Kripto para piyasasında deprem: Bitcoin ve Ethereum çakıldı, Tether 1 doların altına indi!

En büyük sabit coin Tether’in (USDT) bir doların altında işlem görmeye başlamasının ardından kripto para yatırımcılarında oluşan endişeleri gidermek amacıyla şirketin CTO’sundan açıklama geldi.

kripto para

En büyük sabit coin olan ve bir doların altında işlem görmeye başlayan Tether’den kripto piyasasında oluşan endişeleri gidermek amacıyla açıklama geldi.

Tether CTO’su (Chief Technology Officer) Paolo Ardoino Twitter’dan yaptığı açıklamada yatırımcıların koini 1 dolar karşılığında satmaya devam edebileceklerini belirtti. Sabit koin gün içinde 94,55 cent’e kadar gerilemiş ve sonrasında 99 doların cent’in altına yükselmişti.


Bu hareket diğer bir büyük sabit coin olan Terra’nın yaşadığı düşüş sonrası kripto para piyasasında endişelere neden olmuştu.

Kripto para birimleri TerraUSD stablecoinin çöküşünün birçok popüler dijital tokenda kaçışı tetiklemesi nedeniyle düşüşünü sürdürdü.

Bitcoin Aralık 2020’den bu yana en düşük seviye olan 27 bin doların altına geriledi. Ether yüzde 12’ye kadar düşerken Avalanche ve Solana bazı önemli merkezi olmayan finans protokollerini destekleyen coinler de düşüş yaşadı.

Sanal paralar bir ara çift haneli güniçi yükseliş yaşasa da ralli daha sonra sona erdi. TerraUSD stabilcoin hala 1 dolarlık çıpanın altında bulunuyor. Buna bağlı token Luna da sert düşüyor.

Genel olarak kripto sektörü bu hafta ağır kayıplar yaşarken yatırımcı güveni kırılgan kalmayı sürdürüyor. Kripto piyasasında sabitcoinler traderların tokenlar arası geçiş yapmak üzere yatırımlarını park ettikleri anahtar konumda bulunuyor. Birçok çeşidi bulunan sabitkoinler genelde 100 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahip. Ancak geniş çaplı güven kaybı bu dijital varlık ekosisteminin varoluşunu tehdit ediyor.

Tether (USDT) son durum:

tether usdt

UST olarak bilinen TerraUSD algoritmik sabitkoin 30 sent ve 90 sent arasında salınırken 08:18 itibarıyla 66 sent civarından işlem gördü. Bu coinin destekçileri dolar peg’inin ortadan kalkmasının ardından 1,5 milyar dolar toplayarak koini destekledi.

Mudrex CEO’su Edul Patel “UST sabit koininin çöküşü kripto piyasalarını büyük ölçüde etkiledi. Bitcoin geçmişteki düşüşlerde kısa sürede toparlasa da bu sefer daha fazla düşebilir” değerlendirmesini yaptı.

Kripto para piyasası çöktü: Bitcoin ve altcoinlerde deprem!

Kripto piyasası, dolara endeksli olduğu iddia edilen sabit coinlerdeki çöküşün yarattığı panik havasıyla tepetaklak oldu. TerraUSD ve Luna’da yaşanan çöküş Bitcoin’i ve altcoinleri çok sert vurdu.

Bitcoin (BTC USD) son durum:

bitcoin usd

Kripto piyasasında son aylarda hızlanan sert düşüş, dün sabit coinlerin stabilliğini kaybetmesinin yarattığı panik havası ile hızlandı. TerraUSD’de yaşanan değer kaybının getirdiği panikle birlikte ABD enflasyon verisinin beklentiyi aşması sonrası piyasa dün gece saatlerinde çöktü.

ABD’de nisan ayı enflasyonu yüzde 8,3 ile beklentiyi aşarken enflasyondaki yükseliş Fed‘in beklenenden daha sert bir sıkılaşmaya gideceğine atacağına ilişkin beklentiyi artırdı. Bu beklenti ekonomik durgunluk riskini de beraberinde getirirken ekonomideki risklerin artması riskli varlık olan kripto piyasasını sert vurdu.


Ethereum (ETH USD) son durum:

ethereum usd

Kripto para piyasasında 253 milyar dolarlık satış

Kripto paraların toplam piyasa değeri 253 milyar dolarlık satışla 1 trilyon 433 milyar dolardan 1 trilyon 180 milyar dolara indi.

Bitcoin dün akşam saatlerinde 30 bin dolarlık psikolojik seviyenin altına gerilerken bu sabah saatlerinde düşüşünü hızlandırdı. Enflasyonla birlikte dolara sabitlendiği iddia edilen TerraUSD’nin 1 dolarlık değerini kırarak 0,35 dolara gerilemesi sonrası piyasadaki panik lider kripto parayı da vurdu.

Sabah saatlerinde günlük değer kaybı yüzde 14’e ulaşan Bitcoin 27 bin doların altına gerileyerek Aralık 2020’den bu yana en düşük seviyesini gördü. Bitcoin son bir ayda yüzde 30’un üzerinde değer kaybetmiş oldu.

Sabit coin depremi

Dolara endeksli olduğu söylenen sabit coin TerraUSD, dün sert düşerken 1 dolar=1 Terra değerini kırılması kripto piyasasında panik satışlarını birlikte getirdi. 1 dolar olması gereken TerraUSD 0,35 dolara kadar indi.

Terra USD son durum:

terra usd

Terra’nın arkasındaki güç olan Luna Vakfı, TerraUSD’ye müdahale ederken bu müdahale piyasada ayrı bir paniğe neden oldu. Dün vakfa ait bir cüzdandan tek seferde 42 bin Bitcoin transferi gerçekleştirildi. Bu transferin ardından Luna Vakfı’nın sahip olduğu Bitcoin’lerin tamamının satıldığı iddiası panik havası yarattı.

Böylece TerraUSD için sabitleme mekanizmasının bir parçası olan bir kripto para Luna da son 24 saat içinde yüzde 83 değer kaybetti. Geçen ay 120 dolar civarında işlem gören Luna, yüzde 98 değer kaybederek 1 doların altına kadar geriledi.

Piyasa düzenleyicilerinden mesaj

TerraUSD’de yaşanan satış dalgası sonrası düzenleyicilerden de mesajlar geldi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, sabit coinler ile ilgili yasa çıkarılmasının önemine vurgu yaptı ve düzenleme çağrısı yaptı. Yellen, “Bu olay şunu da gösteriyor ki, bu hızlıca büyümekte olan ve finansal istikrara tehdit oluşturan ürüne karşı uygun bir kontrol yapısı yaratmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Altcoinler çöktü!

Kripto piyasasındaki çöküş altcoinleri daha sert bir şekilde vurdu. Solana, Cardano, Ripple ve Dogecoin’deki değer kaybı yüzde 30’u aştı.

Sabah saatlerinde Ethereum yüzde 23’lük değer kaybı ile 1822 dolardan işlem görürken. Ripple yüzde 30 değer kaybı ile 0,35 dolardan işlem gördü. Solana yüzde 36 değer kaybı ile 41 dolardan, Cardano yüzde 34 değer kaybı ile 0,4 dolardan işlem gördü.


Dogecoin ise yüzde 31 düşüşle  0,07 dolara indi. LUNA Vakfı’nın rezerv para olarak kullandığı Avalanche yüzde 37 düşüşle 25,8 dolara indi.

Bitcoin neden çakıldı? BTC USD 10 ayın en düşük seviyesinde!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.