Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank konut kredisi faiz oranları

Kamu bankaları Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank’ta konut kredisi faiz oranları yükselişe geçti. Aylık yüzde 0,64’e kadar düşen faiz oranı 1,29’a kadar yükseldi. Artıştan özel bankaların da etkilenmesi bekleniyor.

konut kredisi faiz oranları

Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank konut kredisi faiz oranları yükselişe geçti!

Kamu bankalarının haziran ayında başlattığı tarihin en düşük seviyeli konut kredisi faizlerinin uygulandığı kampanya ağustos itibarıyla sona erdi. Sıfır konutta yüzde 0.64, ikinci elde ise yüzde 0.74 oran sunan, bir yıl ödemesiz dönemli ve 180 ay vadeli kampanya konuta olan talebi harekete geçirmişti. Öte yandan konut kredisi faizleri düşünce ev fiyatları uçuşa geçmiş, ortalama yüzde 20 oranında fiyat artışı yaşanmıştı.


Kampanyanın sona ermesiyle konut kredisi faiz oranları yeniden psikolojik sınır olan yüzde 1 seviyesinin üstüne geldi. Merkez Bankası’nın son verilerine göre, şu anda piyasada ortalama faiz oranı yıllık yüzde 13.31’e (aylık yüzde 1.1) yükseldi.

Kamu bankaları konut kredisi faiz oranları arttı!

Konut kredisi faiz oranları kamu bankalarında artarak aylık yüzde 0,99 – 1.29 arasında seyrediyor. Özel bankalarda ise aylık yüzde 1.15 ile 1.80 arasında oranlar uygulanıyor. Kamu bankalarındaki artış ile özel bankalardaki faiz oranlarının da yükselmesi bekleniyor.

Vakıfbank’ta konut kredisi faiz oranı 120 ayda 1,29 seviyesine yükseldi. Ziraat Bankası’nda 120 ayda 1,19 seviyesinde bulunurken, 180 ay için 1,29 isteniyor. Halkbank’ta henüz güncelleme görülmezken, 120 ay için 0,99 ila 1,05 oranında değişiyor. Kamu bankalarındaki bu yükselişin konut alım satımına olan talebi düşüreceği tahmin ediliyor.

Vakıbank konut kredisi faiz oranı: 1,29

  • Kredi miktarı: 500.000 TL
  • Vade: 120 ay
  • Faiz oranı: 1,29
  • Aylık taksit tutarı: 8.214 TL
  • Toplam ödenecek tutar: 985.721 TL
  • Yıllık maliyet oranı: %16,8

Halkbank konut kredisi faiz oranı: 0,99

  • Kredi miktarı: 500.000 TL
  • Vade: 120 ay
  • Faiz oranı: 0,99
  • Aylık taksit tutarı: 7.138 TL
  • Toplam ödenecek tutar: 856.669 TL

Ziraat Bankası konut kredisi faiz oranı: 1,19

  • Kredi miktarı: 500.000 TL
  • Vade: 120 ay
  • Faiz oranı: 1,19
  • Aylık taksit tutarı: 7.847 TL
  • Yıllık maliyet oranı: %15,4

İkinci elde durum

İkinci el konut için kredi kullandığınızda ise oranlar yükseliyor. Kamu bankalarında ikinci el konut için yüzde 1.05 oran uygulanıyor. Buna göre 120 ay vadeli 100 bin lira kredi kullandığınızda aylık 1.469 lira taksit ödersiniz. 10 yılın sonunda toplam ödemeniz ise 176.353 lira olur. Piyasadaki ortalama oran olan yüzde 1.1 üzerinden kredi aldığınızda ise aylık 1.504 lira, toplamda 180.591 lira ödersiniz.


Fiyat artışı sınırlı

Faiz oranları tarihi düşük seviyelere gerileyince bazı fırsatçılar ortaya çıkmış, fiyatlara fahiş zamlar uygulamıştı. Fiyatlar bir gecede 100’er bin liralara varan artışlar gördü. Ancak faizler yükselince kredinin maliyeti arttı, bu da talebi yavaşlattı. Talep durgunlaşınca fırsatçılar da piyasadan çekildi. Konut fiyatlarında aylık artışlar devam etse de artış geçen aya göre sınırlı kaldı.

37 günde satış

Ağustos ayında Türkiye genelinde ortalama konut satış süresi geçen yıla göre 30 gün, geçen aya göre de 1 gün azalarak 37 güne indi.

Yüzde 3.8 artış

Sahibinden.com’un verilerine göre; ağustosta fiyatlar temmuza göre yüzde 3.8 arttı. Temmuzda ise bir önceki aya göre artış ortalama yüzde 7 olmuştu.

• İstanbul’da ağustosta ortalama satılık konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3.3 arttı.

• Başkent Ankara’da da satılık konut fiyatları ağustosta bir önceki aya oranla yüzde 2.3 yükseldi.


• İzmir’de ise ağustos ayında satılık konut fiyatları temmuz ayına göre yüzde 3.2 artış gösterdi.

Bireysel Emeklilik Sistemi paraları kredi olarak mı kullandırılacak?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.