Fatih Elibol: Kendimizi yaşamak istediğimiz hayata nasıl programlarız?

Fatih Elibol, ilk kitabı ‘Gelecek Bugün Başlar’da hayat tecrübesinden yola çıkarak herkesin kendi evreninin efendisi olmasını sağlamak için bir yol haritası sunuyor. Avrupa Parlamentosu ile Lordlar Kamarası’nda koçluk yapan Mentor Fatih Elibol, dünyaca ünlü isimlerle çalışmış. Kendisiyle yeni çıkan kitabı, mentor koçluk ve eğitimlerine dair konuştuk.

fatih elibol

Fatih Elibol, ‘Gelecek Bugün Başlar‘ adlı kitabında okurlara istedikleri hayatı yaşayabilmeleri için önce kendi dünyalarında bir iç yolculuğa çıkmaları gerektiğini söylüyor: “İnsan önce kendini tanımalı, nelere sahip olduğunu ve özünü görmeli.”

Mentor Koç Fatih Elibol, herkesi kendi iç yolculuğuna davet eden kitabın çıkış noktasını, “İnsanlar zihinlerini kontrol edebilirlerse hayatlarını da yönlendirebilirler” ifadeleriyle anlatıyor:


“Önce kendine doğru soruları soracaksın, sonra başkalarına doğru sorular sorarak cevapları bulmalarını sağlayacaksın. Önce kendini dinleyeceksin, sonra başkalarına dinlemeyi öğrenmeleri için önderlik edeceksin. Önce kendini göreceksin, sonra başkalarının kendisini görmesini sağlayacaksın. Unutma, inanmadığın hiçbir şey olamazsın.”

Fatih Elibol ile yeni çıkan kitabı, mentor koçluk, eğitimler ve hayata dair keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Röportaj: Fatih Elibol

Fatih Elibol
Yazar ve Mentor Koç Fatih Elibol

MCC Fatih Elibol kimdir?

Ben kendimi girişimci, yazar ve mentor koç olarak tanımlıyorum. Duyarlı bir insanım. Yaşam birikimlerimi insanlarla paylaşıyorum ve insanların gelişimlerine katkı sağlıyorum.

25 yıldır koç olarak var olduğum Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) tarafından; 2021’de Master Certified Coaches (MCC) unvanı verildi. Mayıs 2021’de ise ilk kitabım Gelecek Bugün Başlar yayımlandı. Profesyonel koçluk, mentorluk ile nöro eğitim alanlarında çalışmalar yürütmekteyim. Avrupa Parlamentosu ile Lordlar Kamarası’nda eğitim veriyor ve koçluk yapıyorum. Profesyonel koç olmak isteyenlere eğitim programları düzenliyor ve mentorluk yapıyorum.

Yurtdışı eğitiminiz ve iş hayatınızdan biraz bahseder misiniz?

İstanbul’da doğup ilkokulu İstanbul’da okudum. Bu tarihten sonra ailemin işleri sebebiyle ortaokul ve liseyi Bahreyn ve Dubai’de bitirdim. 1996’da New York Üniversitesi’nin Stern İşletme Okulu’na başladım. 2000’de buradaki işletme ile politik ekonomi bölümlerini çift anadal programıyla bitirdikten sonra Harvard Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansına başladım.

1996’da Birleşik Devletler’de; Trump Organizasyon’da satış yöneticiliğine başladım ve Realty.Co’yu kurdum. 2004’e kadar Trump Organizasyon’da çalıştığım sırada; hipnotik satış, öz programlama, bütünsel başarı ve koçluk eğitimleri geliştirdim. İş hayatım da buna paralel olarak ilerledi.

JPMorgan Chase, Nornickel Harjavalta, Marriott International, Wells Fargo, Bank of America, BNP Paribas, Evraz, Nestlé, Taylor Wimpey, Bentley, Berkeley Group, Santander UK, Barratt London ve NatWest’de koçluk ve mentorluk yaptım.

Şu anda da Oxford Üniversitesi’nde Psikoloji ve İnsan Gelişimi doktora programına devam ediyorum.

ICF ve koçluk ile tanışmanız nasıl oldu?

