Dolar/TL yukarı yönde harekette: 15 lirayı zorluyor!

Bir süredir dar bantta hareket eden dolar/TL kurunda yukarı yönde hareket var. Küresel piyasalarda dolar, diğer başlıca para birimleri karşısında art arda beşinci haftayı da kazanımla kapatmaya hazırlanıyor.

dolar tl

ABD’nin yüksek enflasyona karşı daha hızlı faiz artışlarına gidebileceği beklentisi doların güç kazanmasındaki öncelikli faktörlerden.

Dolar/TL, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile yerleştiği 14,5-15 dar bandında seyretmeye devam ederken, bant içinde yükselişler görülüyor.


Dolar/TL likiditenin düşük olduğu bayram tatilinde en son Ukrayna’nın işgalinin ilk dönemlerinde görülen 14,90’a kadar çıkmıştı.

Tatil ardından güne ilk işlemlerde 14,75 civarında başlayan dolar/TL dün günü 14,85 civarında tamamladı. TL dün dolar karşısında yüzde 1’e yakın değer kaybederken, TL’nin dolar karşısındaki son bir aylık değer kaybı da yüzde 1,5’e ulaştı. Kur saat 13:46 itibariyle 14,94’te.

Kurda kamunun yön belirleyici rolü sürürken, piyasalarda artan döviz ihtiyacının nasıl temin edileceği merak konusu.

Artan enerji maliyetlerinin de etkisiyle Türkiye ekonomisinin ihtiyaç duyduğu döviz finansman miktarı her geçen gün artıyor. Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki yüksek seyir nedeniyle Türkiye’nin enerji ithalatı nisanda yüzde 134,1 artarak 7.75 milyar dolara çıkmıştı. Enerji ithalatı martta görülen 8,4 milyar dolarlık rekordan sınırlı gerilemiş olsa da hala tarihi zirvelere yakın.

Türkiye’nin enerji ithalatının neredeyse tamamı Merkez Bankası’nın rezervlerinden karşılanıyor. Bankanın swap hariç rezerviyse eksi 45 milyar dolar.

Fed politika faizini artırmıştı

ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler dahilinde politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 0,75-1,00 aralığına yükseltti.

Fed 1980’lerden beri görülen en yüksek enflasyonla mücadele etmek için Mart ayında 2018’den bu yana ilk kez faiz artırmıştı.

Bankanın da yakından takip ettiği PCE fiyat endeksi Mart’ta yüzde 6.6 ile bankanın hedefinin oldukça üzerinde gerçekleşmişti. Fed, faiz artışında geç kaldığına dair de eleştiri oklarının hedefi olmuştu.


Fed son olarak Alan Greenspan Başkanlığında 2000 yılında faiz oranında 50 baz puan artırıma gitmişti.

Dolar güçlü, düşük faiz TL’yi baskılıyor

Fed’in faiz artışlarına başlamasıyla birlikte ABD Doları diğer para birimleri karşısında hızla güçlendi.

Birçok gelişmekte olan ülkenin merkez bankaları enflasyonla mücadele etmek için parasal sıkılaştırma döngüsüne girerken, Türkiye’de durum biraz farklı.

Siyasi otorite Türkiye’de faiz artışınlarının önüne set çekerken, bu durum TL’deki bozuk görünüm de en önemli etken.

Tüm bunlara ek, Fed faiz artışıyla gelişmekte olan piyasalardan yeni çıkışların olması ve TL’nin daha da baskılanması bekleniyor.

Karar metninde Çin ve Ukrayna işgali vurgusu

BloombergHT’nin aktardığına göre karar metninde enflasyon risklerine karşı dikkatli oldukları vurgulandı. Çin’de devam eden pandemi nedeniyle tedarik zincirindeki sıkıntıların devam edeceği belirtildi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ve buna bağlı gelişmelerin enflasyonu yukarı yönlü baskıladığı ve ekonomik aktiviteyi olumsuz etkilemeye devam edeceği yazıldıç

Bilançonun Haziran ayından itibaren aylık 47.5 milyar dolar azaltılacağı, gelecek 3 ayda ise aylık 95 milyar dolar azaltılacağı ifade edildi.


Metinde uygun para politikası güçlendirmesi ile enflasyonun yüzde 2 hedefine dönmesi ve işgücü piyasasının güçlü kalmasının beklendiği bildirildi.

Kripto para birimleri ve borsalar için kabus günü!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.