Konut fiyatları düşer mi? Uzman isimler yanıtladı

Konut fiyatları artmaya devam etse de satış rakamlarında düşüş yaşanıyor. Son bir yılda özellikle İstanbul’da ikiye katlanan konut fiyatları düşüşe geçer mi? Uzmanlar düşüş beklentisinin gerçekçi olmadığı yönünde görüş belirtiyor.

Konut fiyatları

Artan enflasyon yalnızca tüketicinin alım gücünü düşürmekle kalmadı konut yapımında kullanılan çimento, demir, çelik, kereste gibi ürün maliyetlerinde de son bir yılda yaklaşık yüzde 120 artış yaşandı. Bazı uzmanlar, inşaat maliyetlerindeki artışın henüz tam anlamıyla piyasaya yansımadığını, maliyetlerin eklenmesiyle konut fiyatlarının artacağını belirtiyor.

Ekonomi yazarı Barış Soydan, konut fiyatlarının düşmeyeceğini düşünüyor. Aylık artışın yüzde 5 bandında olduğunu söyleyen Soydan, enflasyonun da aylık yüzde 5 bandında olduğunu belirtiyor. Soydan’a göre, konut fiyatlarındaki artış hızının düşmesinin nedeni, enflasyon ile aynı seyirde gitmesi.


Soydan, “Enflasyon yüzde 100, buna karşılık konut fiyatları yüzde 80 artarsa burada yüzde 20’lik bir düşüş olduğunu anlarız” diyor.

2019 yılında da benzer bir dönem yaşandığını hatırlatan Soydan, “Enflasyon artarken konut fiyatları aynı oranda artmadı, dolayısıyla reel durumda düşüş olmuştu” diye konuşuyor.

“Büyük kentlerde 3 milyon TL’den aşağı ev bulmak mümkün değil”

Barış Soydan, konut fiyatlarındaki seyrin bu şekilde devam edeceği kanısında. Nedeniyle ilgili ise banka faizlerini işaret ediyor. Bankaların konut kredisi vermediğini ya da çok yüksek faiz oranları uyguladığını vurgulayan Soydan, “Konut kredisiyle alınan ev sayısında sert düşüş var. Geçen yıl ekim ayı ile bu yılın ekim ayı arasında yüzde 50 fark var. Talebin azalmasının önemli nedenlerden biri de bu. Başkaca sebepler de yok değil. Büyük kentlerde 3 milyon TL’den aşağı ev bulmak mümkün değil. Para biriktirerek bunu almak olası görünmüyor. Kredi olması lazım, kredi de yok. Hazırda parası olanlar zaten aldı. İktisatta bir şeyin talebi azalırsa fiyatı da geriler. Reel gerileme başlamak üzere” ifadelerini kullanıyor.

TOKİ projeleri konut fiyatlarını düşürür mü?

TOKİ projelerinin konut fiyatlarının düşmesinde etkili olacağı konuşulsa da Soydan, bunun gerçekleşmeyeceğini düşünüyor. Soydan, projelerdeki soru işaretlerine dikkat çekerek “TOKİ ne kadar sürede yapacak konutları? Nerede yapacak? Benim tahminime göre etkisi olmaz. Arz da problem elbette. İnşaat malzemelerinde yaşanan büyük artışlar yatırımcı sermayesinin tükenmesine neden oldu” diyor.


“Yerli alıcılar için konut sahibi olmak artık bir hayal”

Emlak Danışmanı Doğan Yücel, piyasada durgunluk yaşansa da fiyatların düşmesini beklemeyi Polyannacılık olarak değerlendiriyor. Yücel’e göre, demir ve çimento gibi inşaat girdi maliyetleri düşmediği sürece konut fiyatları da düşmez. Yücel, “Alıcı bulamayan konut sahibi bekler” diyerek ekliyor: “Lüks projelere talep devam ediyor. Tekstilci, futbolcu gibi gelir sahipleri konut satın alıyor. Nüfus artıyor, büyük kentler göç alıyor… Konut sorunu, toplumsal bir barınma sorununa yol açabilir. Hükümet konut politikasını yönetemiyor.”

Kamu bankaları aracılığıyla konut kredi faizlerinin düşürülmesi durumunda şu an yaşanan durgunluğun dağılacağını söyleyen Yücel, bu durumda müteahhitlerin fiyatları yükselteceğini ifade ediyor.

“Satıcı, acil olmadığı sürece konutunu satmayıp bekliyor”

İTO Gayrimenkul Hizmetleri Komite Üyesi Nilüfer Kas, inşaat maliyetlerinin piyasada belirleyici olduğunu belirtiyor. Konut üretiminde metrekare birim fiyatının 20 bin lira olduğunu ve bunun içerisinde arsa payı olmadığını söyleyen Kas, maliyetlere ilişkin şunları anlatıyor:

“Bu şu demek, Türkiye’nin neresine giderseniz gidin, 100 metrekarelik bir evi 2 milyon TL’nin altında üretemezsiniz. TÜİK, inşaat maliyetlerinin yüzde 120 civarında arttığını söylese de gerçekte bu oran daha fazla. Bakın, ev fiyatlarında günler dahi çok önemli. Çünkü fiyatlar her gün artıyor. Son üç yıl içerisinde üretilen konut sayısı, ihtiyacın çok altında.”


Kas, birçok mülk sahibinin malını satmak istemediğini, çünkü sattığı anda yerine benzer niteliklere sahip konut koyamayacağını bildiğini söylüyor. Kas, gayrimenkul yatırımına her dönem iştahın olduğunu ifade ederek piyasanın asla sabit kalmayacağını sözlerine ekliyor. Satıcıların da fiyat artışı beklediğini dile getiren Kas, bu nedenle satıcıların ‘acil’ olmadığı sürece konutlarını elden çıkarmadığını ifade ediyor. (Haberin devamı: Duvar)

Konut kredisi faizi 40 ayın zirvesinde!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.