1996 yılında Uluslararası Koçluk Federasyonu’nun kurucusu Thomas J. Leonard’la tanıştım. Bu benim için çok özel bir anı. Anlatmaktan keyif duyuyorum. Onun “Ben sana ne yapman gerektiğini bulduracağım” sözünü ilk başta anlamamıştım, ancak onun sorduğu sorularla hayatımda yepyeni bir bakış açısı edindim. Yine onun doğru soruları sayesinde bulduğum cevaplarla eylem planımı oluşturdum. Böylece koçlukla tanışmış, koçluğun gücünü kavramış oldum. O günden sonra da insanlarla bu gücü paylaşmayı seçtim.

Ben koçluk sayesinde başardım; koçluk sayesinde netleşen, güçlü iletişim kuran, başarılı bireyler ve kurumların varlığını sağladım. Koçluk sayesinde bugün 7.000 kişinin üzerinde insanda farkındalıklar yarattım.

Otohipnoz

Koçluk yaparken otohipnoz konusundan da bahsediyorsunuz. Bu konuyu biraz açmanız mümkün mü?

Kendi kendini programlama diyorum ben buna. Gil Boyne’un Sylvester Stallone’yi filmleri için programladığı ve onun o muhteşem performanslara ulaşmasını sağladığı tekniklerden yola çıkarak öz programlamayı tasarladım. Başka bir rolü oynamak için kişileri o role programlayabiliyorsak, “Kendimizi yaşamak istediğimiz hayata nasıl programlarız?” sorusuyla başladı yaptığım şey.

Bu teknikle kişi kendi kendine komutlar vererek yaşamayı seçtiği hayata doğru adım adım ilerliyor. “Sen çok başarılı bir insansın” ya da “Ben çok başarılı bir insanım” diye öncelikle kullandığın dili seçmekle başlıyorsun. Sonra hikâyeni, o hikâyede almak istediğin rolü belirliyorsun. Telkinlerini yazıyorsun ve uygulamaya başlıyorsun. Öz programlama mükemmel işler. Merak edenler için Gelecek Bugün Başlar adlı kitabımda bu tekniği detaylarıyla anlattım.

Koçluktaki uzmanlıklarınız hakkında biraz daha detaylı bilgi verir misiniz?

Pek çok kurum ve kuruluşta her kademeden yönetici ve çalışanla çalışıyorum. Benim işim insan ve insanlarla çalışıyorum. Bizler gibi duyguları olan yöneticilere, girişimcilere, bürokratlara koçluk hizmeti veriyorum.

Verdiğim koçluk hizmetini ikiye ayırıyorum. Bunlardan biri mentor koçluk, bir diğeri ise performans koçluğu. Mentor koçlukta Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF- International Coaching Federation) mentor koçu olarak koçların unvan alma sürecine destek veriyorum. Performans koçluğunda ise kişinin tek seansta, ulaşmayı hedeflediği noktaya etkin bir biçimde ulaşmasını sağlıyor, kişilerin seçtikleri yolda başarıyla devam etmelerine yol arkadaşlığı yapıyorum.

Bunlara ek olarak koçluk eğitimleri de veriyorum. Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) tarafından akredite edilmiş 174 saatlik 9 modülden oluşan ACTP diploma programım dünyanın en nitelikli eğitim programlarından biri olup tek ve eşsizdir. Programım yeni bir kuramın gücüdür. Dünyanın 33 ülkesinde bu eğitimleri İngilizce ve Türkçe olarak bire bir ve sınıf ortamında ve de online interaktif olarak sağlamaktayım.

Dünyada birçok menteem benimle birlikte PCC ve ACC unvanı yolculuğuna devam ediyorlar. Böylelikle ben de insanların bu mesleği ICF etikleri ve normlarında yepyeni bir kuram dahilinde profesyonelce icra etmelerine vesile oluyorum.

Biraz da eğitimlerinizden bahsedelim. Eğitimlerinizden kimler yararlanabilir?

