Dolar 13 lirayı, Euro 15 lirayı geçti: Kurlarda sert dalgalanma

Dolar/TL bu sabah yükselişini sürdürerek 13 seviyesini aştı. Euro/TL 15’in üzerine çıktı. Kurlar sert gerileyip sert yükseldi. Uzmanlar, kamunun kurlara bugün de müdahale etmiş olabileceğine işaret ediyor.

dolar tl

Geçen hafta başında 18,36’lık zirveyi gördükten sonra 10,27’ye kadar gerileyen dolar/TL’de sert dalgalanma bugün de devam ediyor.

Dün 12 lirayı aşarak 12,88’i gören kur, bugün de 13 lirayı aştı ve 13,42 seviyesini gördü.


Euro/TL’de de 15 seviyesi aşıldı ve 15,21 seviyesi görüldü.

TL daha sonra gün içi kayıplarını sildi ve dolar/TL’de 12,48, euro/TL’de 14,14 seviyelerine geriledi ama burada kalıcı olamayıp tekrar yükselişe geçti. Dolar tekrar 13 lira seviyesini aştı.

Kurlarda sert dalgalanma gözleniyor

Dolar/TL (USD-TRY) kuru gün aralığı: 11,7814 – 13,4501

usd try investing

Uzmanlar, Merkez Bankası’nın bugün yeniden kamu bankaları üzerinden döviz kurlarına müdahale etmiş olabileceğine işaret ediyor.

Euro tl

Euro/TL (EUR-TRY) kuru gün aralığı: 14,1074 – 15,2123


Bakana göre yükseliş değil, ‘salınım’ var

Dün akşam katıldığı bir canlı yayında “Dolar neden yükseliyor?” sorusuna yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Doların yükseldiği falan yok. Bu salınımlar yukarı, aşağı giderek kendi dengesine girecek” demişti.

Dolarda sert düşüşün yaşandığı geceyi de anlatan Nebati, “Yerimde duramıyorum döviz düşüşünü gördüğümde kıpır kıpır oldum” ifadelerini kullanmıştı.

Gözler Bakan Nebati’nin açıklayacağı ‘şaşırtacak’ tedbir paketinde

Piyasalar ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıklayacağını söylediği piyasaları “şaşırtacak” tedbir paketini de bekliyor. KDV alanında açıklanabilecek tedbirler yakından izleniyor.

TCMB bugün itibarıyla kur garantili TL mevduat mekanizmasına altın hesaplarını da dahil etti. TCMB dün dövizden TL’ye dönüşe ilişkin zorunlu karşılık aracılığıyla uyguladığı teşvikleri genişletmişti. Ancak TCMB dün 2020 sonunda sıfırlanan döviz komisyon oranlarını dövizden TL’ye dönüşün belli bir oranın altında kalanlar için belirgin artırmıştı.

Merkez Bankası’nın müdahalesiyle düşmüştü

Merkez Bankası, 20-23 Aralık arasındaki dört günde toplamda 9 milyar dolarlık örtülü rezerv satışıyla döviz kurlarına müdahale etmişti.

Uzmanlar, kur korumalı mevduat ve kredi faizlerindeki artışın yanı sıra Merkez Bankası’nın yüklü müdahalesinin kurların düşüşünde etkili olduğunu belirtmişti.


Merkez Bankası, faiz indirimleriyle yükselttiği kuru, doğrudan ve örtülü döviz satışlarıyla düşürmeye çalışmıştı.

3 Ocak 2022 tarihinde ne olacak? Neden Dolar için kritik tarih?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.