0,69 konut kredisi taksit ödeme tablosu ve başvuru koşulları

Orta gelirlilere yüzde 0,69 faizle 15 yıl vadeyle ev sahibi olma imkânı sunan Yeni Evim Kampanyası başvuru şartları ve geri ödeme planı detayları belli olmaya başladı.

konut kredisi

0,69 konut kredisi başvuru koşulları ve geri ödeme detayları şöyle açıklandı:

Başvuru koşulları

• Başvuru yapacak kişilerin evinin olmaması gerekiyor. Yani ilk kez ev sahibi olacakar faydalanabilecek.


3 farklı aşamadaki konutlar için kredi kullanabilecek:

  1. Tamamlanmış konutlar.
  2. Belirli bir oranda tamamlanmış ve bankaların kredi verme kriterlerine uygun konutlar.
  3. Yapımına başlanacak olan konutlar.

İlk iki durumda, konuta ve başvuru sahibine dair şartların ilgili banka tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirilmesi halinde, Program kapsamında finansman imkânı ve Bakanlığımız katkısı sağlanacaktır.

• Yeni başlayacak projeleri kapsayan üçüncü durumda ise konutun bir parçası olduğu konut projesinin bankalarımız tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirmesi ana kıstas olacaktır.

• Bu durumda projenin bu program kapsamına alınması için bankanın müteahhitle proje bazında Garantörlük Anlaşması imzalaması gerekecektir. Bu sayede, inşaatın temeli atılmadan konut kredisi kullanma imkânı oluşacaktır.

1’inci bölgede azami geliri 80 bin olan, 2’nci bölgede 65 bin, 3 bölgede azami geliri 45 bin TL olanların faydalanabileceği bir kampanya. Kooperatif üyeleri hisseli tapu sahipliği, bağış yoluyla bağış sahipliği olanlar kapsam dışında.

0,69 konut kredisi kampanyası merak edilenler

• Kampanya 16 Ocak 2023 tarihi itibariyle başlıyor. Belirlenen banka şubelerine başvuru yapılacak. 16 Ocak itibariyle, kurulacak web sitesinde, vatandaşlar, “Yeni Evim Kampanyası”na dair tüm gelişmeleri ve detayları takip edebilecekler.

• Herhangi bir başvuru ücreti alınmayacak.

TOKİ orta gelir konut projesi hangi illerde?

Program kapsamında İstanbul 1. Bölge; Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2. bölge, diğer tüm iller de 3. bölge olarak belirlendi. Kampanya 81 ilde geçerli olacak, ilk etapta 100 bin konutun satışı planlanıyor.

TOKİ ORTA GELİR KONUT BAŞVURUSU TAKSİTLERİ NASIL ÖDENECEK?

Taksitler hane gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek; hatta birçok taksitte yüzde 25-30’lar seviyesine bile düşecek. Bitmiş ve bitmeye yakın konutlara başvuru yapılacak.

* Programımız kapsamında sağlanacak finansman sıfır konutlara yönelik olacak.

* Azami 15 sene vade ile sağlanacak finansmanlarda faiz/kar payı oranları yüzde 0,69’dan başlayan oranlarla uygulanacak.

* Alınan konutlar 5 yıl boyunca satılamayacak.


* Tüm bölgelerde asgari peşinat oranı yüzde 10 olarak belirlendi.

* Vatandaşlarımızın ilk üç yılda ödeyecekleri aylık taksit tutarının belirli bir kısmını, kredinin toplam vadesi bitmeden geri ödenmek şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı üstlenecek.

Konut kredisi taksitlerine ilk 3 sene ödeme kolaylığı

Konut kredisi taksitleri 4 bin TL’den başlayıp 3 sene sonra 12 bin lirayı aşacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, orta gelirlilere yüzde 0,69 faizle 15 yıl vadeyle ev sahibi olma imkânı sunan ‘Yeni Evim Kampanyası’nda örnek ödeme planını şöyle anlattı:

• Bugün bir vatandaşımız yüzde 1,2 ile 1 milyon TL’lik kredi kullanıldığında 13 bin 587 TL aylık taksitle konut sahibi olabilir.

• Yeni sistemde ise vatandaşımız, ilk 3 yılda yüzde 0,69 ile ilk yıl aylık 4 bin 410 TL’lik taksit ödeyecek. Yani yıllık 52 bin 922 TL’lik ödeme yapacak. Hanehalkının aylık gelirini 15 bin TL olarak varsayarsak, bu miktarda geliri olan hanehalkı yüzde 30’luk ödeme payıyla konut sahibi olacak.

• İkinci yıl ise hanehalkı 5 bin 400 TL taksit ödüyor. Üçüncü yıl taksitler 6 bin 480 TL oluyor. İlk 3 yılda tüm yükü biz almış oluyoruz, vatandaş buraya kira ödüyor gibi sisteme girmiş oluyor.”

Nebati, dördüncü taksitin yılda 10 bin 315 TL’ye çıktığını belirterek “Her geçen yıl 10 bin 315 TL sabit kalmak kaydıyla son 8 yılda 12 bin 697 TL’ye çıkarılarak tüm ödeme miktarı 1 milyon 909 bin 570 TL’ye gelmiş oluyor” diye konuştu.

5 milyon TL kredi taksidi ne olacak?

Ancak Nebati’nin yaptığı hesap, 1 milyon TL’lik kredi çeken vatandaş içindi.

Soru işaretlerinden biri de 5 milyon TL kredi çeken vatandaşa da 0,69 faiz uygulanıp uygulanmayacağı…

0,69 faiz uygulanması durumunda 2 milyon TL’lik kredi çeken vatandaşın yaklaşık 20 bin TL, 5 milyon TL kredi çekenin ise yaklaşık 50 bin TL aylık taksiti olacağı belirtiliyor.

Buna göre, tüm kredi tutarlarına aynı faiz oranı, yani yüzde 0,69 faiz uygulandığı takdirde 2 milyon TL kredi çeken bir vatandaş aylık 19 bin 438 TL taksit ödeyecekken; 3 milyon TL’lik kredi kullanan aylık 29 bin 157 TL, 5 milyon TL’lik kredi kullanan ise 48 bin 594 TL taksit ödeyecek.


İlk 3 yıl için bu tutarların önemli bir kısmını Hazine üstlenmiş olacak. Vatandaş ilk 3 yılda gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek şekilde ödeme yapacak. 3 yıl bittikten sonra da Hazine desteğini faiziyle geri ödeyecek. Ödenecek bu tutarın da aylık taksit tutarlarına eklenmesi bekleniyor.

Yeni Evim Projesi açıklandı: Faiz oranı 0.69’dan başlayacak


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.