Menopoz nedir? Kadınların hayatında ikinci bahar!

Menopoz dönemi kadınlarda aşırı sinirlilik hali, adet düzensizliği, sıcak basması gibi belirtilerle başlıyor. Hem fiziksel hem de ruhsal olarak önemli değişimlerin yaşanmasına neden oluyor.

Menopoz nedir? Kadınların hayatında ikinci bahar!

Şikâyete bağlı uygulanan doğru tedaviler ve menopoz dönemi öncesinde alınacak önlemlerle menopoz, kadınlarda daha rahat, daha üretken bir yaşamı başlatıyor.

Menopoz nedir?

En basit tanımıyla “kadınların adetten kesilmesi” olarak özetlenen menopoz döneminde kadınlar hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan oldukça zor ve karmaşık bir süreç yaşıyor. Kadınların ortalama 45- 55 yaş arasında menopoza girdikleri dikkate alındığında yaşamlarının yaklaşık yarısını menopoz sonrası dönem oluşturuyor.


Östrojen azalması tüm vücudu etkiliyor

Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Gökçenur Gönenç menopoz dönemini yumurtalıklardan salgılanan östrojen hormonunun azalması ve östrojene karşı hassas dokuların bu etkiden mahrum kalması olarak tanımlıyor. Irk, vücut yapısı, alkol, sigara gibi alışkanlıkların mevcudiyeti, anne menopoz yaşı, doğurganlık durumu, beslenme şekli, çevresel ve psikolojik etkenlere göre her kadının menopoz yaşı farklılık gösterebiliyor.

En sık görülen belirti yüz – boyun bölgesinden başlayan sıcak basmaları.Bazen sıcaklık tüm vücuda yayılabiliyor, terleme ile birlikte de olabilir. Yrd. Doç. Gökçenur Gönenç bu sıcak basmalarının günde 2-3 kez olabileceği gibi gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli 30-40 kez tekrar edebileceğine dikkat çekiyor.

Vajinal kuruluk cinsel ilişkide isteksizliğe yol açabilir!

Kadın genital organlarının ve idrar yollarının menopoz döneminde azalan östrojen hormonuna duyarlı olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Gökçenur Gönenç şöyle devam ediyor; “Vajinal kuruluk, cinsel ilişki esnasında ağrıya bu nedenle de isteksizliğe yol açabilir. Kurulukla birlikte vajende incelme, kısalma ve daralma görülür. Bu nedenle ilişki sonrası lekelenme görülebilir. İdrar yolu enfeksiyonları ve idrar kaçırma şikâyetleri bu dönemde artabiliyor.”

Kemiklerinizi gençken kalsiyumla doldurun!

Östrojen hormonunun kemik yapısını koruyucu etkileri olduğunu ifade eden, Yrd. Doç. Gökçenur Gönenç “Menopoz döneminde östrojen azalmasına bağlı olarak kemiğin mikroskobik yapısı değişir ve kemik giderek içindeki boşlukları artan bir süngere benzer. Kemik erimesi denilen bu durum kemiğin güçsüzleşmesine, dış etkenlere karşı direncin azalmasına yol açar. Düşme, çarpma durumlarında hatta bazen hiç travma öyküsü olmadan kemik kırıkları görülebilir. Kemik erimesi, kırık gelişene kadar hiçbir bulgu vermeyebilir” diyor.


menopoz kişilik psikolojik etkileri

Menopozun psikolojik etkileri neler?

Menopoz dönemi fiziksel değişimlerin yanı sıra çeşitli ruhsal değişikliklere de neden oluyor. Kadın Sağlığı ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Gökçenur Gönenç, kadınların bu dönemde kaygı, kırılganlık, alınganlık, isteksizlik, kendini yetersiz hissetme, konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik hali, uyku kalitesinde azalma gibi durumlar yaşadığına dikkat çekiyor.

Bu ruhsal değişikliklerle baş etmek için ilaç dışı yöntemlerin genelde etkili olduğunu belirtiyor. Gönenç, “Stres azaltan aktivitelere, kurslara katılmak, rahatlamaya faydası olan yoga, meditasyon, nefes teknikleri gibi uygulamalar ile ilgilenmek, kişinin kendini iyi hissettiği ortamlarda daha fazla bulunması ve bazen de profesyonel yardım almak yardımcı olabilir” diyor. Gerektiğinde antidepresanların, uyku verici ya da kaygı giderici ilaçların kullanılması, bireysel psikoterapiler, aile görüşmeleri de bu dönemin daha kolay geçirilmesinde etkili olabiliyor.

Şikâyete göre tedavi ile menopoz döneminde rahatlayın!

Menopoz döneminde fiziksel ve ruhsal değişimler geçiren kadınların bu dönemi sıkıntı yaşamadan geçirmelerinin yolu şikâyete yönelik tedaviden geçiyor. Kadınlar bu dönemde kolay kilo almaya veya kilo vermede zorluklar yaşamaya başlıyor. Fazla kilo kolesterol, şeker gibi başka metabolik sorunları da, beraberinde getiriyor.

Bu dönemde beslenme çok önemli!

Uygulanacak diyeti tarif eden Yrd. Doç. Gökçenur Gönenç, “Karbonhidratlar diyetin çoğunluğunu oluşturmamalı, kemik sağlığı için kalsiyum açısından zengin bir beslenme türü benimsenmeli. Baharatlı yiyecekler, kızartmalar sıcak basmalarını artırabileceğinden dolayı azaltılmalı” diyor.

Spor yapmaya engel bir sağlık durumu saptanmayan kişilere düzenli spor yapması öneriliyor.Kemik sağlığının korunması için hayat tarzı düzenlenmesinin yanında diyetle alınan ek kalsiyum ilaçları ve diğer kemik yıkımını azaltan ilaç türlerinin kullanılması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Gökçenur Gönenç şöyle konuştu:


“Lokal şikayetler, lokal tedavilerden fayda görebilir. Vaginal kuruluk sorunu için su bazlı kayganlaştırıcı ürünler kullanılabilir. Bu ürünlerin fayda etmediği, kuruluk yanında daralma, yanma, idrar yaparken acıma gibi şikayetler için lokal, östrojen içeren kremler kullanılabilir. Menopoz bir dönemin bitişi, ikinci bahar dediğimiz döneminde başlangıcıdır. Her anın tadını çıkartın ve aşamadığınız durumlarda lütfen bir sağlık uzmanından destek alın.”

Menopozla ilgili doğru bilinen 10 yanlış


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.