Kelle paçacıda ilk buluşma

Geçtiğimiz hafta 20’li yaşlarının sonunda bekar bir arkadaşım, 30’larının başında ilişki arayan birisi ile ortak bir tanıdıklarının referansı ile buluştu. Bir süredir hayatını birisi ile paylaşmayan bu dostumun uzun bir aranın ardından ilk kez birisi ile buluşacak olması doğal olarak aramızda büyük bir heyecan yarattı.

Buluşmasının nasıl geçtiğini öğrenmek için kendisini aradığımda, sonucun olumsuz olduğunu ve bu kişiyle bir kez daha buluşmak istemediğini söyledi. Kendisine bu şekilde bir sonuca varmasına yol açan olumsuz nedenleri sorduğumda ise söylediği ilk şey beni çok düşündürdü:

“Beni X Restoranı’na davet etti, ilk buluşma için nasıl bu mekanı seçebilir anlamıyorum” dedi.


Burada X diye adlandırdığım mekan, Levent’te popüler bir AVM’nin içerisinde bulunan, aynı zamanda Bebek, Taksim gibi birçok farklı yerde şubeleri bulunan, kalburüstü Avrupai bir zincir restoran.

“Gayet güzel bir yer, nedir orayı seçmiş olmasındaki sorun?” diye sorduğumda ise, bu seçimin son derece özensiz olduğunu söyledi. “Herhangi bir düşünce katmamış işin içine, ilk buluşma için beni davet edeceği yer konusunda en azından biraz akıl yorabilirdi. ”

*** *** ***

Terk edilen yazar: En büyük dert ortağım Microsoft Word

Bu anekdot hakkında ne düşünüyorsunuz?

  • Sizin için ilk buluşma gerçekleştirdiğiniz yerin önemi var mı?
  • Buluşacağınız mekan ile ilgili hangi noktalara değer veriyorsunuz?
  • Ulaşımının kolay olması, metrobüse ya da metroya yakın olması ilk buluşma için önemli mi sizce?
  • Yoksa fiyat aralığına mı bakıyorsunuz ilk olarak? Manzaralı olmasına mı?
  • Ya da duyulmamış, bilinmedik, yeni açılmış bir yer olsa daha mı çok hoşunuza gider?

Arkadaşım ilk buluşma için davet edildiği yeri beğenmedi. Dolayısıyla ister istemez puan kaybetti buluşacağı kişi.

Tam tersini düşünelim. Diyelim ki, sizin için en ideal mekana davet edildiniz. Kendi kendinize bir yemek ısmarlayacak olsanız daha iyisini seçemezdiniz. Karşınızdaki insana bakış açınızla ilgili herhangi bir değişiklik olur mu? Gözünüze daha yakışıklı mı gözükür sizi oraya davet eden? Ya da sizi rahatsız eden bazı huylarını göz ardı etmeyi başarabilir misiniz denize karşı o şık ve güzel masada otururken?

***  ***  ***

Arkadaşımla olan geribildirim konuşmama geri dönecek olursak, mekan seçimi dışında birtakım başka olumsuzluklar da fark etmiş ilk buluşmada. Karşı tarafın kıyafet seçiminden, hobilerine, yaşadığı yerden, işine olan negatif bakış açısına kadar birçok noktada uyumsuzluk hissetmiş.

Tüm bunları dinledikten sonra şu soruyu sordum kendisine: “Karşındaki kişiyi gerçekten de beğenmiş olsaydın, bunların herhangi birisi fark yaratır mıydı senin için?”

İşte burası en can alıcı nokta: çünkü arkadaşım, tereddüt dahi etmeden “Hayır, yaratmazdı” dedi.


Bırakın o kalburüstü Avrupai restoranı, beğendiği birisi arkadaşımı ilk buluşmada kelle paçacıya dahi götürse sorun olmazdı yani anlayacağımız. Ama zaten olmayacak birisi ise, saray bahçesine havyar yemeğe de gitse sanırım bir faydası yok.

“Bu kadar da detay düşünmem imkansız, yok artık, ne güzel bir restoran işte, ağzımla kuş tutsam yaranamayacağım resmen” diyenleriniz için güzel haber: eğer doğru insansanız, o kuşun yakınında bile durmanız yeterli; ama eğer değilseniz maalesef oyun daha başlamadan mağlup durumdasınız. En azından vakit kaybını engellemiş oldunuz; şansınızı başka yerlerde arayabilirsiniz.

