Kütahya Belediyesi’nden skandal kitap: Evlilik ve Aile Hayatı

Kütahya Belediyesi’nin yeni evlenen çiftlere dağıttığı “Evlilik ve Aile Hayatı” adlı skandal kitap, kadınları cinsel köle olarak tasvir ediyor.

Kütühya Belediyesi'nden skandal kitap: Evlilik ve Aile Hayatı

Kütahya Belediyesi yeni evlenen çiftlere, bir dönem Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalışan Hasan Çalışkan’ın kaleme aldığı ‘Evlilik ve Aile Hayatı’ adlı kitabı dağıtıyor. Söz konusu kitabı bütçe görüşmelerinde gündeme getiren CHP Kocaeli Milletvekili Hürriyet, “Hurafelerle dolu kitabın tamamını size okusam domates gibi kızarırsınız” dedi.

Evrensel’den Gizem Örnek’in haberine göre, yeni evli çiftlere nikahın hemen ardından hediye edilen kılavuz kitaptaki skandal yaratan bazı ifadeler şöyle:


  • Çalışma hayatında kadın iş yerinde kocasından daha yakışıklı erkeği görürse gönlü ona kayabilir, kırsın dizini otursun.
  • Çalışma hayatı kadının kocasına karşı olan cinsel görevini olumsuz etkiler.
  • Kocası için süslenmeyen, erkeğin reisliğine itaat etmeyen kadın dövülebilir, kadına evin hakimini hatırlatır, ilaç gibidir.
  • Çok eşlilik yararlıdır, hatta huysuz karısı olan erkek kadını boşayıp başka bir erkeğe bela etmek yerine, ikinci eşi alıp ilk eşin rekabet duygularını harekete geçirip onu dize getirse daha iyi olmaz mı?
  • Evin erkeği öfkelendiğinde evin hanımı hemen susmalı, özür ve af dilemeli, kocasını kızdırmamalı.
  • Kadının çalışması faydasızdır. Kadının çalışması ailede krize neden olur.
  • Çalışan her iki kadından biri tacize uğrar, çalışma hayatı kadının kocasına karşı olan cinsel görevini olumsuz etkiler.
  • Kadın ev işinde ve kocasının hizmetini görmede maharetli olmalıdır.

CHP Milletvekili, Kütahya Belediyesi hakkında soruşturma talep etti

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, kitabı nikahlarda dağıtan Kütahya Belediyesi hakkında soruşturma talep etti.

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, kitabı nikahlarda dağıtan Kütahya Belediyesi hakkında soruşturma talep etti. Meclis kürsüsünden AK Parti sıralarına kitabı gösteren Hürriyet, “Kadına davar muamelesi yapan, ‘erkek ailenin çobanıdır’ denilen, ahlak, vicdan dışı bir kitaptır bu. Okudukça tüylerim diken diken oldu. Kitap gerdek gecesinin detaylarından bahsediyor.

“Sapık fanteziler kitabı”

Cinsel faydalanma hakkından, kocaya itaatten, ‘iyi kadın itaatkar olandır’ diyen, kocadan habersiz kadının dışarı çıkamamasından, kocası dövdüğünde işveli kıyafetler giyip, kocasına kahve götürüp gönlünü almasından bahsediyor. Bu kitaba göre kadın fazla şikayet etmemeli” diyerek kitabı ‘sapık fantezi kitabı’ olarak değerlendirdi.

evlilik ve aile hayatı kitap hasan çalışkan

“Çocukları evlendirmek için acele edin”

Kitapta “Evlendirilmediği taktirde yoldan çıkacağı sezilen gençlerin izdivacında acele etmek gerekir” diye başlayan bölümde çocuk yaşta evlilik de özendiriliyor.

Çocuk yaşta evlilik, kadına şiddet ve çok eşliliği özendiren bazı ifadeler:

  • Vücudunda sağlık ve afiyeti yerinde olduktan sonra erkeklerin 22-24, kadınların 16-18 yaşlarına doğru evlenmeleri uygun olabilir. Gençlerin hem ruhen hem de bedenen gelişmeleri iyi ise bu sınır daha aşağı çekilebilir.
  • Çok eşlilik yararlıdır, hatta huysuz karısı olan erkek kadını boşayıp başka bir erkeğe bela etmek yerine, ikinci eşi alıp ilk eşin rekabet duygularını harekete geçirip onu dize getirse daha iyi olmaz mı?

“Doğurgan kadınlarla evlenin ama bakire olsun”

Hurafe uydurmalarla dolu kitapta kadının cinsel ilişki sırasında uygulaması gereken öğütler ‘Cinsel yasaklar’ bölümünde şöyle anlatılıyor:

  • Kadın ölü gibi soğuk ve katı olmamalı, sıcak ve hareketli olmalı, çekici davranışlarıyla erkeğine güç ve kıvanç vermelidir. Doğurgan ve sevimli kadınlarla evlenin ama bakire olsun.
  • Cinsel ilişkide kadın da arzulu olmalıdır. Çünkü kadınlar arzulanmadan cinsi ilişki kurulursa çocuk ahmak olur…
  • Cinsel ilişki esnasında çok konuşmak da iyi bir şey değildir. Peygamberimiz şöyle buyururlar: ‘Kadınlarınızda cinsi münasebette bulunduğunuzda çok konuşmayın. Zira çok konuşmadan ötürü (sizlerde veya doğacak çocuklarınızda) dilsizlik-kekemelik oluşabilir.”

