Ana Sayfa Psikoloji Cebimizdeki gizli tehlike: İnternet bağımlılığı nedir?

Cebimizdeki gizli tehlike: İnternet bağımlılığı nedir?

İnternet bağımlılığı, modern çağın hastalıklarından biri olarak kabul ediliyor. İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa Psikiyatri Uzmanı Dr. Murat Altın, bu bağımlılığın hem psikolojik hem de fiziksel sorunlara yol açtığını söyledi.

Hızla gelişen teknoloji ile birlikte internetsiz bir hayat düşünülemez hale geldi. İnternetle birlikte ‘sosyal medya’ da yaşamımızın bir parçası oldu. Artık okulda, evde, toplu taşımada, Türkiye’nin hatta Dünya’nın diğer yerlerinde olan dostlarımızın neler yaptıklarını, neler yediklerini, nereleri gezdiklerini cep telefonumuzdan öğrenebiliyoruz. Fakat bu durum yavaş yavaş kontrolden çıkmaya başlayarak insanların yaşantılarını olumsuz anlamda etkilemeye başladı. Bazı insanlar sosyal medya için yaşıyor desek abartı sayılmaz! İnternet bağımlılığının hafife alınmayacak bir problem olduğunu belirten İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa Psikiyatri Uzmanı Dr. Murat Altın önemli uyarılarda bulundu.

Oyun uğruna uykusuz kalıyorlar!

İnternetin sosyal yaşamımızın içinde bu denli yer almasıyla eski sosyal ortamlara olan ihtiyaçlar da azaldı. Eskiden bilgisayar oyunları tek başına oynanan ve sadece zaman geçirmeye yönelik aktivitelerdi. Şimdi internet üzerinden geniş bir oyuncu ağı ile birlikte sosyal etkileşimlerin olduğu karmaşık bir yapı haline geldi. Bilgisayar oyunlarını bağımlılık haline getirenler, ‘oyunda geride kalırım’ kaygısıyla kendi kişisel yaşamının en temel ihtiyaçları olan beslenme, uyuma, okula veya işe gitme, evde yaşayan insanlar ile sohbet etme gibi aktivitelerden dahi kaçar hale geldi.

Sosyal medya ortamında paylaşılan bir resmin daha çok kişi tarafından beğenilmesinin yaşattığı haz duygusu, internet üzerinden oynanan bir oyunda daha yüksek seviyelere ulaşmanın diğer arkadaşlar tarafından takdir edilmesi, çocuklar, ergenler hatta yetişkinler için sosyal bir başarı olmanın ötesinde kişisel bir başarı olarak görülmeye başlandı. Bu haz duygusunun bir sonucu olarak; internet kullanımının bu kadar önemsenir hale gelmesi, psikolojik ve fiziksel sorunları da beraberinde getirdi.

Toplumdan uzaklaşıyorlar

İnternet bağımlılığı sosyal, mesleki ve ailevi kayıplara yol açmasına karşın, kişi kendini bu kullanımdan alıkoyamaz. Kişi internet ve bağlantılı uygulamalara ulaşamadığı durumlarda ciddi stres, kaygı ve öfke ile giden bir yoksunluk durumu yaşar. Bu durum depresyon, anksiyete bozuklukları, fiziksel aktivitenin azalmasına bağlı obezite gibi birçok sağlık sorunlarına neden olur.

İnternette geçirilen sürenin artması ile birlikte kişiler günlük yapmaları gereken rutin işler için ayırdıkları zamanı azaltırlar. Sosyal iletişimlerinde zayıflama, özgüven eksikliği ve buna bağlı olarak toplumdan uzaklaşma başlar.

6 yaşındaki çocuk bile kullanıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verileri, 6 yaşından itibaren internet kullanımının başladığını gösterdi. Ülkemizde özellikle üniversite öğrencileri arasında yapılan çalışmalarda, ergenlerin yaklaşık yüzde 10’unun internet kullanımına bağlı psikolojik sorunlar yaşadıkları belirlenmiştir. Özellikle erişkinlerde internet üzerinden kumar bağımlılığı daha sık olarak karşımıza çıkarken; ergenlerde sosyal medya bağımlılığı, çocuklarda ise internet üzerinden oynanan oyunlara bağlı sorunları daha sık görmekteyiz.

Kişilerin yaş ve internet kullanım alanlarındaki farklıklara göre değişik bağımlık tipleri ortaya çıkabilir. İnternet bağımlılığında da diğer birçok başka bağımlılık sorunlarında olduğu gibi hem ilaç hem de psikoterapi teknikleri faydalı olabilir. Bağımlılıktan kurtulmak için şu yolları da deneyebilirsiniz:

  • – Evde durmak yerine dışarı çıkın,
  • – Temiz havada egzersiz yapın,
  • – Arkadaşlarınızla veya ailenizle daha sık bir arada olun,
  • – Canınız sıkıldığında telefona sarılmak yerine kitap okuyun ya da film izleyin,
  • – Kendinize internet sınırlaması getirin,
  • – Sürekli telefonunuza veya bilgisayarınıza bakmayın. Bu dürtünüze engel olmaya çalışın.
  • – Çocuklarınıza interneti yasaklamayın. Onları tehlikelere karşı uyarın ve süre şartı koyun.

Çağın vebası internet bağımlılığı nedir?

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.