Corona küresel piyasaları vurdu: Borsalar değer kaybetti!

Corona salgınının küresel ekonomide resesyona neden olabileceği endişelerine, petrolde Rusya ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşmazlıkla gelen yüzde 30’luk fiyat düşüşü eklendi. Asya’dan Avrupa’ya küresel piyasalarda yüzde 5’i aşan kayıplar yaşanırken, Borsa İstanbul’da da BIST 100 endeksi açılışta yüzde 3,5 değer kaybetti.

Corona küresel piyasaları vurdu: Borsalar değer kaybetti!

Corona küresel piyasaları vurdu: Borsalar değer kaybetti!

Küresel borsalar corona virüsü salgınının ekonomide tahribat yaratacağından kaygılanan yatırımcıların hisse senedi gibi riskli piyasalardan çıkarak tahvil piyasasına sığınmasıyla birlikte keskin gerilerken; petrol fiyatları Suudi Arabistan’ın resmi satış fiyatlarını düşürmesinin ardından yüzde 30’a yakın geriledi.


Yatırımcıların birkaç gün önce faizleri olağanüstü bir kararla 50 baz puan indiren ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 18 Mart’ta yapacağı toplantıda 75 baz puan daha indirim yapmak zorunda kalacağını fiyatlarken; ABD‘nin 30 yıl vadeli tahvilinin faizi yüzde 1’in altına, 10 yıllık tahvilinin faizi ise ilk defa yüzde 0,5’in altına indi.

Borsalarda satış dalgası Asya borsaları ile başladı: 

• Japonya‘da Nikkei endeksi yüzde 5,07, Topix endeksi yüzde 5,61 değer kaybetti.

• Hong Kong Hang Seng endeksinde düşüş yüzde 4,32 olarak gerçekleşti.

• Çin‘de Şanghay borsasında kayıplar yüzde 3,42’yi buldu.

• Avustralya‘da da S&P/ASX 200 endeksi yüzde 7,33 değer kaybetti.

Avrupa borsaları da sert düşüşle açıldı:

Avrupa’nın 50 büyük hissesini izleyen Euro Stoxx 50 endeksi yüzde 6,6 ekside.

• Alman Dax endeksinde kayıplar yüzde 6,4 seviyesinde.

• Madrid borsasında (Ibex 35) kayıp yüzde 7’yi aştı.


• Paris borsasında (Cac 40) kayıp yüzde 4’ün üzerinde.

• Londra’da FTSE 100 endeksinde de kayıp yüzde 7’yi aştı.

• Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi de saat 14.30 itibarıyla yüzde 3,83 değer kaybetmiş durumda.

Dolar/TL’de sert dalgalanmalar

Cuma günü 6,10’ın altında işlem gören dolar/TL ise küresel borsalar ve petrol fiyatlarında yaşanan sert kayıplarla birlikte gece saatlerinde 6,20’ye kadar yükseldikten sonra bu sabah 6,15’in hemen altında işlem görüyor.

Para birimlerinde değer kaybı

Güvenli liman kabul edilen para birimlerinden Japon yeni yüzde 3’ün üzerinde değer kazanırken, ekonomisi petrol gelirine dayanan Rusya, Meksika gibi gelişmekte olan ülkelerin para birimleri sırasıyla yüzde 6 ve yüzde 5 değer yitirdi.

Altının onsu 1700 doları gördü!

Altın fiyatları, küresel borsaların salgınının ekonomide tahribat yaratacağından kaygılanan yatırımcıların hisse senedi gibi riskli piyasalardan çıkarak güvenli liman varlıklara sığınmasıyla birlikte yedi yıldan uzun süredir ilk kez 1.700 doların üzerine
çıktı.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı seans başındaki işlemlerde 1,702.56 dolar ile 2 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından saat 11.30 itibarıyla 1675 dolar seviyesinde.

Türkiye’de gram altının fiyatı da 331 TL seviyelerinde.

Borsa tarihinin kara günleri


Borsa tarihinde 1929 yılında Büyük Buhran döneminde ABD’de New York borsasında “kara salı” (black tuesday) yaşanmış ve endeks yüzde 11 değer kaybetmişti. 1987 yılında bu sefer “kara pazartesi” (black monday) yaşanmış ve endeks bir gün içerisinde yüzde 22,6 düşüşle tarihin en büyük borsa çöküşü meydana gelmişti.

‘Yolsuzluk devleti yedi bitirdi’ diyen Lübnan Başbakanı temerrüt ilan etti


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.