SEC’tan şaşırtan hamle: Spot Ethereum ETF’lere onay!

Spot Ethereum ETF

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), spot ethereum ETF’lerin yolunu açan yasa değişikliğini onayladı. Ürünlerin piyasaya sürülebilmesi için ikinci bir onay turuna ihtiyaç duyulacak.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Ethereum ETF’lerinin işlem görmesini için başvuran tüm şirketlere onay verdi.

SEC, BlackRock, Fidelity, Invesco ve Ark Invest’in de aralarında bulunduğu çeşitli finansal hizmet şirketleri için Ethereum blok zincirinin yerel kripto para birimi olan Ethereum’a yatırım yapan ETF’leri destekleyen kural değişikliklerini onayladı.


Ürünlerin piyasaya sürülebilmesi için ikinci bir onay turuna ihtiyaç duyulacak.

Bloomberg ETF Analisti James Seyffart karara ilişkin “bu karar işlemlerin hemen yarın başlayacağı anlamına gelmiyor. Bu yalnızca 19b-4 onayı. S-1 belgelerinin de onaylanması gerekiyor ve bu zaman alacak. Birkaç hafta veya daha uzun sürebilir.” değerlendirmesini yaptı.

SEC Ocak ayında da spot Bitcoin ETF’lere onay vermişti. Spot bitcoin ETF’lerine toplam net girişler 12 milyar doları aştı.

SEC daha önce erteleme kararı almıştı

BlackRock, VanEck ve Fidelity gibi birçok ABD merkezli yatırım yönetim şirketi, komisyona Ethereum için 10 spot ETF başvurusunda bulunmuştu. Şirketler, tıpkı Bitcoin gibi Ethereum’un da spot ETF’lerle geleneksel borsalarda işlem görmesini talep ediyordu.


SEC, daha önce ETF başvuruları için erteleme kararı almıştı. Başvuruları 3 defa erteleme hakkı bulunan SEC’in 23 Mayıs gün sonuna kadar “VanEck Ethereum ETF” için olumlu veya olumsuz kararını açıklaması gerekiyordu.

Karar değişikliği şimdiye kadar görülmemiş bir durum

Bu haftaya kadar SEC’nin Ethereum ETF’lerini reddedeceğine dair güçlü bir görüş hakimdi. Piyasadaki söylentiler SEC’nin ihraççı şirketlerle iletişimin zayıf olduğu yönündeydi ve bunun da ETF’leri onaylama konusundaki isteksizlikten kaynaklandığı söyleniyordu. Ancak hafta başında SEC, başvuru formlarının geri gönderilmesini istedikten sonra ETF’lerle ilgili genel kanı bir anda değişti. Piyasada sürpriz olarak algılanan bu kararın açıklanmasının ardından Ethereum fiyatı, %20 oranında hızlı bir sıçrama gerçekleştirdi.

SEC’nin karar değişikliği şimdiye kadar görülmemiş bir durum olarak yorumlanırken bazı yatırımcılar, kararın siyasi olabileceği yönünde yorum yaptı.

Spot Ethereum ETF’ler nasıl performans gösterecek?


Diğer yandan SEC’nin ticaret onayı da verdikten sonra spot Ethereum ETF’lerin nasıl bir performans göstereceği merak konusu olmaya başladı. Bloomberg ETF analisti Eric Balchunas, Ethereum ETF’lerin Bitcoin ETF’lere benzer bir performans göstermesini beklemediklerini dile getirdi. Balchunas, bu ETF’lerin Bitcoin muadillerinin ortalama %10’u kadar fon toplayabileceğini tahmin ederken yine de bu rakamın oldukça iyi bir sonuç olacağını düşünüyor.

SEC’in spot Bitcoin ETF’leri onaylaması ne anlama geliyor?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.