Pek çok eğitimim ve bu eğitimler içinde pek çok modülüm var. Koçluğa hizmet ederken kişilerin yaşam amaçlarını gerçekleştirmelerine destek olacak, onları hayatlarının gelişim ihtiyacı olan her alanında destekleyecek programlar veriyorum. Dolayısıyla – koç olmak isteyen, yeni bir girişim yapmak isteyen, hayatında sıkıntı yaşayan, takımlarla çalışması gereken, ilk defa yöneticiliği deneyimleyecek vs. – herkes eğitimlerimden fayda sağlayabilir.

acc pcc sertifikası
Mentor Koç Fatih Elibol

ACC ve PCC sertifikaları

En kapsamlı programlarınızdan olan -174 saat 9 Modül’den oluşan – ACTP Bütünsel Yaşam ve İş Koçluğu Programı’ndan bahsedelim biraz da. İçerik ve kazanımları nedir bu programın?

Bütünsel Yaşam ve İş Koçluğu Diploma Programı’nda koçluk alanında mesleki son gelişmelerin takibi ile en yüksek kalitede eğitim içeriği sunuyorum. Bu eğitimle katılımcıların hem iş hem özel hayatlarında farkındalık kazanmalarını ve koçluk öğretilerini uygulayabilmelerini sağlıyorum. Eğitimi alan tüm katılımcılara ICF’i tüm gereklilikleri ve koşulları ile anlatıyorum. Tüm öğrenciler en az 100 saat koçluk seansı yaparak programı tamamlıyorlar.

Bu program mesleğin en iyilerinden biri olmanızı sağlayacak programdır. Programı tamamladığınızda ACC (Akredite Koç Sertifikalı) veya PCC (Profesyonel Koç Sertifikalı) unvanlarından birine sahip olursunuz. Böylelikle koçluk alanında bütünsel eğitimler verip, koçluk mesleğinin küresel olarak gelişmesine katkıda bulunan, alanlarının en iyisi olan profesyonel koçlardan biri olursunuz.

Bu program süresince alacağınız 9 modül vardır. Bunlar sırası ile; Temel Koçluk Bilgi ve Becerileri, Uzman Koçluk Bilgi ve Becerileri, Takım Koçluğu, Yönetim Koçluğu, Transaksiyonel Analiz Koçluğu, Gestalt Koçluğu, NLP ile Satış Koçluğu, Süpervizör Koçluğu ve Mentor Koçluğu’dur.

Program performans koçluğunun temel ilkelerini, etik değerlerini ve niteliklerini anlatırken katılımcıların koçluk temel yetki ve becerilerini uzmanlık seviyesinde profesyonelliğe ulaştırma ve geliştirmelerini sağlar.

Eğitimleriniz arasında bir de 4 ACSTH Koçluk Modülü bulunuyor. Bu modüller hangileri?


ACSTH Yeni Nesil Hibrit koçluk modüllerim; Performans Koçluk, Satış Koçluğu, Transaksiyonel Analiz ile Takım Koçluğu, Yönetim ve Start-Up Koçluğu olmak üzere dört program şeklinde tasarlandı.

Performans Koçluk programından bahsetsek biraz. Bu eğitimin en önemli özelliği nedir?

Bu programda koaktif koçluk yaklaşımını daha çok kullanırız. Koaktif Koçluk modeli yaklaşımını içselleştirmeyi kolaylaştırmak amacıyla ilk etapta temel koçluk becerilerini öğretmek adına geleneksel öğrenme seviyeleri üzerinde çalışırız. İnsanın temel ihtiyaçlarına ve yaşamsal etkileşimlerine bakarız. Koçluk sanatı başlığında ele alacağımız temel bilgi ve becerileri geliştirebilmek için uyum sağlama ve ilişki kurma, etkili iletişim, etkili dinleme, soru sorma, geribildirim verme becerileri üzerine çalışırız.

