Dolar 16 lira seviyesini geçti!

Dolar/TL kuru 20 Aralık’tan bu yana ilk kez 16 seviyesini test etti. Kurda yılbaşından bu yana görülen yükseliş yüzde 20’yi aştı. ABD Dolar endeksi düşmesine rağmen Türk Lirası Dolar karşısında değer kaybediyor.

dolar

Kur 20 Aralık’tan bu yana ilk kez 16 seviyesini gördü. Yılbaşından bu yana kurda yaşanan yükseliş yüzde 20’yi aştı.

Türkiye’nin gösterge tahvil faizi yüzde 26,75 seviyesinden işlem görürken, risk primi de 706 baz puan seviyesinde.


Küresel piyasalarda risk algısında bozulma görülürken, dolarda da yükseliş izlendi.

Sosyal medya platformu Snap’in hasılat ve kar tahminlerini düşürmesi sonucu şirketin vadeli piyasada hisseleri bir ara yüzde 31’e kadar düşüş yaşadı. Bu durum Nasdaq vadelilerine yüzde 1,3 düşüşle yansırken S&P 500 vadelileri de yüzde 0,8 geriliyor. Bloomberg Dolar Endeksi pazartesi günkü yüzde 0,7’lik sert düşüşünün ardından yüzde 0,1 yükselişle kayıplarını telafi ediyor.

USD endeksi düşerken TL değer kaybediyor

Küresel piyasalarda 105 seviyesine çıkmasının ardından son haftada düşüş yaşayan ABD Dolar Endeksi, bugün de 102’nin altını test ederek 26 Nisan sonrası en düşük seviyeye geriledi ve hemen hemen tüm gelişen ülke paraları dolar karşısında yükseliş yaşıyor. Fakat TL hem bu ay hem de sene başı itibarıyla dolar karşısında en çok gerileyen para birimi olarak negatif ayrışıyor. Dolar kuru bu ay %9 yükselirken sene başı getiri de %20’yi aştı.


Yüzde 70 ile 20 yılın zirvesine çıkan enflasyona karşın Merkez Bankasının mevcut politikada değişikliğe gitmeyeceği beklentisi TL’nin reel kaybının devam etmesine neden oluyor. Öte yandan gelişmiş ve gelişen ekonomilerin merkez bankalarının faiz artışına gittiği bu süreç de TL’deki kırılganlığı artırıyor.

usd try investing

Rekor seviye: 20 Aralık 2021’de 18,36 seviyesini görerek tüm zamanların rekorunu kıran Dolar/TL kuru, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kur Korumalı TL Mevduat sistemini duyurmasıyla hızla düşmüştü.

Piyasa TCMB’nin hareketsiz kalmasını bekliyor

Dolar/TL’de yükseliş devam ederken piyasa aktörleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan bu hafta herhangi bir hamle beklemiyor.

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin gerçekleştirdiği ankete katılan 18 kurumun medyan beklentisi politika faizinin yüzde 14 seviyesinde sabit bırakılacağı yönünde oldu.


Yılsonu tahminini paylaşan 14 kurum da faizlerin yılsonuna kadar değiştirilmeyerek yüzde 14 seviyesinde tutulacağını öngördü. Yıl sonu tahminlerinde sadece bir kurum politika faizinin yüzde 15’e yükseltilmesi tahminini paylaştı.

USD TRY yükselmeye devam eder mi? Ekonomist Atilla Yeşilada açıkladı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.