Ayşegül Terzi: Şort giydiğin için tekme ye; ya sonra?

Olay: Darp – Yaşam alanına saldırı
Yer: İstanbul-Maslak’ta bir İETT otobüsü
Müşteki: Ayşegül Terzi 23 yaşında genç hemşire
Sanık: Abdullah Çakıroğlu
Sonuç: Basit yaralama – sanığın akli dengesinde sorun ve SERBEST.

Ayşegül Terzi: Şort giydiğin için tekme ye; ya sonra?

Olay bu kadar basit! İstanbul’un ortasında şort giydiğin için tekme ye, kabus yaşa, sonra? Sonrası serbestlik! Gerçi neden şaşırıyoruz ki? Bu ülke kravat taktığı için ipten dönen adamları gördü! Tecavüz zanlısına iyi halden indirim yapıldığını gördü! Çocuk yaşta tecavüze uğrayanın “psikolojisi bozulmadı” raporunu gördü! Yetmedi “Kendi rızası vardı” denildi.

Çoğu zaman düşünüyorum: Neden kadın? Neden hep ezilen tarafta? Neden baskı altında tutulmaya çalışılan?

Neden hep boyunduruk altına alınmaya çalışılan? Sanırım sebebi gücümüzde. Kadın güçlü. Hem de düşündüğünüzden çok daha güçlü. Çünkü kadın sadece neslin devamı değil, kadın başlı başına kültürün devamı. Kadın erkeği doğuran! Kadın kadını doğuran! Şekillendiren, yontan ve ona kültür öğreten.


Peki ya kadın susarsa?

Kadın kabullenirse her şeyi? O vakit her şey daha kolay olmaz mı? Düşün şimdi kadın darp yedi. Sebep kıyafetin denildi. Kadın kabul etti. İstenileni giydi. Kadın çocuk doğurdu. İlki erkekti. İlk olarak bir kadına nasıl davranması gerektiğini öğretti: Erkek buyruk verecekti. Hesap soracaktı ve hep beklentilerini dayatacaktı. Sonra bir kadın doğurdu ve ilk işi nasıl giyineceğini hangi kurallara uyacağını öğretti.

Kızına sessiz ol dedi, sesin çıkmasın. Eğ başını, itaatkar ol! Erkeğe kudret senin dedi. Dik başını lakin bizim gibilerin yanında ol! Kadın, doğurduğu kadına tembihledi: Kudret sahibi erkekler ve itaatkar kadınlar doğur! Sistem sürsün gitsin! Kadın sussun! Çark dönsün! Baş eğilsin, sorgu azalsın, itaat artsın!


Peki sen kadın? Şimdi susacak mısın yoksa kaldırıp başını savaşacak mısın; hayatın için? Unutma bu hayat bizim! Şimdi çekin elinizi hayatımızdan ve bilin ki savaşa hazırız biz! Dik başımızla, elimizde ki kitabımızla kalemimimizle, beynimizle ve tabi ki yüreğimizle!

Güncelleme: Ayşegül Terzi’ye şort giydiği için otobüste saldıran sanık serbest bırakıldıktan kısa süre sonra tekrar tutuklandı.


**

Hemşire şort giydi diye otobüste saldırıya uğradı

Bağdat Caddesi: Namuslu saatlerinizi ayarlamayı unutmayın!

Çarpıcı araştırma: Cinsel taciz ve tecavüze müdahale etmem

Türklerin çıplak heykel ile imtihanı


Elif Aver
Elif Aver; 1987 yılında İstanbul'da doğdu. Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümünden 2010 yılında mezun oldu. Özel sektörde mesleğini yapmakta, ayrıca TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yönetim kurulu üyesi. Yazmak, çizmek ve okumak çocukluğundan beri en büyük tutkusu. Ondan sebep söz yitene kalem bitene kadar yazanlardan.