Piyasalarda Mehmet Şimşek beklentisi fiyatlanıyor: Borsa yüzde 12 yükseldi

Yeni kabine hafta sonu belli olacak. Eski bakan Mehmet Şimşek’in kabinede yer alabileceğine dair beklentiler piyasaları etkiledi. Borsa bu hafta yüzde 12 yükseldi.

Mehmet Şimşek

Yeni kabine hafta sonu belli olacak. Kabinede yer alacağı iddia edilen isimlerden biri eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek.

Analistlere göre, Şimşek’in görev alacağı ile ilgili iddialar piyasaları olumlu yönde etkiledi.


Bloomberg: Mehmet Şimşek ‘tam yetkili Hazine ve Maliye Bakanı’ olarak kabineye girecek

Bloomberg ajansına göre Mehmet Şimşek ‘tam yetkili Hazine ve Maliye bakanı’ olarak kabineye girecek. Şimşek’in Merkez Bankası konusunda da ‘güvence’ aldığı öne sürülmüştü.

İktidarın ekonomi politikaları kur, enflasyon ve cari açık gibi göstergelerde rekor getirmişti. Buna siyasi belirsizlik de eklenince yabancı yatırımcı ülkeyi terk etmişti.

Uzmanların uyarılarına karşın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, faizleri düşürmekte ısrarcı olduğunu her fırsatta vurguluyor.

Seçimleri kazanan Erdoğan, balkon konuşmasında “Uluslararası itibara sahip finans yönetimi, yatırım ve istihdam odaklı bir üretim ekonomisi tasarlıyoruz” demişti.

Yeni kabine için gözlerin çevrildiği Erdoğan dört gün önce Mehmet Şimşek’le görüşmüştü. İktidara yakın yazarlardan Abdulkadir Selvi, Erdoğan’ın dün Şimşek’le iki kez daha görüşerek faiz ve Merkez Bankası konusunda ‘güvence’ aldığını bildirmişti.

Bloomberg’ten Fırat Kozok’un haberine göre, Mehmet Şimşek’le ilgili karar, Erdoğan’la MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli görüşmesinde netleşti. Şimşek’in ‘tam yetkili Hazine ve Maliye bakanı’ olarak kabineye girmesi bekleniyor.

“Faiz koridoru uygulanabilir”

NTV’ye konuşan Akademisyen Doç. Dr. Levent Yılmaz, “Politika faizi tarafında bir adım görürsek belki doğrudan faiz olmayabilir. Geçmişte koridor uygulaması vardı. Faiz sabit kalıyordu ama koridorun üst bandından bir fonlama yapılıyordu. Önümüzdekei haftalarda daha net göreceğiz.” dedi.

Mehmet Şimşek

Prof. Dr. Aziz Çelik, Mehmet Şimşek’i anlattı: “Kemer sıkma politikalarının baş savunucusu”

Öte yandan Prof. Dr. Aziz Çelik ‘Şimşek’ dönemini örneklerle hatırlattı. ‘Şimşek kemer sıkma politikalarının baş savunucusu’ diyen Çelik “Olası bir Şimşek döneminde işçiyi, memuru ve emekliyi pek iyi günler beklemiyor” dedi.

Ekonomi kulislerinde Mehmet Şimşek’in, ülkenin menfaati için isteksiz de olsa ekonominin başına geçmeyi kabul ettiği ancak kendi koşullarını öne sürdüğü belirtiliyor.

Peki AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teklifini üç kez reddeden Şimşek ekonomide hangi politikaları savunuyor? Sosyal Politika Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, Şimşek’in ‘kemer sıkma politikalarının baş savunucusu’ olduğunu belirtti. Çelik kitabından örneklerle Şimşek’i anlattı…


“Unutulmuş olabilir. MEHMET ŞİMŞEK’İ HATIRLATALIM!

Ekonominin başına getirilmesi düşünülen eski Maliye Bakanı Şimşek kemer sıkma politikalarının baş savunucusudur. Olası bir Şimşek döneminde işçiyi, memuru ve emekliyi pek iyi günler beklemiyor. Gelin Şimşek’i hatırlayalım!

Mehmet Şimşek bir keresinde ‘Asgari ücret artışı zulümdür’ demişti! Temmuz 2023’te asgari ücret artışına ve en düşük memur maaşının 22 bin lira olmasına ne der sizce?

Mehmet Şimşek grevlerden de pek hazzetmez. Hatta THY grevi sırasında grev erteleme ve yasaklama tehditleri savurmuşluğu da vardır.

Mehmet Şimşek işgücü piyasasının alabildiğine esnekleşmesini savunur. Esneklik işveren için nimet işçi için felakettir

Mehmet Şimşek emekliler için de pek hayırlı fikirlere sahip değil. Emekli aylıkları artışlarına ve kademeli emekliliğe sıcak bakmayacağı kesin.

Mehmet Şimşek kıdem tazminatının fona devrinin savunucusudur. Kıdem tazminatını işsizliğin sebebi olarak görür.

Bakan Şimşek’e göre istihdam artışının önündeki en büyük engellerden biri kıdem tazminatı yüküdür.

Dolarda kademeli yükseliş devam ediyor

Borsa İstanbul’da sert yükseliş yaşanırken, endeks 5 bin 100 puanı aştı. Bu seviyenin üzeri en son nisan ortasında görülmüştü.

Dolarda ise kademeli yükseliş devam ediyor. Hafta başından bu yana artış yüzde 5’i buldu. Dolar kuru 20,90 liranın üzerini test etti.

Gram altın rekor tazeledi

Gram altın bu hafta dolardaki yükselişe paralel değerlendi. Yurt dışında ons altın fiyatı da gram altını destekledi.


Gram altın 1330 liranın üzerine çıkarak rekor tazeledi. Altın fiyatı hafta boyunca yüzde 6,5 yükseldi.

Merkez Bankası rezervlerindeki 5 aylık kayıp 32 milyar doları aştı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.