İkinci el araba satın almadan önce bu uyarılara dikkat!

Son zamanlarda sıfır kilometre otomobil fiyatlarının yükselmesi tüketicileri ikinci el araba almaya yönlendiriyor. Ancak ikinci el araç almadan önce bazı konuları bilmek hayatı fazlasıyla kolaylaştırıyor.

İkinci el araba

İkinci el araba satın almadan önce bu uyarılara dikkat! Generali Sigorta, ikinci el araç almak isteyenlere yol gösterecek ve süreci kolaylaştıracak altın değerinde önerileri kamuoyuyla paylaştı.

Aracın geçmişini araştırın

İkinci el araç alacak kişilerin büyük bir kısmı aracı ilk kullanıcısından almayı tercih ediyor. Ancak üretim tarihi daha eski olan araçlar için gerçekleştirilen devir işlemlerinin sayısı artış gösterebiliyor. İkinci el araç alacak kişilerin özellikle şahıslardan alınacak araçlarda kısa süre önce devir işlemi gerçekleştirilmemiş olmasına ve satıcının ruhsat sahipliği süresinin kısa olmamasına dikkat etmesi gerekiyor.


Aracın fiziki durumunu kontrol ettirin

Satın alınacak ikinci el arabanın hem iç hem de dış kısmının kapsamlı bir şekilde incelenmesi oldukça önemlidir. Çizikler, ezikler ve pas olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. İkinci el araç alacak kişilerin alım-satım işlemleri sırasında kurumsal ölçekte hizmet veren, hazırlayacağı raporu ıslak imzalı ve kaşeli olacak şekilde müşterisine sunan ve detaylı analiz yapan ekspertizlere başvurması gerekiyor.

Hasar kaydını inceleyin

İkinci el araç alım-satım işlemlerinde hasar kaydı fiyatın en belirleyici unsuru olarak öne çıkıyor. İkinci el araç alacak kişilerin hasarsız veya az hasarlı araçlara yönelmesi, orta ve ağır hasarlı araçlardan uzak durması gerekiyor. Uzmanlara göre alıcıların ilerleyen zamanlarda çeşitli sürprizlerle karşılaşmaması için tramer kaydının kontrol edilmesi oldukça önem taşıyor.

Fiyat analizi yapın

İkinci el araç piyasasının son birkaç yılda fiyat bakımından sıfır araçlara yaklaştığı görülüyor. İkinci el araç alacak kişilerin alım-satım işleminden önce aracın ve muadillerinin fiyat analizini yapması öneriliyor. Ayrıca ikinci el araç alacak kişilerin ek masraflara yönelik bir bütçe ayırmaları gerektiğinin de altı çiziliyor.

Kilometre durumunu kontrol edin

İkinci el araç alım-satım işlemlerinde aracın değerini belirleyen bir diğer faktör de aracın kilometre durumudur. İkinci el araç alacak kişilerin araç alım-satım işlemlerinde aracın kilometre durumunu kontrol etmesi gerekiyor. Motor kullanımı ve yürür aksamların az yıpranmış olması da dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alıyor.

Zorunlu trafik sigortam var kasko sigortasına gerek yok demeyin!

Kasko sigortası, aracın yanması, çalınması ya da kaza sonucu oluşabilecek her türlü riske karşı sigortalıyı güvence altına alan bir sigorta türüdür.


Türkiye’de full kasko olarak adlandırabileceğimiz bir kasko türü bulunmamaktadır. Kasko poliçelerinin büyük bir çoğunluğu Genişletilmiş Kasko Sigortası olup; bu poliçe içerisinde de şirketler arasında güvence altına alınan teminatlar veya bu teminatların limitlerinde farklılıklar bulunabilmektedir.

Bununla beraber kasko sigortası genel şartlarında teminat dışı durumlarda belirtilen alkollü veya ehliyetsiz kişinin araç kullanması gibi durumlar her poliçede kapsam dışıdır. Poliçede mutlaka teminat altına alınması istenilen riskler var ise, sigorta uzmanına danışılmalıdır. Aracın onarımı için tercih edilen servis tipi ise Genişletilmiş Kasko kavramına dahil değildir. Hasar onarımında kullanılması tercih edilen servis türü mutlaka sigorta uzmanına aktarılmalıdır.

Aylık kasko sigortası nedir?

Piyasadaki ürünlerden farklı olarak yıllık değil aylık güvence sağlayan aylık kasko sigortası, aracınızın kasko yenilemesi geldiği halde belirli nedenlerle yenileme yaptıramadığınız durumlarda kredi kartı limitinize bloke koyulmadan bütçenize uygun fiyatlarla aracınızı korumanız için hazırlanmış bir kasko sigortası ürünüdür. Aracınızı en uygun fiyatlarla ve aylık ödemeyle sigortalayabilir ve temel risklere karşı koruma sağlayabilirsiniz.

Modüler Sigorta nedir? Fiyatını kendin belirle opsiyonlu kasko

Modüler sigorta ürünleri, günümüzde “Fiyatını Kendin Belirle” opsiyonu ile her bütçeye özel poliçe oluşturabilme imkanının yanı sıra hızlı ve zahmetsizce sigorta alma deneyimi sunuyor.

Her bütçeye ve ihtiyaca göre tamamen isteğe bağlı olarak özelleştirilebilen modüler kasko ürünleri, sunduğu teminat paketlerinin yanı sıra sigortalıya ekstra indirim opsiyonları da sunuyor.

Örneğin modüler sigortacılık ürünlerinden biri olan modüler kasko, esnek yapısı ile araç sahibinin kendi kasko kapsamını belirlemesine olanak tanırken; ihtiyaç dahilinde olmayan teminatlara ekstra prim ödeme zorunluluğunu da ortadan kaldırıyor.


Diğer bir ifadeyle, modüler kasko sayesinde araç sürücüleri istedikleri özellikleri seçerek kasko poliçelerini kendileri oluşturuyor ve indirim imkanlarını kendileri belirliyor.

En ucuz arabaların 10 günlük fiyat değişimi açıklandı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.