NLP ile dahiler arasında olabilirsiniz

Dahiler, mükemmel iletişimciler, harika müzisyenler, bu kişilerin zihinlerinde ne oluyor da bunları dışarıya bu şekilde aktarabiliyorlar?

150407_10152059917479848_1450975302_n

Beyin dalgalarının değiştirebilme deneyimini yaşadığımız andan itibaren, daha iyi öğrenme ve çalışma teknikleri geliştirebileceğimiz için hayatımızı inanılmaz kolaylaştırabiliyoruz. Kate Benson, kendisinin yaşadığı mucizeleri herkesin yaşaması için elinden geldiğince geliştirdiği özel teknikleri paylaşmak istiyor.

Röportaj: Kate Benson

NLP Derneği Uluslararası Eğitim Direktörü ve İngiltere’de eğitim sektöründe tek lisanslı NLP Master eğiticisi olduğunu ve Uluslararası alanda birçok kişiye hem eğitim verdiğini hem de bu konuda uzman yetiştirdiğini biliyoruz. Bunlar dışında bize kendinizle ilgili ne söylemek istersiniz? Kate Benson kimdir?


Kate Benson kimdir?

Mutlu bir ailesi, 3 çocuğu, 2 torunu olan ve onlarla vakit geçirmekten inanılmaz mutluluk duyan, öğretme ve öğrenmenin daima olması gerektiğine inanan birisiyim.

Uluslararası alanda hizmet veren Meta adlı şirketi, insanları Nlp alanında eğitmek, daha fazla insanla Nlp tekniklerini paylaşmak ve hayatı kolaylaştıran bu sistemden herkesin faydalanması için kurdum. Çok sayıda kitap yazdım ancak şuan yazdığım ve paylaşmak için sabırsızlandığım kitap benim için çok özel. Kısaca öğretme ve öğrenme sistemleri hakkında uzman olduğumu söyleyebiliriz. Yeni düşünme, uygulama ve hayata geçirme yöntemleri geliştirerek hayatımızı kolaylaştırmak istiyorum.

Nlp nasıl hayatımızı kolaylaştırır? Nlp’nin ne olduğunu tanımlamak yerine bize neler kazandırdığını paylaşmanız daha iyi olabilir diye düşünüyorum. Ne dersiniz?

Tabi ki. Zaten Nlp, hedefi düşünmektir:) Birçok insan zamanının çoğunu nasıl düşüneceğini düşünmeden geçiriyor. Düşünmeyi, biliçsizce ve birçok alternatifi göremeden gerçekleştiyor. Nlp, zihninin gerçek düşünceyi bulmasına olanak sağlarken, kesin sonuca ulaşma, iletişim, öğrenme, harekete geçme gibi olguları kişinin kendisinin ve çevrendekilerin hayatına geçirmesine olanak sağlıyor.

Aslında Nlp mükemmel bir çalışmadır

Nlp’nin temel sorusu: Nasıl kimi insanlar hayatlarında etkili değişikler yapabilirken, diğerleri yapamaz? Dahiler, mükemmel iletişimciler, harika müzisyenler, bu kişilerin zihinlerinde ne oluyorda bunları dışarıya bu şekilde aktarabiliyorlar?

1378414_599283956801907_1530345869_n

Nlp’den kimler yararlanmalı?

Öğrenmeyi seçen ve hayatlarını kolaylaştırmak isteyen herkes yararlanabilir. Stres, fobiler gibi hayatımızda bulunan birçok sorunu çözmek için kullanılabilir. Üretken, mutlu ve sağlıklı bir hayat sürebilmek için Nlp’nin sağladığı birçok sistemi günlük hayatınızda kullanabilirsiniz. Tabi ki sadece problemler için değil, hayatınızı daha da iyi noktaya taşımak içinde kullanırız.

Nlp’yi kişi kendi kendine uygulayabilir mi?

Kesinlikle evet. Nlp’de bir söz vardır; önce sen başla. Önce sen başlayacaksın, uygulacaksın, farkını hissedeceksin, farklı düşüneceksin, farklı hareket edeceksin, en iyi yol kişinin kendisinden başlar. Böylece NLP senin için önemli olacak. NLP, hayatınızda bulunan kısıtlamalardan, takıntılardan, inanç kalıplarından sizi kurtarır.

