Oscar 2020 Analizi: Güçlü favoriler ve sürpriz isimler

Oscar 2020 yarışı için iki senaryo söz konusu; 1917 ve Once Upon a Time in Hollywood gibi yapımların bol ödüllü damga vuruşu ya da sürpriz denen yapımların ve isimlerin parlayışı.

Oscar 2020 Analizi: Güçlü favoriler ve sürpriz isimler
Oscar 2020 Analizi: Güçlü favoriler ve sürpriz isimler

Oscar 2020 Analizi: Güçlü favoriler ve sürpriz isimler…

En İyi Film

Dev isimleri bir araya getiren The Irishman, başlangıçta En İyi Film kategorisi için favori gösterilirken yönetmen Martin Scorsese’nin Marvel çizgi roman uyarlamalarına yönelik çıkışı ve çaresizlikten Netflix’e gittiği açıklaması, tepki görmesine ve filmin önüne geçmesine neden oldu. Hal böyleyken Altın Küre, Sam Mendes imzalı 1917 filmine gitti. Film, Oscar yarışı için de 1917 favori durumda. Ancak Akademi Ödülleri’nde zaman zaman Amerika’nın siyasi ikliminin de belirleyici olabildiğini atlamamak gerek.


Geçen seneki ödül töreninde sektördeki Asyalıların haklarının yenilmesi vurgusundan sonra Güney Koreli yönetmen Bong Joon Ho’nun beğeni toplayan filmi Parasite, ödülün plasesi durumunda. Quentin Tarantino’nun büyük ihtimalle son filmim dediği Once Upon a Time in Hollywood ve alt metinlerinde Trump Amerika’sını eleştiren Joker ise sürpriz yapabilecek potansiyeldeki yapımlar.

En İyi Yönetmen

Ödülün favorisi Sam Mendes olarak gözüküyor. Buna karşın Bong Joon Ho ve Quentin Tarantino’nun da ödül için şansı var.

En İyi Uyarlama Senaryo

Ödül için öne çıkan isim Little Women ile Greta Gerwig. Gerwig, 3. Oscar adaylığında ödüle hiç olmadığı kadar yakın gibi görünüyor. Ancak Jojo Rabbit ve The Irishman’in de güçlü rakipler olduğunun altını çizmek gerek.

En İyi Orijinal Senaryo

İki Oscar’lı Quentin Tarantino, burun farkıyla ödülün favorisi durumunda. Parasite’in senaristleri Bong Joon Ho ve Jim Won Han ise Tarantino’yu yakından takip ediyor.

En İyi Erkek Oyuncu

Bu kategori için Joker’le iyi bir iş çıkaran Joaquin Phoneix net favori durumda.

En İyi Kadın Oyuncu

Ödül için öne çıkan isim Judy’deki rolüyle Renee Zellweger. Plase durumdaki Scarlett Johansson’un daha önce Oscar kazanmamış olması, onu Zellweger için güçlü bir rakip haline dönüştürüyor.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

Son yılların en güçlü performanslarına imza atmış aktörlerin aday olduğu kategoride ödülün favorisi Brad Pitt. The Irishman‘de etkileyici performanslara imza atan Joe Pesci ve Al Pacino, kategorinin diğer öne çıkan adayları.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

Marriage Story’de abartılı bir oyunculuk sergilediğini düşünsem de, ödülün favorisi Laura Dern. Hollywood’ta yıldızı giderek parlayan Margot Robbie ve En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde de aday olan Scarlett Johansson ödül için sürpriz yapabilecek isimler.

En İyi Görüntü Yönetimi

Favori 1917 olmakla birlikte Once Upon a Time in Hollywood ve The Irishman’in de ödül için şansı var.

En İyi Kurgu

Ödül için dengeli bir rekabet olduğundan bu kategoride tek bir adayı öne çıkarmak zor. Yarışın Ford V. Ferrari ile Parasite arasında geçeceği söylenebilir. Kategorinin sürpriz adayı ise The Irishman.

En İyi Uluslararası Film

Ödülün net favorisi, En İyi Film kategorisinde de aday gösterilen Parasite. Senenin beğenilen filmlerinden Pedro Almodovar imzalı Pain and Glory ise küçük bir sürpriz yaşanırsa, akla gelecek ilk aday.

Teknik dallarda çekişme büyük

En İyi Kostüm Tasarımı

Ödül yarışının çekişmeli geçebileceği kategorinin favorisi Little Women. Ancak Once Upon a Time in Hollywood ve Jojo Rabbit’te yabana atılacak rakipler değil.


En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı

Bombshell ve Joker arasında geçeceği varsayılan Oscar yarışında Bombshell bir adım önde.

En İyi Yapım Tasarımı

Kategorinin öne çıkan adayı Once Upon a Time in Hollywood. Plase durumdaki iki aday, 1917 ve Parasite.

En İyi Film Müziği

Joker ve 1917 arasında geçecek olan yarışta Joker daha şanslı gözüküyor.

En İyi Şarkı

Oscar yarışlarında bazı kategorilere bazı güçlü isimler aday gösterilirse diğer adaylar ondan daha iyi olsa bile, ödül hak edene değil güçlü olana gider. Ödülü alacak gibi gözüken I’m Gonna Love Me Again için de benzer bir yorumu yapmak mümkün.

En İyi Ses Kurgusu

1917 bir adım önde olsa da, Ford V. Ferrari’de güçlü bir aday. Ödülün iki adaydan birine gitmesi olası.

En İyi Ses Miksajı

En İyi Ses Kurgusu kategorisindeki rekabet, En İyi Ses Miksajı için de geçerli. Yarış, 1917 ile Ford V. Ferrari arasında geçecek.

En İyi Görsel Efekt

5 ciddi adayın yarıştığı kategoride Star Wars: The Rise of Skywalker ve The Lion King‘in ödül şansı yok denecek kadar az. Kategorinin diğer isimleri 1917, The Irishman ve Avengers: Endgame’e birbirine yakın oranda şans tanınıyor. Şahsi fikrim, ödülün Avengers: Endgame’e gideceği yönünde.

En İyi Animasyon

Ödülün favorisi Toy Story 4. Klaus ve Missing Link ise plase durumdalar.

En İyi Kısa Animasyon

Hair Love, kategorinin öne çıkan ismi. Ödül şansı bulunan diğer aday ise Kitbull.

En İyi Kısa Film

Güçlü iki adayın yarıştığı kategoride Brotherhood bir adım önde. The Neighbour’s Window, kategorinin diğer şans tanınan adayı.

En İyi Belgesel

Birbirinden güçlü adayların yarıştığı kategoride American Factory burun farkıyla önde görünüyor. Buna karşın For Sama ve En İyi Uluslararası film kategorisinde de aday gösterilerek taçlandırılan Honeyland’te ödül için diğer güçlü adaylar.

En İyi Kısa Belgesel

Ödülün favorisi Learning to Skateboard in a Warzone.


92. Akademi Ödülleri bu yıl 9 Şubat 2020 tarihinde gerçekleşecek. Türkiye saatiyle 10 Şubat 2020’de saat 04:00’de ABC ve internette Hulu.com’dan canlı izlenebilecek.

21. yüzyılın en iyi 100 filmi yayınlandı: Türkiye’den tek film yer aldı


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.