Donald Trump ve Hillary Clinton düellosunda son durum

ABD’de 8 Kasım’da yapılacak Başkanlık seçimi öncesinde Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump ve Demokrat Parti adayı Hillary Clinton başkanlık seçimi münazarasında (presidential debate) bir araya geldi. İki adayın da ilk tartışmada ticaret, ABD ekonomisi ve dış politika konusunda birbirine karşı saldırgan bir tutum içinde olduğu görüldü.

Donald Trump ve Hillary Clinton düellosunda son durum

Amerika Birleşik Devletlerin’nde başkanlık yarışına az bir süre kala, bütün bütün gözler adayların canlı televizyon yayınında yapacakları tartışma programına çevrildi.

Pazartesi günü düzenlenecek tartışma programı, özellikle kararsız seçmenlerin oylarını alabilmek için büyük önem taşıyor.


Moderatörlüğünü Lester Holt’un yaptığı tartışmada Trump ilk sorudan itibaren Clinton’a yüklenirken, Clinton da Trump’a geçmiş demeçleri ve ifadeleri üzerinden karşılık verdi.

Clinton’da bir başkan duruşu olmadığını söyleyen Trump’a rakibi, “Bu adam kadınların erkekler kadar iyi çalışmadıkça aynı ücreti almaması gerektiğini söyledi” diyerek karşılık verdi.

Hillary Clinton, “Trump siyasi aktivitelerine ilk siyahi başkanımızın Amerika’da doğmadığına dair bu ırkçı yalanla başladı. Buna dair kesinlikle bir kanıt yoktu. Fakat yıllarca bu konuda ısrar etti” dedi.

Trump ise Clinton’ın 2008 yılında Obama ile yaptığı başkanlık adaylığı mücadelesi sonucu bu konunun ortaya çıktığına dair yanlış iddiasını tekrarlayarak, “Kimse bu konuda ısrarcı olmuyordu ve kimse dikkatini bu konuya vermiyordu…. Doğum belgesini açıklamasına neden olan bendim ve bence iyi bir iş çıkardım” dedi.

İlk defa bir kamu görevi için seçimlere giren emlak zengini Trump ise Clinton’ın uzun yıllar sürdürdüğü resmi hizmetlerinin az sonuç üreten “kötü bir tecrübe” oluşturduğunu söyledi ve Asya ülkeleriyle yapılan, samimi olmadığına inandığını belirttiği ticaret anlaşmasını eleştirdi.

Trump, Clinton’ın dışişleri bakanlığı dönemindeki email skandalını gündeme getirirken, Clinton da Trump’a vergi ödemelerini neden açıklamadığını sordu.

Trump karşılık olarak “Silinen 33 bin email açıklandığında ben de vergi ödemelerimi açıklayacağım” sözlerini kullandı.

Tartışmada Fed konusu da gündeme geldi

Fed’in politikalarına ve mevcut yönetimine karşı olmakla bilinen Trump tartışma esnasında Fed’in para politikalarının politik motivasyonlarla yapıldığını ifade etti.


Trump, “Fed, bakan Clinton gibi gittikçe politikleşiyor” dedi.

Büyük, çirkin bir balonun içinde olduklarını söyleyen Trump, Fed Başkanı Janet Yellen’ın faiz oranlarını bu seviyelerde tutarak politik davrandığını söyledi.

Hillary Clinton, Trump’ın ekononomik planının aşırılık içerdiğini söylerken, Trump ise ABD’ye yeniden istihdam getireceğini iddia etti.

Yatırımcıların gözünde iki aday arasında Clinton’ın başkanlık için öne çıkan aday oldu

Sydney’de Westpac Banking Corp. kıdemli döviz stratejisti Sean Callow, “Tartışmandan Hillary Clinton galip çıktı gibi görünüyor,” dedi ve “Peso, Kanada doları, S&P vadeli kontratları ve Avustralya doları, hepsi birlikte yükseliyor. Risk varlıklarında ferahlama rallisi görülüyor” şeklinde görüş bildirdi.

Meksika pesosu Tokyo saati ile 12.53’te yüzde 1,8 yükselerek iki ayın en hızlı çıkışını gerçekleştridi.

Citigroup münazaradan önce yaptığı değerlendirmede altında volatilitenin, Trump’ın seçimi kazanma olasılığının güçlenmesi ile birlikte artabileceğine dikkat çekmişti.

Bloomberg’in siyaset anketine göre, seçim münazarası öncesi, Clinton ve Trump’ın seçimi kazanma olasılığı birbirine oldukça yakın görünüyordu.

Euronews Washington muhabiri Stefan Grobe’un izlenimlerine göre ise: “Adayların bu ilk tartışma için hazırlıkları çok farklı olmayacak. Kampanya boyunca tekrarladığı politikalarını ezbere bilen Hillary Clinton’ın, danışmanları aracılığıyla tartışma sırasında kendisine yöneltilecek saldırıları ikna edici bir dille nasıl püskürteceği konusunda çalışmalar yaptığı gelen haberlere arasında.


Diğer tarafta Donald Trump, bu tartışma için hazırlık yapma ihtiyacında olmadığını söylüyor. Ancak o da hafta sonunu kurmayları ile birlikte geçirerek, rakibini nasıl tam zamanı geldiğinde yere düşürebilmenin yolunu aramak için çalışacak. Bu tartışma belki de seçmenlerin aklını çelebilmek için iki aday için de son fırsat olacak.”

Clinton mı Trump mı? Tüm seçimleri doğru bilen kişi açıkladı!

Obama’dan Donald Trump’ın Müslümanlarla ilgili sözlerine yanıt

Donald Trump’ın yardımcısı suçlu bulundu

ABD şokta: Donald Trump, Hillary Clinton’ı geçti!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.