Nlp’nin en faydalı olduğu alanları özetlersek neler söyleyebilirsiniz?

Nlp bir modeldir, diğer kuramların aksine gerçek olduğunu iddia etmez. Sonuç almaya, değişim gerçekleştirmeye, faydalı sonuçlar almaya odaklı bir sistemdir.

Nlp’de birçok teknik kullanılır

Nlp’de kullanılan birçok teknik vardır ve her geçen gün geliştirmeye devam edilmektedir. Bence bu gelişim asla sonlanmayacaktır. Bu yüzden net tanımlar yapmak yerine Nlp’nin en faydalı olduğu alanları özetlemeyi bende daha doğru buluyorum.

  • Zihin ve beden arasındaki bağlantıyı anlayıp yönetmek.
  • Bilinç ve bilinç dışı düzeyde daha zarif iletişim kurabilmek
  • Başkalarıyla hızlı ve kolay bir şekilde derin uyumlanma, anlaşma.
  • Her durumda kendine güven duygusu geliştirme.
  • Etkin problem çözme ve çözümler üretme becerilerini uygulamak.
  • Hayatın her alanında daha hassas ve yaratıcı düşünme.
  • Kişisel ve iş hedeflerini belirleme ve bunlara daha kolay erişebilme.
  • Daha etkin toplantılar, değerlendirmeler ve görüşmeler yaparak zamanı yönetmek.
  • Anlaşmazlıkları daha çabuk ve etkin çözümleme.
  • Kişisel engelleri aşmak için yeni güçlendirici inançlar oluşturma.
  • Kendinizi ve başkalarını kolayca etkilemek amacıyla gelişmiş dil kalıplarını kullanma.
  • Kişisel motivasyon stratejilerini anlayarak, kendiniz ile başkalarınıda hızlı bir şekilde yükseltmek.
  • Pazarlama, eğitim, sunum, müşteri hizmetleri ve yönetim becerilerini üst düzeye çıkarmak için gelişmiş dil kalıplarını kullanmak.
  • Olumlu zihinsel ve duygusal durumları iradeli olarak tetikleyebilmek.
  • Hayatınızda iyiliği, amacınızı ve yön duygunuzu arttırır. Güven ve gelişmiş iletişim becerileri, uyumlu ilişkiler sağlar.
  • Motivasyon, yön, güven, beceri, özgürlük, seçimler, başarı (bu sizin için ne ifade ediyorsa), pozitif tutum, öğrenme ve hatırlama becerileri ile sağlıklı ve iyi karar vermek için eski sınırlamalara, korkulara ve fobilere özgürlük kazandırmak.
  • Zihninizi, alışkanlıkları, meraktan korkuya dönüşen negatif durumları pozitife değiştirerek, hayatınızı ve geleceğinizi planlayarak dönüşümü şimdi başlatmak.

Şirketlere sağlayabilecek faydalar

Gelişmiş iletişim becerileri; ekip kurma, müzakere, satın alma, satış, stresi azaltmak ve çalışma sırasında daha uyumlu ilişkiler kurmak gibi alanlarda kurumlara fayda sağlayacaktır.

Kişisel yaratıcılığı arttırarak, hem daha az stres, hem daha az hastalık izni, fazla memnuniyet, insiyatif alma ve tüm alanlarda gelişmiş performans sunar.

Daha birçok şey sıralayabiliriz ancak temeli şudur

Biz 5 duyu organımızı kullanarak dünyayı, kendimizi ve çevremizi algılayıp, tecrübe ediyoruz. Yani aslında birçok insan gerekli olan kaynaklara sahip. Önemli olan ise kişi kendi algısına göre nasıl bir sistem uygulamalı, geliştirmeli. Nlp bunun üzerine çalışır.

Nlp, uzun süreli etki yaratır mı?

Kesinlikle. Beyin dalgalarının değiştirebilme deneyimini yaşadığınız andan itibaren daha da iyiye gitmek için öğrenme ve çalışma teknikleri geliştirebileceğiniz için hayatınızın her döneminde sizinle olacak.

Kendimde yaşadığım mücizelerle ilgili sizi sayısız örnekler verebilirim. Benim hayatımda Nlp olmasaydı, ben Türkiyeye gelemezdim. 14 yıl öncesine kadar korkunç derecede uçak fobim vardı asla bir uçağa binemiyordum.

