Meme Kanseri’nde erken teşhis hayat kurtarıyor

Kadınlarda en sık görülen kanser türleri arasında yer alan meme kanseri, erken tanı konulup zamanında müdahale edilmediği takdirde vücutta farklı organları da etkileyebiliyor. Özellikle kan yoluyla beyin ve omurgaya yayılım gösteren kanser vakalarında tedavi şansı da azalabildiği için tedavinin vakit kaybedilmeden planlanması gerekiyor.

meme kanseri erken teşhis tedavi elle muayene

Memorial Şişli Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Gökhan Akdemir, 4 Şubat Dünya Kanser Günü öncesinde “meme kanserinin beyin ve omurga sağlığına etkileri” hakkında bilgi verdi.

Meme kanseri, kadınlarda erkeklere oranla 100 kat fazla görülüyor

Kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık %25’i meme kanseridir. Meme kanseri olan veya tedavi altında olan hastaların metastaz yani kanserli dokunun vücudun diğer bölgelerine sıçraması konusunda bilgi sahibi olmaları önemlidir. Memede ortaya çıkan kanser hücreleri, kana karışarak beyne ve omurga kemiklerine ulaşabilmektedir.


Şiddetli baş ağrısı ve vücutta kuvvet kaybına dikkat!

Meme kanseri akciğer kanserinden sonda beyne en çok sıçrayan kanser türüdür. Meme kanserlerinin %10-30 arası beyne metastaz yapmaktadır. Meme kanseri hücrelerinin beyne ya da omurgaya sıçraması farklı belirtiler verebilmektedir. Metastazlar genellikle, meme kanseri tanısı konulduktan birkaç yıl sonra ortaya çıkmaktadır. Beyne sıçrayan hücreler zaman içinde büyüyerek beynin fonksiyonlarında bozulmaya neden olur. Meme kanseri tedavisi gören ya da daha önce tedavi alan hastaların bazı belirtileri bilmeleri ve dikkat etmeleri önemlidir.

Giderek artan baş ağrısı: Şiddeti giderek artan baş ağrısıdır. Daha çok sabahları kalkınca ortaya çıkar ve bazen ağrıya bulantı kusma, bulanık görme eşlik edebilir. Bu kafa içi basıncın kanser nedeniyle arttığını ifade eder. Ağrı tipi migrene benzemez. Devamlıdır. Ağrı kesicilere yanıt verir ancak bütünüyle kesilmez.

Nöbet geçirme: Konuşma bozukluğu, yüzde, dudaklarda seğirme, kol ve bacaklarda istem dışı hareketlerin olması, bütün vücudun kasılarak bayılması, kendini kaybetme şeklinde olabilir. Kanser hücrelerinin beyindeki kabuğu etkileyerek fonksiyonların bozulmasına neden olması sonucudur.

Kuvvetsizlik, hissizlik: Yüzde felç, kol ve bacaklarda kuvvet kaybının başlaması ve giderek artması, yürüyememe, yürürken düşme, bedenin aynı tarafının uyuşukluk önemli belirtilerdir. Bedeni hareket ettiren ve hissiyatını alan beyindeki bölgenin kanser hücreleri tarafından etkilenmesi sonucudur.


Dengesizlik: Kanser hücreleri beyincik bölgesine sıçramışsa dengeyi kontrol eden beyincik etkilenmiştir. Yürürken denge kaybı, bir tarafa çekme, ayakta duramama gibi belirtiler olur.

Gece artan ağrıları önemseyin

Meme kanseri omurgaya sıçramış ise bel boyun ya da sırt ağrıları yaşanabilir. Ağrının geceleri artması önemli bir belirtidir. Kanser hücrelerinin omurga kemikleri tutması sonucu kemikte ve kemiğin içinden geçen sinirlerin etkilenmesi sonucu ağrı oluşur. Bununla birlikte kanser hücrelerinin omurgaya yerleşmesi, omurganın dayanıklılığını azaltmaktadır. Ağır kaldırma veya düşme sonucu kırılmalara neden olabilmektedir. Bu kırılma ve çökmeler omuriliği etkileyerek kol veya bacaklarda kuvvetsizlik, idrar ve büyük abdestini kaçırmaya neden olabilmektedir. Uzun kemiklerde yaşanan kırılmalar, kol ve bacaklardaki sinirleri etkiyerek uyuşmaya ve hareket kısıtlılığına neden olabilmektedir.

İlgili yazılar

Meme Kanseri Nasıl Erken Teşhis Edilir?

Pankreas kanseri erkeklerde daha sık rastlanıyor

Meme Kanserine Şehirli Kadınlar Daha Sık Yakalanıyor


Kendi Kendine Aylık Meme Muayenesi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.