Merkez Bankası rezervi açıklandı: Eksi 55,7 milyar dolarlık tarihi dip seviye!

Merkez Bankası rezervi açıklandı. 20 Aralık Pazartesi gecesi döviz kurlarının nasıl düştüğü konusu tartışmalara neden olurken, TCMB rezerv rakamlarındaki değişimi açıkladı.

Merkez Bankası dolar

Merkez Bankası rezervi açıklandı: Eksi 55,7 milyar dolarlık tarihi dip seviye!

Merkez Bankası’nın swap hariç net rezervi, geçen hafta 9 milyar dolarlık düşüşle -55,7 milyar dolarlık tarihi dip seviyeye yükseldi. Rakamlar, bankanın geçen hafta döviz kurlarını düşürmek için yüklü ve örtülü satış yaptığını gösteriyor.


Merkez Bankası (TCMB) rezerv rakamlarındaki değişimi açıkladı. Buna göre, TCMB’nin brüt rezervi 17-24 Aralık haftasında 5,7 milyar dolar düşüşle 116,5 milyar dolardan 110,8 milyar dolara gerildi.

Bu dönemde bankanın net rezervi 3,6 milyar dolarlık düşüşle 12,2 milyar dolardan 8,6 milyar dolara geriledi.

Bankanın borç ve ödünç olarak elinde tuttuğu döviz ve altınlar hariç bırakıldığında elindeki swap hariç net rezerv ise geçen hafta 9 milyar dolarlık düşüşle -46,7 milyar dolardan -55,7 milyar dolara geriledi.

Eksi (-) 55,7 milyar dolarlık rakam, tarihi dip seviyesi oldu.

Rakamlar, Merkez Bankası’nın geçen hafta döviz kurlarının düşüşünde, örtülü ve yüklü müdahalede bulunarak rol aldığını gösteriyor.


Döviz mevduatta düşüş değil yükseliş var

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçen hafta vatandaşların yoğun döviz satışıyla kurların gerilediğini söylemişti ancak geçen hafta yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatı 1 milyar 184 milyon dolarlık artış kaydetti.

Parite etkisinden arındırılmış artış ise 1 milyar 458 milyon dolar oldu. Bu kapsamda, gerçek kişilerin döviz mevduatı 136 milyon dolar azalırken, şirketlerin ve kurumların döviz mevduatı 1 milyar 594 milyon dolar arttı.

merkez bankası

Bakan Nebati ‘müdahalede bulunulmadı’ demişti

Son bir haftada 4 farklı televizyon kanalında canlı yayına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin 20 Aralık günü döviz kurlarında yaşanan düşüş için yaptığı açıklamalar soru işareti yaratmıştı.

İlk önce o gece dövize müdahale edilmediğini söyleyen Nebati, bir sonraki yayında, “Ya Türkiye olayları oturup kendi başına izleyecek, elindeki bütün enstrümanları pozitif yönde kullanmayacak kadar beceriksiz bir ülke mi?” demişti.

Nebati, dün katıldığı canlı yayında ise “O gece dolaylı, dolaysız hiçbir şekilde müdahalede bulunulmadı. Vatandaş bir yarışa girdi ve dövizini bozdurmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiler” demişti.

Yabancılardan çıkış


TCMB verileri, geçen hafta yabancıların hisse senedi piyasasından 570 milyar dolar, tahvil piyasasından ise 97 milyon dolarlık çıkışa imza attıklarını gösteriyor.

Bakan Nebati: Kıpır kıpır oldum, arkadaşlara sordum: Lan nasıl?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.