Tek bir Nlp seansı ile bunu yendiğimde buna inanamadım ve hemen İsviçreye bir uçak bileti aldım. Şimdi ise dünyanın her yerine uçabiliyorum. Bunun gibi size bir sürü örnek verebilirim.

1537405_10202385220204419_1723637363_o

Günlük yaşamımızda kullanabileceğimiz birkaç uygulama önerebilir misiniz?

Tabi ki. Ancak Nlp sürekli kendini geliştirdiğin bir süreçtir. Yine de herkesin yaşamını kolaylaştıracak ve kendilerini harika hissedebilecekleri birkaç eğzersiz önerebilirim.


Harika hisset

Kendini müthiş hissettiğini düşün. Bu hissi, sadece hafızanda bildiğin şekilde düşünerek bırakma. Hafızanı daha da zorla; yani hisset, duy, tat, kokla. Tüm detaya girmeye başladıkça hafızanda ki detaylar artaçaktır.

Renkler, kokular, sesler, hisler git gide güçlenecek. Herşeyin parlaklığı artacak, daha da fazla daha da fazla her geçen gün daha fazla… O anda baş parmağınız ile işaret barmağınızı sıkın ve gelecek zamanda hissedin. Müthiş hissettiğiniz bu anı, gelecekteki tüm anlarınızda da hissettiğinizi hayal edin.

Yargılamayı bırakın

Genelde başımızın içindeki düşünceler hiç susmaz, genelliklede çok hoş şeyler hatırlatmazlar. Sürekli yaşadıklarımız ile kendimiz ile ilgili düşünceler uçuşur. Kendimi sorunların ve düşüncelerin içinde boğulan işe yaramaz bir aptal gibi hissederiz.

Şimdi bu durumu değiştirelim. Bu güne kadar söylediklerinizden farklı şeyler söyleyelim. Kelimeleri değiştirin.

Öncelikle izin verin kendinize ve alışkın olduğunuz tüm düşünceler aksın zihninize. Dinleyin onları. Korkularınızı, endişelerini ya da her ne diyorsa.

Ve tam kendizi düşüncelerinizde boğulmuş hissediyorken, düşünceleri değiştirin. Sizi güldürecek çizgi film karakterlerini, anları getirin zihninize. Ve o anları yaşadığınızı hissedin. Eğlencenin içine olduğunuzu hissedin. Duyduğunuz eğlenceli cümlelerin seslerini artırın. Git gide daha da artsın.

Ve şimdi düşüncelerinizi tekrar kontrol edin

Kelimelerle kendinizi motive edin

Sizi en çok motive edecek kelimeleri seçin. Sizi eğlendirecek ritimde, şekilde bu kelimeler söyleyin. Sizin kelimeleriniz olsun.

Mesela: Yaaaaa- paca- ğımmmmmm. İssss- ti- yooooooooo- rum gibi

Basit gibi görünebilir ancak herkesi harekete geçirecek kelime vardır. Ve bu kelimeyi eğlenceli hale getirirseniz, düşüncelerinizin değiştiğini mucizevi bir şekilde görebilirsiniz.

Hayatınıza daha çok sevgi alın

Genelde biz insanlar daha çok sevilmek, daha iyi görünmek isteriz. Şimdi sen başla. Daha çok sev, daha çok sevgiyi düşün, daha çok hisset.

Bu egzersizde biraz daha sabırlı olmanız gerekebilir. O yüzden bu duyguda kalacağınız daha çok yöntem geliştirin. Çocuklarla oynayın, gülün, sizi eğlendirecek şeyler geliştirin. Kendinize bir hedef belirleyin ve her geçen gün gülümseme oranınızı arttırın. Sadece bunu yaparak bile bambaşka bir insan olduğunuzu görebilirisiniz.

679811_494256833939827_670679276_o

Sertifikalı bir Nlp uygulayıcı nasıl olunur?

