Sayısal, sözel ve görsel zeka nasıl geliştirilebilir?

Zeka gelişiminde beslenme, sosyal aktiviteler, spor ve daha birçok etkenin önemli bir rolü vardır.

sayısal zeka

Doğru beslenme, egzersizler, kitap okumak ve stresten uzak durmak zeka gelişimi olumlu yönde etkisi olan başlıca eylemlerdir. Zeka tek yönlü olmaktan ziyade çok yönlü ve karmaşık bir yapıda olduğu için zeka geliştirmek için uygulanacak yöntemler zekanın gelişim yönüne göre belirlenmelidir.

Zeka Türleri ve Geliştirme Yöntemleri

  • Sözel / Dilsel Zeka Geliştirme

Sözel ya da dilsel zekası yüksek olan insanlar kendilerini iyi bir şekilde ifade ederler ve düşüncelerini yazıya düzgün bir şekilde aktarabilirler. Sözel/dilsel zekanızı geliştirme amacıyla hikaye, roman ya da çeşitli konularda yazılar yazabilirsiniz. Ayrıca buna ek olarak bolca kitap okumak da sözel zekayı geliştiren başlıca eylemdir. Sözsel zekası yüksek kişiler, kendilerini kolaylıkla ifade edebildiği için sunum hazırlama ve sunma kabiliyetleri kuvvetlidir.


  • Görsel Zeka Geliştirme

Gördüğü nesneleri ya da olayları resmedebilme, soyut kavramları zihinde canlandırma ve olaylar arasında görsel bağlantılar kurabilme yeteneğine sahip kişilerin görsel zekaları oldukça yüksektir. Görsel zekanızı geliştirmek amacıyla daha önce gördüğünüz yerleri zihninizde canlandırmaya çalışabilirsiniz. Ya da önünüze bazı resimler alarak bir süre bu resimlere bakıp daha sonra gözlerinizi kapatarak resimleri hatırlamaya çalışabilir ya da çeşitli resimler çizebilirsiniz. Bu şekilde görsel zekanızı daha etkili kullanabilirsiniz. Görsel zekası yüksek kişilerin sanatsal yetileri kuvvetlidir.


  • Sayısal Zeka Geliştirme

Sayısal zeka matematiksel denklemler ve formülleri çözmemize yardımcı olan bir zeka türüdür. Sayısal zekası yüksek olan kişiler mantık ve matematik işlemlerinde oldukça başarılıdır. Sayısal zekanızı geliştirmek amacıyla satranç oynayabilir ya da sayısal bulmacalar çözebilirsiniz. Ayrıca bol bol matematiksel problemler çözmek de sayısal zekanın gelişmesinde oldukça önemlidir. Ayrıca çeşitli mobil uygulamalar vasıtasıyla sayısal zekanızı geliştirebilirsiniz. Sayısal zekası yüksek kişiler, gelişen karmaşık olaylar karşısında dengeli bir pozisyon alırken, soğukkanlılıkla sorunların üzerine gidebilir ve problemleri çözebilir.


Yukarıda belirtmiş olduğumuz birkaç basit uygulama ile sayısal, sözel ya da görsel zekanızı geliştirerek olaylar karşısında daha farklı algılama yeteneğine sahip olabilirsiniz. Bu sayede çevrenizde olup bitenler konusunda daha net bir yargıya varabilirsiniz.

Zeka mı alırdınız akıl mı?