Yüzde 25 kira artış sınırlaması neleri kapsıyor?

TBMM’de kabul edilen geçici kanunla, yüzde 25 oranında kira artış sınırlaması getirildi. Peki bu uygulama kapsamı ne? Kimleri etkiliyor?

kira artış sınırlaması

Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak, yüzde 25 kira artış sınırlaması kanun değişikliği ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

İşyeri kiraları kapsam dışında

Doç. Dr. Umut Yeniocak, Türk Borçlar Kanunu’na eklenen geçici maddeyle getirilen yüzde 25’lik kira artış sınırlamasının, konutlarla sınırlı olarak getirildiğine dikkat çekti. Bu durumda, işyeri kiraları bakımından, Kanunda yer alan TÜFE oranındaki artış kuralının uygulanmaya devam edileceğini vurguladı.


Artış sınırlaması 1 Temmuz 2022’den sonra yapılan kira sözleşmelerini etkilemeyecek

Doç. Dr. Umut Yeniocak, konut kiralarına getirilen artış sınırlaması süre açısından da, sonradan bir uzatma olmazsa, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacağını belirtti. Oturduğu evin kira sözleşmesi, bu geçici Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yenilenen tüm kiracıların bu kuraldan yararlanacağını ekledi.  Doç. Dr. Umut Yeniocak, “Kanun, dün (8 Haziran 2022’de) Mecliste kabul edildi fakat bugünkü Resmî Gazete’de yayımlanmadı. Bu sebeple, bugün itibariyle yürürlükte değil.

Kira sözleşmesinin artış günü bugün (9 Haziran 2022) olan kira sözleşmelerinin bu değişiklikten etkilenmeyeceğini söyleyebiliriz.” Diyerek önemli bir ayrıntıya dikkat çekti. Konut kiralarına yüzde 25’lik artış sınırı getiren bu Kanun bakımından özel bir yürürlük tarihi getirilmezse, Resmî Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren 1 Temmuz 2023’e kadar (bu tarih dahil) konut kiralarında yapılacak artışlara uygulanacağını ifade etti.

Önümüzdeki bir ay boyunca konut kiralamaları duracak

Doç. Dr. Umut Yeniocak, bu düzenleme ile ilginç bir durumun ortaya çıktığını belirterek, “Kanun’un önümüzdeki bir iki gün içinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesini bekliyoruz ancak 1 Temmuz 2023’e kadar etkili olacak bu kural, yeni bir kanunla süre uzatılmazsa, 1 Temmuz 2022’den sonra imzalanacak kira sözleşmelerini etkilemeyecek. Bu sebeple, bugünden itibaren yaklaşık bir ay boyunca yeni konut kiralamalarının önemli ölçüde duracağını söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.


Mevcut ya da yeni açılacak kira tespit davaları etkilenmeyecek

Kanun metnine bakıldığında TBK 344/2 hükmüne atıf yapılarak hâkimin vereceği kararlarda da bu artış sınırlamasının uygulanacağı belirtildiğini vurgulayan Doç. Dr. Umut Yeniocak, “Ancak, Kanun metninde yapılan atıf (TBK 344/2) kira sözleşmesinde kira artışına ilişkin bir maddenin bulunmadığı sözleşmelerle ilgidir. Hâlbuki kira artış maddesi bulunmayan bir konut kira sözleşmesine rastlamak neredeyse imkânsız. Öyle tahmin ediyorum ki, Kanun metni kaleme alınırken bir hata yapıldı. Sanırım asıl yapılmak istenen TBK 344/3 hükmüne dayanılarak, 5 yıllık süresi dolan kira sözleşmeleri için açılan kira tespit davalarında hakimlerin bugünkü emsal kiraları dikkate alarak yüksek miktarda artış kararları vermesini engellemekti.

Fakat maddede atıf yapılan fıkra, hiç uygulaması olmayan bir ihtimalle ilgili olup TBK 344/3 ‘teki kira tespit davalarıyla ilgili olmadığından anlamsız bir düzenleme olmuştur.” diyerek dikkat edilmesi gereken hususa belirtti.

Enflasyona etkileri sınırlı olacak

Doç. Dr. Umut Yeniocak, “Kira artışlarına zaten TÜFE sınırlaması getiren Kanuna geçici madde eklenerek yüzde 25’lik sınırlamanın asıl hedefi enflasyonu düşürmek ise, bu etkinin oldukça sınırlı olacağını söyleyebiliriz” değerlendirmesini yaptı. Çünkü bu değişiklik yeni kiralamalarda kira bedellerinin çok daha yüksek belirlenmesine sebep olabileceğine işaret etti.

Ev sahiplerinin dava hakları yok


Doç. Dr. Umut Yeniocak, son olarak “Her ne kadar ev sahipleri bakımından adil olmayan sonuçlara sebep olacak bir değişiklik olsa da kira artışına yüzde 25’lik artış sınırı getiren bu Kanunun Anayasa’ya aykırılığı iddia edilip Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması ve Mahkemenin de Kanunun iptaline karar vermesi ihtimali dışında, ev sahiplerinin bu kanun değişikliği ya da sonuçlarıyla ilgili yararlanabilecekleri bir dava hakları bulunmamaktadır maalesef.” değerlendirmesini yaptı.

Kira artış oranına yüzde sınırlaması  | Facebook, TwitterInstagramTelegram hesaplarımızı takip edebilirsiniz


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.