Uluslararası NLP uygulayıcıları yetiştirmek için eğitim programlarımız var. Aslında direk İstanbul için olanı aktarayım. 2 modül şeklinde sertifikalı NLP uygulayıcısı olabilmek için eğitim sistemimiz var. Bu kurs 8 veya 10 gün süren, kolaylıkla uygulayabileceğiniz birçok uygulamalı teknik içeren eğitim proğramı. Nlp kurslarımız sadece anlatıma dayalı değil. Önce kişinin kendisi başlaması gerektiği için, direk uygulamaların yapıldığı, herkesin aktif olduğu, eğlenerek öğrendiğimiz, algılama yöntemleri ile uygulanır.

Yakında Türkiye’ye geleceksiniz. Türkiye’yi çok sevdiğinizi biliyorum, bu konuda neler söylemek istersiniz?

“Dünyadaki en favori şehrim İstanbul’dur”

Evet 26 Kasım 2014’te 5 günlük 1. Modül eğitimi için İstanbul’da olacağım. Türkiye’ye tekrar geleceğim için çok heyecanlıyım. Dünyadaki en favori şehrim İstanbul’dur. Her kültürden insanın bulunduğu bir ülkede olmayı çok seviyorum.

Küçüklüğümde bir süre Türkiyede yaşadım, bu yüzden Türkiye’ye gelmek bana daima harika hissettirmiştir. İstanbul’da birçok arkadaşım var ve daha çok gelmeyi gerçekten çok istiyorum. Nlp’nin faydalarını her kültürden insanın bir arada yaşadığı kişilerle paylaşmak beni daha da heyecanlandırıyor.

Ve daha çok kişiyle paylaşmak istiyorum. Nlp üzerine eğitimlerim ile daha çok kişinin mucizeler yaşamasını istiyorum. Gerçekten çok eğlenceli bir sistem. Eğitimlerde de inanılmaz eğleniyoruz. Bambaşka kültürlerden insanların bir arada olmaya çalıştığı bir ülkede Nlp gibi teknikler çok daha eğlenceli ve yararlı uygulanabiliyor. Bu yüzden de bu ülke beni çok heyecanlandırıyor.

X8-4- 019

Biyografi: Kate Benson

NLP Derneği Uluslararası Eğitim Direktörü olup İngiltere’de eğitim sektöründe bulunan tek lisanslı NLP Master eğiticisidir. Senelerce bir çok kişiye eğitim verip hayatın her kesiminden, uluslararası alanda NLP öğretir. İngiltere dışında, son zamanlarda verdiği eğitimler Türkiye, Slovenya, İtalya, İspanya ve Hollanda’yı kapsamaktadır.

Kate’in odaklı, tutku ve öğrenmeye olan bağlılığı ile NLP uzmanlığını ve önde gelen eğitim araştırmalarını mükemmel bir şekilde birleşir. Bu güçlü kombinasyon, onunla çalışan herkes için daha kolay, daha büyük ve daha çabuk dönüşüm sonuçları elde etmesini sağlar.

Onun eğitimleri, güçlü öğrenme tutkusunu uyandırmak için kahkaha ve mizah kullandığından eğlence doludur. Çalışmalarında, NLP yöntemlerini kullanarak pratik uygulamalarda bulunur. Çocuklar, gençler ve yetişkinler ile çalışmayı çok sever; kişilerin inanç ve davranışlarını değiştirerek onların kolayca hedef ve amaçlarına ulaşıp mutlu ve doyumlu bir hayat sürmelerini sağlar…

Kate, NLP kurucularından olan Dr. Richard Bandler ve NLP Derneği Başkanı John Lavalle ile yakından çalışıp İngiltere, İskoçya ve Hollanda’da ‘Neuro Hypnotic Repatterning’ gibi öncü kurslar organize ederek, Amsterdam’da 7 uygulama başlıklı First European Society of NLP Konferansını vermiştir.


Hukuk diploması ile eğitimde öncü bir kariyere sahip olarak 1994 yılında ilk eğitim şirketi Matrix’i kurdu ve 2009 yılına kadar yönetti. Bugün NLP alanında gelişmelere öncülük ederek, META Ltd’nin Direktörü sıfatı ile Mükemmel bir sürücü olarak yoluna devam etmektedir. Dr Bandler ‘NLP bir öğrenme modeli olup insanlar beyinlerini nasıl kullanacakları hususunda eğitimsizdirler’ der. Bu cevap, Kate’in yaptığı işi sürdürür.

NLP’de Özel Bir Teknik: Çapalama