Yeni Nesil Hibrit Performans Koçluk Sertifika Programı eğitiminde öğrettiğimiz en temel noktalardan biri koçluğun “tek” olduğudur. Koçluk, duyguya koçluk ve sisteme koçluk olarak ikiye ayrılır ancak konularına göre Certified koçluk uygulamaları eğitimde; değişime koçluk, dengeye koçluk, doyuma koçluk, değerlere koçluk, sınırlayıcı inançlara koçluk, huzura koçluk, tutkuya koçluk, mutluluğa koçluk, sadeliğe koçluk, performans (sporcu) koçluğu, ekip koçluğu, grup koçluğu olarak ayrı ayrı ele alınır.

satış koçluğu

Satış Koçluğu

Satış Koçluğu programınız için neler söylemek istersiniz?

Günümüzde satış koçluğu süreci, sistemsel başarısı kanıtlanmış bir alandır. Bu sebeple satış sektöründe ihtiyaç haline gelmiştir. “Satış bir meslek değil, beceridir” diyerek geliştirilen bu eğitim programına katılanlar öncelikle satışın hayatımızın genel olarak her alanında var olduğu gerçeği ile karşılaşırlar. Eğitim altyapısı bu alanlarda satış yapmak yerine, satın alma ve satın aldırma kavramları üzerinden koçluk ile bütünleşen bir bakış açısı sunar. Bu eğitim satın aldırtma bakış açısını kazandırır. Aynı zamanda bu eğitim NLP teknikleri ile koçluk teknik ve metotlarının uygulanabilirliği ve ihtiyacı sorgulama teknikleri ile güçlendirilmiş özel NLP tabanlı bir satış koçluğu eğitimidir.

En önemli özelliklerinden biri iletişimsel ve yönetimsel tekniklerle başarıya ulaşma yolunda size özel yolu bulmanız ve danışanınıza özel olan yolu buldurtmanızı sağlamasıdır. Koç; yapılması gerekeni söyleyen veya tavsiye eden danışman değil, kişinin kendisinin karar vermesini ve uygulayabilmesinin yolunu yine kişiye buldurtandır.

Bu program klasik satış eğitimlerinden oldukça farklı. Klasik satış eğitimi, satışın ne olduğu ve ürünün nasıl satılacağı ile ilgilenirken satış koçluğu, alıcıların gerçek ihtiyaçlarının belirlenip, ona uygun etkin satış gerçekleştirilmesi ve satış performansının nasıl artırılacağı ile ilgilenir.

Transaksiyonel Analiz

Transaksiyonel Analiz ile Takım Koçluğu da bu modüller arasında yer alıyor. Transaksiyonel Analiz nedir ve onu nasıl kullanıyorsunuz?

Transaksiyonel Analiz psikoloji ve iletişim teorisi üzerine geliştirilmiş bir kuramdır. Bu kuramın yaklaşımlarının koçluk ile bütünleştirilmesiyle beraber kuram, koçluk hizmetinde, psikoterapide, eğitim ve iş hayatında ilişki ve iletişim temellerini, yaşam rollerini anlamada ve sağlıklı forma dönüştürmede kullanılır.

TA kuramı, bireylerin 3 egosal benlik durumları olduğunu, yani anlık değişkenlik gösteren ebeveyn, yetişkin ve çocuk ego benlikleri olduğunu söyler. Ego benlik durumlarımız, yaşam rollerimize yansır ve bununla birlikte oluşan hayat senaryomuzun hikâyesinin belirleyicisi haline gelir. Kuramın ana özü, öncelikli olarak tüm bireyleri tam ve bütün kabul eder, ardından her bireyin kendi yaşamında ne olacağına ve kendi yaşam hikâyesine karar verebileceğini söyler. Kuramın yaratıcısı Eric Berne’dir. Berne, Sigmund Freud’un kişilik teorilerinden ilham alarak Transaksiyonel Analiz Kuramını kendi gözlemleriyle beraber geliştirmiştir. Ve bu kuram bizlere koçluk hizmetinde bir iletişim analizi ustası olma becerisi kazandırır.

Bu beceriyi özellikle kullandığım eğitim programında da; iletişimin olduğu her alanda -kendinizle iletişim, aileniz, sosyal çevreniz, eşiniz, patronunuz, iş çevreniz, ekipleriniz, bağlı olduğunuz takım veya gruplar ile iletişim gibi- sizi bir analiz ustası haline getirmeyi ve bu ustalıkla koçluk yapabilmenizi sağlamayı amaçlıyorum.

