Bu hatalar doğalgaz faturasını ikiye katlıyor!

Bunları yapmaktan hemen vazgeçin! Yapılan bu hatalar doğalgaz faturasını ikiye katlıyor: İşte doğalgaz faturasını düşürmenin püf noktaları…

doğalgaz faturasını

Bu hatalar doğalgaz faturasını ikiye katlıyor!

Kış aylarının gelmesiyle birlikte evleri ısıtmak için kullandığımız doğalgaz cep yakmaya devam ediyor. Temel ihtiyaçlarımızdan olan ısınma için ülkemizde en çok kullanılan araçlardan olan doğalgazın faturası yapılan bazı hatalardan dolayı kabarık gelebiliyor. Artan enflasyonla birlikte temel ihtiyaçlarını ödemekte zorlanan vatandaş faturalarını kısmak için çeşitli yollara başvuruyor. Cebinize katkı sağlayacak yollardan birisi de doğalgaz faturasını düşürmek adına yapılacak olan bu basit işlemler!


Havalar soğudu, doğalgazlar açıldı derken faturalar da kabarmaya başladı! Faturaları ödemekte zorlanan vatandaş tasarruf yollarını aramaya başladı. Özellikle kış aylarında büyük bir yük olan doğalgaz faturalarında dikkat edilmediği zaman büyük bir artış görülüyor. Doğalgaz faturalarını nasıl düşürebilirim diye düşünenler için basit yöntemler bulunuyor. Uzmanlar kombi bakımının ve doğal gaz faturasını düşürmek için yapılacak birkaç yöntemin doğal gaz faturalarınızı düşüreceğinizi belirtiyor. İşte basit ama etkili, sizi yüksek faturalardan kurtaracak yöntemler…

Düzenli olarak kombi bakımı yaptırın

Uzmanlar birkaç yöntemle birlikte kombi bakımının düzenli olarak yapıldığında doğalgaz faturalarınızın düşüreceğini belirtiyor.

kombi bakımı

Düzenli olarak kombi bakımı yaptırmazsanız ne olur?

  • Ekonomik açıdan zarar edilir.
  • Fabrikasyon değerlerindeki yüksek verimle çalışmaz.
  • Kombinin çalışma ömrü kısalır.
  • Ani bozulmalar yaşanabilir ve ekstra büyük arıza maliyetleri oluşur.
  • Yaşam alanı yeterince ısınmaz, can ve mal güvenliği tehdit altındadır.
  • Normalden fazla doğalgaz tüketilir, yanma ayarları bozulur.

Peki kombinin bakıma ihtiyacı olduğu nasıl anlaşılır?

Kombinin bakıma ihtiyacı olduğunu anlamanın en önemli yolu sayaç kontrolüdür. Evden çıkmadan kapatacağınız doğalgaz sayacının son iki hanesine bakılır. Eve dönüldüğünde tekrardan doğalgaz sayacı kontrol edilir. Son iki hanede artış varsa doğalgazınızda kaçak var demektir.

Evde kombi bakımı nasıl yapılır?

kombi kalorifer bakımı

Kombili evde oturan pek çok kişi, “Evde kombi bakımı nasıl yapılır?” sorusuna yanıt arıyor. Kombi kullanıcıları, yıllık rutin bakım işlemlerini yetkili servise yaptırdıktan sonra düzenli olarak kendi bakım işlemlerini uygulayabiliyor. Bu işlemler esnasında ilk olarak kombinin basınç seviyesini kontrol etmeniz, düşük ya da yüksek basınç tespit etmeniz durumunda ise müdahalede bulunmanız öneriliyor. Pek çok kombi modeli, ağırlıklı olarak 1 ila 2 bar arasındaki basınçta güvenle çalışıyor. Tavsiye edilen basınç değeri ise pek çok model için 1,5 bar. Basıncın bu değerler arasında olmaması, kombileri olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Kombi basıncını siz de ayarlayabilirsiniz

petek havasını almak

Kombi bakım takibini yaparken düşük ya da yüksek basınçla karşılaşırsanız basıncı siz de ayarlayabilirsiniz. Düşük basıncı yükseltmek için kombinin alt bölümünde yer alan su vanasını açmanız, basıncın aniden yükselmemesi için bu işlemi yavaş yavaş uygulamanız ve basınç değeri 1,5 ila 2 bar arasına yükselene kadar işleme devam etmeniz gerekiyor. Yüksek basıncı düşürmek için ise sisteme bağlı herhangi bir peteğin tahliye müşrünü kullanmak ya da ana tahliye vanasını açmak yeterli oluyor.

kalorifer hava

Bu hatalar doğalgaz faturasını ikiye katlıyor: İşte tasarrufta en çok yapılan yanlışlar

Bütün elektronik aletlerde olduğu gibi ilk çalıştırmada kombiler fazla enerji ve doğalgaz çekerler. Pek çok ev sahibi, evi ısınınca kombisini kapatır ve soğumaya başlayınca tekrar açar. Böylece tasarruf yaptığını zannederken, faturasını daha fazla kabartır. Bir ısı ayarlayıcı timer kullanmak çok daha faydalıdır. Isının yeterince sıcak olduğunda düşük derecelere inmek, düşük olduğunda yükseltmek en doğru uygulamadır. Ayrıca, kombinizin senelik bakımını yaptırmak da ısı tasarrufu sağlayacaktır.

