucu altındır. Bu yüzden altın fiyatı beklentileri yükselmeye başladı. 1850 doların üzerindeki hareketlere dikkat etmek gerek. Oranın üzerine çıkarsa artış devam eder” dedi.

Yurt içinde geçen sene nisan ve mayıs aylarında görüldüğü kadar fiziki altın talebi olmadığını belirten Mutlu, kapanma öncesinde de fiziki altın talebinde dalgalı bir seyir izlendiğini belirtti.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

USDTRY, Euro grafik ve Gram Altın yorumları: Faiz ve farklı algılamalar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.