Skandal kitap ne yazık ki isim yapmış birçok web sitesinde satılıyor

Skandal kitap ne yazık ki isim yapmış birçok web sitesinde satılıyor

2001 yılında Çelik Yayınevi’nden çıkan ve içinde birçok sapıklığı barındıran “Evlilik ve Aile Hayatı” kitabı ne yazık ki kamuoyunda isim yapmış birçok alışveriş sitesinde satılıyor. Hepsiburada.com, D&R, idefix.com, n11.com ve Odakitap.com bunlardan bazıları. 394 sayfa olan kitaba Kültür Bakanlığı’ndan 9789758596928 nolu ISBN verilmiş. Bu kitabın 15 yılda fark edilmemiş olması da oldukça tuhaf.

Kitabın yazarının Diyanet’te çalışmış olması daha da vahim

Kitabın yazarı Hasan Çalışkan, bir dönem Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde din görevlisi olarak çalışmış. İttifak gazetesi, Vahdet, İmza, Milli Gazete gibi gazetelerde yazılar yazan Çalışkan’ın “Evlilik ve Aile Hayatı” kitabının yanı sıra aile içi ilişkileri ele alan başka pek çok kitabı da var. “Ailede Çocuk Terbiyesi, Örtünme ve Çıplaklık, Müslüman Hanımlara Cep Namaz Hocası, İslam’da Evlilik ve Aile Hayatı / Başarılı ve Sağlıklı Çocuk Yetiştirmek” isimli diğer kitaplarda da benzer hurafelerle kadınlar aşağılanıyor.


“Kadını cinsel köle olarak sunan bir kitap”

CHP Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz, Kütahya Belediyesi’nin yeni evlenen çiftlere dağıttığı ‘Evlilik ve Aile Hayatı’ adlı kitabının kadınları ikinci sınıf vatandaş olarak gösterdiğini söyledi. Şahbaz şöyle dedi:

“Bu kitabı direkt evlendirme memurumuz, nikahı kıyan görevlimiz kendi elleriyle vermektedir. Bu kitabın içeriğine baktığımızda burada kadını ikinci sınıf bir vatandaş olarak, bir cinsel köle olarak ve bir erkeğin tamamen egemenliği altında bulunan bir kişi olarak tanımlayan bir kitap ve içinde son derece mantık dışı fantezi boyutlarına varan kadını aşağılayan söylemler var.”

Zeliha Aksaz Şahbaz chp kütahya il başkanı

CHP Kütahya İl Başkanı şöyle devam etti:

“Bunlardan bir tanesi, ‘Kadının kocaya karşı görevleri nelerdir? Kocası ne zaman isterse onun cinsel olarak isteklerini karşılamak zorundadır. Bunu yapmaz ise bundan imtina ederse melekler sabahlara kadar lanet eder’ gibi söylemler var. Kocanın kıskanma hakkı diye bir şey var. Erkek kadını kıskanır bu nedenle kadın yabancı erkeklerle kocasının izni olmadan konuşamaz evden çıkamaz, çalışamaz gibi söylemler var.

Onun dışında boşanma ile ilgili bazı çağ dışı söylemler var. Bunlar ‘erkek karısını üç defa boş ol diyerek boşar ise tekrar evlenmek için bir başkasıyla gerçek bir evlilik ve cinsel birliktelik yapmak zorundadır’ diye bir söylemler var. Bunlar tamamen kadını aşağılayan, kadını tabiri caiz ise tam anlamıyla cinsel bir köle olarak sunan bir kitap.

Bu kitabın kamu eliyle, belediye vasıtasıyla evlenen çiftlere dağıtılması son derece sakıncalı buluyoruz. Kocanın haklarından bir tanesi de ‘karısını dövme’ hakkı. Buna da yer verilmiş. Kadın eğer eşinin isteklerini yerine getirmiyor ise bunlar dövülebilir şeklinde tanımlamalar anlatımlar da var.”

2002 yılında dağıtılan Evlilik Rehberi kitabı da tepki görmüştü

Kütahya Belediyesi’nin tartışma yaratan ilk evlilik kitabının sadece bu olmadığını belirten CHP İl Başkanı Şahbaz, 2002 yılında da ‘Evlilik Rehberi’ adlı kitabın yeni evlenen çiftlere dağıttığını ve bu kitabın da kamuoyunda tepkiyle karşılandığını söyledi.


Kütahya Merkez Vaizi Mustafa Gazal’ın hazırladığı ve 2002 yılında Saadet Partili Kütahya Belediye Başkanı Süleyman Canan döneminde yeni evli çiftlere verilen kitapta “Kadın, kocasının evinde oturup, yemek ve temizlik gibi ev işlerinde kocasına ve çocuklarına hizmet etmekle mükelleftir. Kadının anne ve babasından başka hısımlarını senede bir defa ziyaret etme hakkı vardır. Koca yabancıları ziyaretten ve düğünlere gitmekten hanımını men edebilir” ifadeleri yer almıştı.

TDK’dan oğlan ve kadın kelimelerine skandal tanımlama

Video: Milli Eğitim Bakanı skandal mülakat sorularını savundu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.