TL, Arjantin Peso’sunu geride bıraktı; Dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) erken faiz indirimine gitmesiyle Türk Lirası değer kaybına devam ediyor. TL, Arjantin Peso’sunu geride bıraktı; Dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu!

tl dolar değer

TL son olarak Arjantin Peso’sunu da geride bırakarak, yıl başından bu yana en çok değer kaybeden para birimi oldu.

Dolar/TL kuru dün güne 8,63 lirasından başladıktan sonra, Merkez Bankası’nın yüzde 19’luk politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 18 olarak güncellemesinden sonra 8,8783 seviyesi ile tarihi rekorunu kırdı.


TL, Dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu

para değer

Dolar/TL kuru 8,88’e yaklaştı, bankacılık endeksindeki günlük kayıp %3’ü aştı

investing.com’da yer alan habere göre; haftaya satışlarla başlayan küresel piyasalardaki toparlanma kısa sürdü. Hisse bazında ayrışmanın olduğu endeksler haftayı düşüşle kapatmaya hazırlanıyor. Bugün Asya ve Avrupa’da düşüş yaşanırken ABD’de seansı düşüşle açtı.

Yurt içinde borsadaki düşüş bugün derinleşti ve endeksi aşağı çeken en büyük etkense BİST Bankalar tarafındaki kayıp. Bankalar bugün %3,2 gerileyerek 1.196 puana geriledi. Aylık bazda %11 gerileyen endeks, TCMB Başkanı Ağbal’ın görevden alınması sonrası yaşadığı aylık kaybın ardından en kötü performansı gösteriyor.

BİST 100 bugün %1,5’e yakın kayıpla 1.376 puana geriledi ve aylık bazdaki kaybını da %6’ya çıkardı.

Dünyada borsaların kırmızı olduğu hafta TL varlıklardaki düşüşün yüksek olmasında para politikası ve ABD ile olan siyasi ilişkilerin etkisi büyük.

TCMB’nin faiz indirerek TL’nin reel getirisini eksiye düşürmesi ve gelecek aylarda faiz indiriminin devam edeceği beklentisi TL’de rekor düşük seviyeye neden oldu. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Biden’la iyi bir başlangıç yapmadıklarını açıklaması, S-400 sorununun devam etmesi ABD-TR ilişkilerinde yeniden tansiyonun yükselebileceği kaygısına neden oldu.

Bugün borsada satışlar artarken kur tarafında 8,8780 ile rekor kırıldı.

Ne olmuştu?

Merkez Bankası faiz kararı: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 18 seviyesine çekti. Karar sonrası Dolar/TL kuru 8,80 seviyesine çıktı!


Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), yüzde 19 olan politika faizini yüzde 18’e düşürdü. Genel beklenti eylül toplantısında faizin sabit tutulması yönündeydi.

Dolar endeksi yüzde 0,3 azalışla 93,20 seviyesinde bulunurken, euro/dolar paritesi de önceki kapanışın yüzde 0,2 üzerinde 1,1716’dan işlem görüyor.

Uzmanlar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) kasımda varlık alımlarını azaltmaya başlayabileceğine ilişkin yönlendirmesinin ardından döviz piyasalarında karışık bir seyir izlendiğini söyledi.

Fed, dün beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Fed Başkanı Jerome Powell, “Eğer ekonomideki gelişim beklenildiği gibi devam ederse, Komite yakında varlık alım hızının yavaşlatılmasına karar verebilir” dedi.

“Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde daraltıcı etki yapmaya başladı”

Karar metninde enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte; gıda ve ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurların, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışların ve açılmaya bağlı talep gelişmelerinin etkili olduğu belirtildi.

Sıkı duruş taahhüdü veren ifadeler yer almadı

Karar metninde faizin enflasyon üzerinde belirleneceği ve kararlı sıkı duruş uygulanacağı ifadeleri yer almadı.

TCMB’nin, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceği ifade edildi.

Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrarın, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve Döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği de belirtildi.


Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacağı söylendi.

Ekonomistler faiz indirimi kararını değerlendirdi: Karar siyasi, halka zam olarak yansır!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.