Yönetim ve Startup Koçluğu

Bir de Yönetim ve Startup Koçluğu programından bahsettiniz. Bu programın ana hedefi nedir?

Bu programla tüm yaşamınızı yönetebilme becerisine sahip olmanız hedeflenir. Kendi edilgen alanınızdan çıkmanız, etken ve etkin olduğunuz yüksek performansla ilerlemeniz sağlanır. Böylece başarı yolculuğunda koçluğun gücünü her yönüyle yaşayabilirsiniz.

Hayatınızda ve iş yaşamınızda kendinize yarattığınız engelleri fark edebilmeniz, bu engelleri aşabilmeniz, aşmanızı sağlayacak yolları bulabilmeniz, yetkinliklerinizi ortaya çıkarabilmeniz, süreç yönetimini sağlayabilmeniz ve aslında potansiyeliniz ve performansınız arasındaki farkı ortan kaldırmanızı sağlayacak bilgi ve becerileri kazanmanız amaçlanır. Sonraki aşamada ise bunları çevrenize de kazandırabileceğiniz koçluk hizmetinizde en iyi koç olabilmeniz hedeflenir.

“Koçun görevi koçlukta danışana “şimdi ve burada”yı yaşatmaktır.”

Websiteniz fatihelibol.com’da eğitim programlarınıza baktığımda koçlara devam eden eğitim süreçlerinde 8 tane de CCE Koçluk Modülü veriyorsunuz. Bunlar Yönetim Koçluğu, Süpervizör Koçluk, Transaksiyonel Analiz ile Koçluk, Gestalt ile Koçluk, NLP ile Satış Koçluğu, Mentor Koçluk olarak sıralamış. Bunlar arasından Gestalt ile Koçluk’tan bahsedelim mi biraz? Bire bir verdiğiniz koçluklardan biri olarak anlıyorum bu eğitimi…

Gestalt koçu kelimenin tam anlamıyla bir farkındalık uzmanıdır. Gestalt yaklaşımı koça güçlü bir duruş kazandırır. Bu yaklaşım temelde insan yaşantılarına ve davranışlarına dayalı bir açıklama yapmaya çalışır. Gestalt Yaklaşımı ile bütünleştirdiğimiz Gestalt Koçluğunda ifade edilmemiş tüm duygular çeşitli tekniklerle ifade bulur.

Koçun görevi koçlukta danışana “şimdi ve burada”yı yaşatmaktır. Ancak koçluk sürecinde geçmişle ilgili bitirilmemiş işlerin farkındalığının kazanılması da son derece önemlidir. Gestalt sürecinde vücut dilinin, sözel olmayan mesajların ipuçları koç için büyük önem taşır.

Bu eğitimde, koç varoluşa odaklanmayı sürdürürken nasıl bir veri toplayacağını, gözlemlerini nasıl raporlayacağını ve bu bilgileri koçlukta nasıl kullanacağını da öğrenir. Gestalt koçluğu eğitiminden sonra tüm etkili farkındalık metotlarını bilir.

Neden ‘Gelecek Bugün Başlar’?

Gelecek Bugün Başlar

Yakın zamanda yayınlanan Gelecek Bugün Başlar adlı kitabın yazarısınız, biraz da kitabınızdan konuşalım. Neden Gelecek Bugün Başlar?

Gelecek Bugün Başlar kitabını yazarken hedefim okuyanın kendi kendine koçluk yapabilmesini sağlayan bir kitap yazmaktı. Çünkü bunun tüm hayatınızı kolaylaştıracağına inanıyorum. Bu kitapla birlikte insanlar tüm yeteneklerini kullanabilir hale gelebilirler. Güvenli alanlarından çıkıp harekete geçebilirler. Çözüm için gerekli tüm anahtarlar kendi içimizde. Bu sefer kitabımla koçluk yaparak okuyanın bu anahtarları kendi içinde bulmasına destek olmaktı amacım.

