Bitcoin yarılanması (halving) etkileri nasıl olacak?

bitcoin yarılanması

Bitcoin yarılanması (halving) 19-20 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek. Daha önce üç kez gerçekleşen yarılanmaların her birinin ardından yükseliş trendi görüldü. Şimdi analistler kripto para biriminin bu hafta sonrasında nasıl bir trendi takip edeceğini merak ediyor.

Ocak ayında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından spot Bitcoin borsa yatırım fonlarının onaylanması ile güçlü bir yükseliş trendine giren kripto para birimi Bitcoin, bu sefer de bu hafta içerisinde gerçekleşmesi beklenen Bitcoin yarılanması nedeniyle analistlerin odağında. Daha önce üç defa gerçekleşmiş olan Bitcoin yarılanmalarının hepsi fiyatlarda artış trendi ile takip edilmiş olsa da JPMorgan da dahil olmak üzere fiyatlarda düşüş beklentisinde olan kurumlar da bulunuyor.

Gerçekleşmesi dört yıl sürüyor

Yeni Bitcoinler madencilik olarak bilinen, bilgisayarların kripto para ağındaki işlemleri doğrulamak ve güvence altına almak için karmaşık matematiksel problemleri çözdüğü bir sürecin ardından üretiliyor. Bitcoin yaralanması ise her bir blok madenciliği için verilen kripto para ödülünün azalması anlamına geliyor. Bu olay her 210 bin blokta bir gerçekleşiyor ve bu miktarda bloğun madenciliğinin yapılması yaklaşık dört yıl alıyor.


Yarılanmaların esas amacı kripto para biriminin teknik dokümanında belirtildiği üzere yeni Bitcoinlerin üretilme hızını zamana yayılmış bir biçimde azaltarak toplam arzı 21 milyonda limitlemek. Bitcoin için şu ana kadar üç farklı yarılanma gerçekleşti.

Kasım 2012 tarihinde gerçekleşen ilk yarılanma ile birlikte blok başına verilen ödül 50 Bitcoin’den 25 Bitcoin’e düştü. 2016 yılının temmuz ayında gerçekleşen ikinci yarılanma bu ödülün blok başına 12.5 Bitcoin’e düşmesine neden olurken Mayıs 2020’de gerçekleşen üçüncü yarılanma ile bu ödül 6.25 Bitcoin’e düştü. Analistlerin beklentisi blok başına verilen ödülün 3.125 Bitcoin’e düşeceği bir sonraki yarılanmanın bu hafta içerisinde, 19 veya 20 Nisan tarihinde gerçekleşmesi.


Bitcoin yarılanmasının fiyatlara etkisi ne olur?

Yarılanma etkinliğinin temelinde yatan sebep piyasadaki Bitcoin miktarının kısıtlı kalmasını sağlamak. Piyasa ekonomisinin temel varsayımına göre ise herhangi bir varlığın arzındaki düşüş, fiyatında meydana gelecek bir artış anlamına geliyor. Bitcoin’in daha önce meydana gelmiş yarılanmaları da bu kurala bir istisna olma özelliği göstermedi. Son yarılanmanın ardından 9 bin dolar seviyesindeki Bitcoin fiyatı bir yıldan kısa bir süre içerisinde 60 bin dolar seviyesine yükseldi.

bitcoin legal durumu

Artan üretim maliyeti Bitcoin’i düşürebilir

Öte yandan, Wall Street’in tamamı kripto paranın bu başarıyı tekrarlayacağı konusunda emin değil. JPMorgan geçtiğimiz ay, artan üretim maliyeti nedeniyle Bitcoin’de 42 bin dolar seviyesine kadar gerçekleşebilecek bir fiyat düşüşü ihtimaline karşı uyardı. Bunun yanında, piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük bankası olan JPMorgan’ın Bitcoin’i dikkatle takip ediyor olması kripto para biriminin giderek artan değerini yansıtan bir işaret.

Bitcoin giderek kurumsallaşıyor


Deutsche Bank’dan Jim Reid’in geçtiğimiz ay açıkladığı bir araştırma raporunda dile getirdiği üzere Spot ETF‘lerin artması kripto varlık sınıfını giderek kurumsallaştırmakta. Jim Reid’e göre Bitcoin’in pozisyonunu incelerken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da bu hafta gerçekleşmesi gereken yarılanma. Reid’in görüşüne göre Bitcoin savunucuları için de karşıtları için de doğru kabul edilmesi gereken bir nokta varsa bu nokta Bitcoin’in gitgide kurumsallaşıyor olması.

Uzmanlardan kripto para yatırımcılarına risk uyarısı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.