Tabii ki bu sadece arkadaşım ve onun gibi düşünenler için geçerli. İşin içinde insan olduktan sonra her türlü olasılık mümkün. Bazıları için güzel bir mekan seçimi, şık kıyafetler, lüks bir saat ya da araba en azından bir sonraki buluşmayı garantilemeye yeterli. Herkes aşkı ya da karakter uyumunu aramak zorunda değil. Hep konuştuğumuz gibi, herkesin bir ilişkiden beklentileri farklı yönde olabilir. Bu noktada, birini nereye davet ettiğiniz ya da ne giydiğiniz karşınızdaki insanın ilişkiden beklentileri ile orantılı olarak iletişiminizin seyrini büyük ölçüde etkileyebilir. Siz böyle bir insanı etkilemek ister misiniz? Bu, asıl sormanız gereken soru.

***  ***  ***

Tahmin edebileceğiniz üzere, konuyu yine kendimizi ne kadar tanıdığımıza getireceğim.Arkadaşım, “Doğru bir insan olsaydı, mekanın bir önemi olmazdı” dedi. Aynı zamanda “X restoranında buluşuyoruz” cümlesini duyduğu andan itibaren negatif bir önyargı içerisine girdi. Bu önyargıya ne kadar tutunup tutunmadığını sadece kendisi bilebilir. Fakat sonrasında restoran seçimini bir olumsuzlukmuş gibi dile getirmesi, mekanın onun için önem arz ettiğinin ve belki de hayallerinin flörtü ile kelle paçacıda sandığı kadar rahat oturamayacağının bir göstergesi olabilir mi?

Sizin ilk buluşma için beklentileriniz nedir? Mekan, kılık, kıyafet gibi değiştirilebilecek unsurlar sizin için önemli mi? Eğer gerçekten de önemli değilse sokakta tabure üstünde kelle paça yemek de, rezervasyonla girilebilen şık bir mekanda şarap içmek de aynı amaca hizmet ediyor olmalı sizin için. Karşınızdakine vakit ayırmak ve o insanı önyargısız, varsayımsız tanımaya çalışmak… Kelle paçacıya davet eden kişinin canı o gün gerçekten de  kelle paça yemek istemiş olabilir. Bu, o kişinin cimri, basit zevkli ya da size değer vermeyen biri olduğu anlamına gelmez. Aynı şekilde şık bir yere rezervasyon yaptıran kişi belki ilk ve son kez sadece sizi etkilemek için orayı tercih etmiştir ve karakteri ile ilgili yanlış izlenimlere kapılmanıza neden olabilir.

***  ***  ***

Eğer mekan, kılık ve kıyafet gibi unsurlar benim için önemli diyorsanız, size tavsiyem, karşı tarafı yönlendirmek gibi bir lüksünüz olduğunu hatırlamanız. Kelle paçacıda rahat edemeyeceğinizi biliyorsanız, rahat edebileceğiniz başka bir yeri önerebilirsiniz. Bu konuya takılıyorsanız ipleri elinize alabilir ve ilk buluşma mekanınızı kendiniz belirleyebilirsiniz. Fakat her nereyi tercih ederseniz edin, gerçekten de keyif aldığınız ya da alacağınızı düşündüğünüz için gitmek istediğiniz bir yer seçin. Kişiliğinizi yansıtan, karşı tarafı da yük altına sokmayacak olan bir mekan seçimi her iki tarafın da buluşmaya puan kaybı olmadan eşit şartlarda başlamasına neden olacaktır.

İnancım, hepinizin doğru insanı bulduğunuzda bırakın mekanı, kıyafetleri, en ana kriterlerinizin bile fark yaratmayacağı yönünde. Yine bu inanca göre, doğru insanla karşılaşınca geri kalan hiçbir şeyin önemi olmuyorsa, “yanlış” insanları da aynı umursamazlık noktasından başlatmak, bazılarının sandığımız kadar yanlış olmadıklarını da gösterebilir mi bize?

Hepinize gelişim ve sorgulama dolu bir hafta diliyorum.


Kendinize iyi davranın.

İlişkilerde kendimizi korumak adına nelerden vazgeçiyoruz?