Gelecek Bugün Başlar. Çünkü insan bugünkü düşünce ve eylemlerinin sonucudur. Geleceğini yaratan kim? Bugünkü sen. Eğer sen “bugünkü sen”i yenilemeyi başarırsan, geleceğini de yenilemiş olursun. “Yenilenen sen” yeni geleceğini yaratır.

Kitap nasıl ortaya çıktı? Kitabın içeriğinde neler var?

Geleceğini yaratabilmek için öncelikle kendini tanımalısın. “Bugünkü sen” kimsin? Hayallerin, amaçların, sevdiklerin, sevmediklerin, mutlu oldukların olmadıkların ne bunları bilmelisin. Ardından çevrenle ilişkilerini anlamalısın. Sen kimlerin içinde, nasıl bir hayat yaşıyorsun? Bu yaşadıkların sana ne hissettiriyor? Kendini nerede konumluyorsun? İç seslerin sana ne diyor? Dış seslerde neler var? Bunları bilip gerçekten yaşamayı seçtiğin hayatı ortaya koyabilirsen hayatını dönüştürmen de kolaylaşacaktır. Kitabın ortaya çıkışı tamamen bu düşünceydi. Kişilerin bunu başarabilmesi ve hayallerini kurdukları hayatlara ulaşabilmeleri için kendilerine koçluk yapacakları bir kitap tasarladım. Kitap üç ana bölümden oluşuyor: Kendini Tanı, Çevreni ve İletişimini Tanı, Hayatını Dönüştür.

Kitapta kendinizle ilişkinizden başlayarak tüm iletişim alanlarını kapsıyorum. Verdiğim uygulamalarla değişim ve dönüşümü hayatınızın her türlü özel alanına uygulayabilirsiniz. Üstelik yazarak anında çalışabileceğiniz alanlar bıraktım.

Koçluk eğitim programlarının içeriğinde kullandığım kuramlar ve yaklaşımlardan yararlandım. Bu uygulamalarla güçlü bir değişim döngüsüne sokuyorum okuru. En yüksek potansiyelinize ulaşmanızı hedefliyorum. “Yeni versiyonunda bir sen” nasıl bir hayat yaşardı? O hayatı yaşasın istiyorum insanlar.

Ayrıca kitapta birlikte bir eylem planı çıkarıyoruz. Eylem planı sizi her zaman yolda tutuyor. Doğruluk, açıklık ve netlik ile oluşturduğunuz plana uymak ve adım adım ilerlemek çok daha kolay oluyor.

Dünyaca ünlü isimler

Danışmanlığını yaptığınız isimler arasında, dünyaca ün yapmış isimler de bulunuyor, kitabınıza katkıları oldu mu?

Benim başarı yolculuğumda başka üstatların rolü var elbette. Dolayısıyla başarı ve deneyimimden süzüp yazdığım kitapta onların bana olan katkısının dolaylı izini elbette görüyorsunuz. Zaten ben de kitabımın başlangıcında onları anmadan geçmiyorum: Mr. William Lee Rand, Prof. Kevin Lane Keller, Mr. Donald Robertson, Dr. Assen Alladin, Dr. Michael Newton, Dr. John Butler, Mr. Antony Robins, Master Hypnotist Gil Boyne, Dr. Richard Wayne Bandler, Dr. Philip Kotler, Mr. Brain Tracy, Mr. Donald Trump, Hiroshi Doi Sensei, Mr. Robert Kiyosaki, Mr. Tony Buzan, Sinan Ergin. Bu kişiler bugünkü beni inşa etmemde yönderlerim oldu.

Kitabınızı kimler okumalı?


Kendi kendine koçluk yapmak isteyenler kadar koçluk mesleğini seçmek isteyenlerin de mutlaka kitabımı okumasını öneriyorum. Kendinizin deneyimlemediği bir şeyi başkasının deneyimlemesine vesile olamazsınız. Ayrıca koçluğu meslek olarak yapanlar da kitabımdan yararlandı. Koçluk yaşamın her alanında çözüm, fayda ve başarı sağlar. Kitabın içinde pek çok seans örneği var ve hepsi gerçek hayattan birçok farklı alanı kapsıyor. Kitabımı hayatını dönüştürmek isteyen herkes okuyabilir.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.