Güvenli liman talebi altın fiyatlarını destekliyor!

Altın fiyatları

İran’ın hafta sonu İsrail’e düzenlendiği saldırı sonrası gözler altın fiyatları ile Dolar ve Euro’ya çevrildi. Güvenli liman talebi altın fiyatlarını destekliyor.

Altın fiyatları, Ortadoğu’da artan gerilimin etkisiyle haftanın ilk işlem gününe pozitif başladı. Ons altın ilk işlemlerde yüzde 0,54 yükselişle 2 bin 357 dolar civarında seyretti. Sarı metaldeki yükselişi “güvenli liman” talebi destekledi.

İran’ın İsrail’e yönelik İHA ve füze saldırısı jeopolitik riskleri artırırken, dolar ve Euro’nun Ortadoğu’daki gerileme ilk işlem gününde nasıl tepki vereceği merak konusu oldu.


Dolar ve Euro’nun alış-satış fiyatları

Dolar/TL, bayram tatilinin ardından ilk işlem gününde zirve seviyesine yakın başladı. İstanbul serbest piyasada dolar 32,3670 liradan, euro 34,4910 liradan haftaya başladı. Serbest piyasada 32,3650 liradan alınan dolar, 32,3670 liradan satılıyor. 34,4890 liradan alınan euro’nun satış fiyatı ise 34,4910 lira olarak belirlendi. Geçen hafta pazartesi günü doların satış fiyatı 32,0540 lira, euro’nun satış fiyatı ise 34,7860 lira olmuştu.

Altın yükselişle başladı

Altın fiyatları, Ortadoğu’da artan gerilimin etkisiyle haftanın ilk işlem gününe pozitif başladı. Ons altın ilk işlemlerde yüzde 0,54 yükselişle 2 bin 357 dolar civarında seyretti. Sarı metaldeki yükselişi “güvenli liman” talebi destekledi.

Güvenli liman talebi altın fiyatlarını destekliyor

Piyasalar ayrıca saldırının sınırlı hasara yol açması ve Tahran’ın, bu hamle ile İsrail’e yönelik saldırılarının sonlandığını söylemesi nedeniyle İsrail’in İran’ın saldırısına nasıl karşılık vereceğini görmek için bekliyor. Bu durum, güvenli liman talebinin bir miktar sınırlanmasına yardımcı oldu.

Hafta sonu 2.372,62 dolar ile rekor seviyeye ulaşan spot altın, %0,6 artışla 2.357,81 dolardan işlem görürken Haziran vadeli altın, 2.389 dolar ile rekor seviyeye ulaştıktan sonra 2.373 dolarda değişmedi.


Altın fiyatlarını destekleyen en önemli gelişme, İran’ın Suriye’deki büyükelçiliğine yapılan saldırıya misilleme olarak hafta sonu İsrail’e insansız hava aracı ve füze saldırısı düzenlemesi oldu.

Bu hamle, İran’ın uzun süredir devam eden İsrail-Hamas savaşına potansiyel olarak dahil olduğunu gösterdi ve Orta Doğu’da ABD’yi de içine çekebilecek daha büyük bir çatışma olasılığını ortaya koydu.

Ancak İran saldırısının İsrail’de sınırlı hasara yol açtığı görüldü. İsrailli bakanların da saldırıya hemen misilleme yapma planları olmadığını söyledikleri bildirildi.

ABD de İran’a karşı herhangi bir misilleme eyleminde bulunmayacağını belirterek durumu yatıştırmaya çalışıyor gibi görünüyor.

Bu düşünce, dolardaki son güçlenmeyle birleştiğinde, altındaki daha büyük kazanımları sınırladı. Sarı metalin görünümü, geçen hafta beklenenden daha yüksek çıkan enflasyon verilerinin ardından ABD’de faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağı beklentisiyle de belirsizleşti.


Diğer değerli metaller ise geriledi. Platin %0,7 düşüşle 985,05 dolara gerilerken gümüş %0,3 düşüşle 28,258 dolar oldu.

Altın fiyatlarındaki son durum:

  • Gram Altın 2.447,49
  • Ons Altın 2.349,06
  • Altın ($/kg) 78.100,00
  • Altın (Euro/kg) 73.289,98
  • Cumhuriyet Altını 17.145,53
  • Çeyrek Altın 4.167,58
  • Reşat Altın 17.664,32
  • Kulplu Reşat Altın 17.628,89

Kaldıraçlı işlem ile 1 gecede 1 milyon dolar kaybeden kripto para fenomeni


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.