Termostatik vana tercih edin

termostatik vana

Çocuk odalarını farklı, sıcaklıkta yatak odalarını farklı sıcaklıkta tutabilirsiniz. Bunu ayarlabilmenin en sağlıklı yöntemi termostatik vanalar. Oda termostatı veya termostatik radyatör vanası, ısı derecesine göre enerji harcamalarını kontrol altına alır. Gaz sensörlü termostatik radyatör vanaları %35’e kadar tasarruf sağlar.

Isı yalıtım levhaları kullanın

Isı kayıplarının en fazla olduğu noktalar radyatör arkaları. Yapı marketlerden kolaylıkla temin edinilecek bu ısı yalıtım levhalarını radyatör arkalarına yerleştirerek önemli miktarda ısı kaybını kaybını önlemiş ve doğalgazda tasarruf sağlamış olursunuz.


Koltuk radyatöre yakın olmasın

doğalgaz tasarrufu

Radyatör ile koltuk arasında 20-25 santim açıklığın olması lazım ki sağlıklı bir ısınma gerçekleşebilsin.

Perdeler radyatör ile birleşmesin

doğalgaz tasarrufu

Perdelerin radyatör üzerinde sonlandırılması gerek. Zemine kadar inip, radyatörün önünü kapatmamasına dikkat edilmeli.

Cam filmi içerideki ısıyı koruyor

Cam filmi sayesinde, camlardan giren sıcak hava ve soğuk hava engellenebilir. Duvarlara uygulanan mantolama gibi cam filmi de iç ortamdaki ısıyı önemli ölçüde korumayı sağlar. Özellikle seramik cam filmleri tercih edilirse, hem güneşin zararlı ışınlarından korunur hem de güneş ısısını yüzde 99’a varan oranlarda engelleyerek enerji tasarrufu sağlanabilir.

Geceleri sıcaklığı 5 derece azaltın

Kışın ısı tasarrufu yaparken başlangıç olarak; ortam sıcaklığının evde bulunulmadığı ve uyku süresince, normal sıcaklıklardan da düşük ayarlanması gerekiyor.

Odaların ısısını değiştirebilirsiniz

Çocuk odalarını farklı sıcaklıkta yatak odalarını farklı sıcaklıkta tutabilirsiniz. Bunu ayarlayabilmenin en sağlıklı yöntemi termostatik vanalar.

Dikkat: Havalandırma menfezi asla kapatılmamalı!

Hem verimli hem güvenli kullanım için havalandırma menfezleri son derece önemli. Kullanıcılar toz, soğuk, rüzgardan dolayı bunu kapatıyorlar. Bu da son derece tehlikeli. Uzmanlara göre, güvenli kullanım için kombilere gaz dağıtım şirketinin bilgisi dışında müdahale edilmemeli, yer değişikliği yapılmamalı.

Radyatör temizliği de şart!

petek radyatör bakımı

Peteklerin içlerinde zamanla meydana gelebilecek paslanma, balçıklaşma ve sıklıkla karşılaşılan kireçlenme gibi sorunlar, ciddi ısı kaybına neden olur. Petek temizliği yapılan dairelerde yakıt tasarrufunda ve ısıtmada yüzde 20’ye varan artış elde edilebilir.

Kombiyi tamamen kapatmak yanlış!

Isıtma sisteminin tamamen kapatılması ortamdaki mobilya, duvar gibi tüm cisimlerin yüzeylerinin yeniden ısıtılması gerekeceğinden, amaçlananın tam tersi, daha fazla enerji sarfiyatına neden oluyor.

doğalgaz tasarrufu

Sadece tek odayı ısıtmak masrafı artırıyor

Kaloriferli ısıtma sistemlerinde bile evin sadece tek bir odasının ısıtılması yanlış. Sıcak odaya bitişik olan diğer odalarda temas yüzeylerinin enerji kayıpları oluşuyor. Aynı zamanda hiç ısıtma olmadığında bina yapısı ve malzemeler zarar görüyor.

Isı pay ölçerle yüzde 45’e kadar tasarruf edebilirsiniz


Kendi kullandığı kadar ısı ve su bedeli ödeyeceğini bilen daire sakini bireysel ayarlamalar sayesinde, yüzde 15 ila yüzde 45 arasında yakıt tasarrufu sağlayabilir. Isı pay ölçer – ısı sayacı ve kontrol sistemleri sayesinde daire başı yaklaşık olarak yılda 300-600 TL arasında tasarruf edilebilir. Doğalgaz tüketimi bina bazında ortalama yüzde 27,5 düşer.

Eski kombiler, yüksek doğalgaz faturalarının nedeni olabilir!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.