Fitch, Varlık Fonu ve 13 Türk bankasının kredi notunu negatife indirdi!

Kredi derecelendirme kurumu Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu (TVF) ile 13 Türk bankasının kredi notu görünümünü negatife indirdi.

Fitch kredi notu

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin ülke kredi notu görünümünü ‘negatif’e indirmesinin ardından Türkiye Varlık Fonu ve 13 Türk bankasının kredi notu görünümünü de aynı şekilde değiştirdi.

Fitch, makroekonomik, finansal istikrar ve dış finansmana yönelik risklerin devletin Türkiye’nin bankacılık sistemine müdahale etmesi olasılığını artırdığını açıkladı.


Türki̇ye’ni̇n kredi̇ notu düşmüştü

Koşulların gerektirdiğinden daha erken faiz indirimi yapılması, TL’deki keskin değer kaybı ve enflasyon artışı nedeniyle ay başında Türkiye’nin kredi notunu teyit eden Fitch, ‘durağan’ olan kredi notu görünümünü ise ‘negatif’e indirmişti.

Fitch: TCMB’nin faiz indirimi makroekonomik istikrar için risk

Fitch Ratings, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın daha fazla faiz indirmesinin makroekonomik istikrar için risk yarattığını belirtirken, gelişmiş ülkelerin faizleri artırmasına karşı Türkiye’nin bölgedeki en kırılgan ülke olduğunu ifade etti.

Fitch Ratings, yayımladığı bir araştırma raporunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın daha fazla faiz indirmesinin ya da alışılmadık önlemler almasının makroekonomik istikrar için risk yarattığını belirtti.

Dünya’nın aktardığına göre 2023 seçimlerine giderken Türkiye’yi takip edeceklerini belirten kurum, seçimlerin politika yapımını ve siyasi ortamı nasıl etkileyeceğini gözlemleyeceklerini söyledi.


Fed’in 25 baz puanlık faiz artırımı da dahil olmak üzere gelişmiş ülkelerin faiz artırımlarına başlamasının belirli pozisyonlara sahip ülkeler üzerinde baskı oluşturabileceğini belirten Fitch Ratings, bu faiz artırımlarına karşı Türkiye’nin bölgedeki en kırılgan ülke olduğunu dile getirdi.

Enflasyon yükselirken faiz indirimlerinin devam etmesinin para politikasının kredibilitesini düşürdüğünü ve Türk lirasını baskıladığını belirten kurum, Türkiye’nin son yıllarda birçok kur şoku atlattığını ve bir tane daha şokun yakında gerçekleşebileceğini vurguladı.

Dolar ve Euro kurlarında tarihi zirve!

Dolar ve Euro kurlarında tarihi zirve!

Merkez Bankası’nın (TCMB) yılın son faiz kararını vereceği haftaya Türk Lirası çok sert değer kaybıyla başladı. USD/TRY ve EUR/TRY’de rekor: Dolar/TL 14,75 seviyesi, euro/TL’de ise 16,65 seviyesi görüldü.

Böyle bir dönem yaşanmadı: Düşmesi gereken kredi faizleri yükseliyor!

Böyle bir dönem yaşanmadı: Düşmesi gereken kredi faizleri yükseliyor!

Merkez Bankası faiz indirimine gitmesine rağmen bireysel ihtiyaç kredisi, taşıt, ticari ve konut kredileri faiz oranları aynı seyirde düşürülmedi. TCMB’nin eski başekonomisti Hakan Kara, “Böyle bir dönem son 40-50 yılda pek yaşanmadı. Bankacılık sektörü bu alışılmadık konjonktürle baş etmeye çalışıyor” yorumunda bulundu.

Bankalar faizi artırıp, vadeyi kısaltıyor

Kredi faizlerindeki artışta ise daha çok vade ve enflasyon riskinin etkili olduğunu belirten Kara, bankaların bir süre sonra TCMB’nin faiz artışı yapmak durumunda kalacağını düşünüyor olabileceğine işaret etti.


Krediler ile mevduat arasındaki vade uyumsuzluğunun faiz riskine yol açtığına dikkat çeken Kara, “TCMB’nin faiz artırması mevduat faizinde sert yükselişe neden olur. Dolayısıyla bankalar verdikleri kredilerden ilerde zarar etmemek için kredi faizlerini aşağı çekmemeyi tercih ediyor. Risklerini yönetebilmek için kredi faizlerini artırıp vadeyi kısaltıyorlar” dedi.

Bakan Nebati: Bu model tutmazsa üzülürüm, bitersek hep beraber biteceğiz, kazanırsak hep beraber


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.