Bu Yıl Daha İyi Hissetmek İçin Öz Güveninizi Artıracak 10 İpucu

Metaverse dünyasından, sıra dışı insanlarla tanışmaya, hayat amacınızdan yeni hedefler belirlemeye; bu yıl kendinizi daha iyi hissetmek için öz güveninizi artıracak 10 ipucu…

daha iyi özgüven

1. Metaverse’e Hazırlık Yapın

Metaverse, sanal ve gerçekliğin bir araya geldiği dijital ikinci yaşam. Metaverse, çevrimiçi ikinci bir hayat yaşamak için bir bilgi işlem platformu olarak hizmet ediyor. Sadece bir eğlence platformundan bahsetmiyoruz. İşyerinize gitmeden, ofis ekibiyle çalışmanızı, evden çıkmadan konser salonunda arkadaşlarınızla eğlenmenizi sağlayacak. Metaverse’de kendinizi yeniden yaratabilirsiniz. Bir yerden bir yere yetişmek için enerji kaybetmeyeceksiniz. Enerjinizi sizi daha iyi hissettirecek aktivitelere saklayabileceksiniz. Önceliklerinizi belirleyerek kendinizi yeniden yaratmaya odaklanın.

2. Yeni Bir İlişkiye Hazır mısınız? Sıra dışı İnsanlarla Tanışın

Pek çok insan sosyal çevresinin çemberinden çıkamıyor. Bildik yüzler, bildik mekanlar, rutinler ve gün geçtikçe sıradanlaşan hayat. Sıra dışı insanlarla tanışmak, yeni ve yabancı deneyimler edinmek için sosyal medya ve mobil aplikasyonlar revaçta. Omegle, Ometv ve Tinder, çevrimiçi sosyalleşme, flört ve bir sonraki aşamaya geçebilirseniz randevulaşma platformu. Bir profil oluşturmak, rutin hayatınızın gidişatını değiştirebilir. Farklı bir insan arıyorsanız, sıra dışı beklentilerinizi listeleyin, belki siz onu belki o sizi bulacak. Daha iyi hissetmek için Tinder doğru adres olabilir.

3. Hayatınıza Amaç Katın. Yeni Hedefler Belirleyin

Rutin iç karartan bir afrodizyaktır. İnsanlar bazen hayatın rutinine kapılır. Sıkıcı ama risksiz, tekdüze ama sonuçları belli hamleler atmak insanları tekdüze bir girdaba sokar. Hayatınıza anlam katmak için hedefler belirleyin. Hedefler sadece iş veya okulla sınırlı değil. Bir spor dalında uzmanlaşmak, bir enstrümanı ileri seviyede çalmak üzere çalışmaya başlamak, vücudunuzu fit yapmak için sıkı bir egzersiz ve diyet programına başlamak. Herhangi biri olabilir. Hedefleriniz bir amaca yönelik olursa başarı için motivasyonunuz daha yüksek olacaktır. Kesinlikle kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Hedeflerinize yaklaştıkça, amaçlarınıza ulaştıkça özgüveniniz tavan yapacak.

4. İstemediğiniz Şeylere Hayır Demeyi Öğrenin

Pek çok insan farkında olmadan bir şeyleri kabullenmeye alışır. İstemden yapılan şeyler, gönülsüz katıldığınız aktiviteler. Mecburen katlandığınız insanlar, yalandan gülümsediğiniz espriler, sıkılsanız da devam ettiğiniz aktiviteler. Bazen başkalarını mutlu etmek, başkalarına yardım etmek için vaktimizden, bütçemizden, ruh halimizden feragat edebiliriz, tatbikî her şeyin bir sınırı var. Başkaları üzülmesin diye siz üzülüyorsanız buna bir dur demelisiniz. Kendinizi iyi hissetmiyorsanız hayır demelisiniz. Karşınızdaki insanlar size değer veriyorsa bunu anlayışla karşılar ve hatta bunca zamandır durumun farkına varamadıkları için özürlerini sunar. Doğru olduğuna inandığınız şeyler yaptıkça özgüveniniz yükselecektir.

5. Egzersiz Yapın ve Sağlıklı Beslenmeye Çalışın

Düzenli egzersiz yapmak, sporla uğraşmak sizi daha iyi hissettirecek. Sadece psikolojiden bahsetmiyoruz, kan dolaşımınız daha sağlıklı olacak, daha sağlıklı bir vücut ile daha zinde hissedeceksiniz. İşyerinde daha dayanıklı, günlük aktivitelerde daha güçlü olacaksınız. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Dolayısıyla mental olarak da daha iyi hissedeceksiniz. Egzersizlerin tamamlayıcı ise doğru beslenme. Hayvansal gıdaları, aşırı yağlı ve aşırı baharatlı yiyecekleri hayatınızdan çıkarın. Lezzetli yemekler ve faydalı yiyecekler için bir liste yapın ve kendiniz için öğünlerinizde bir denge kurun. Kısaca mümkün olduğunca sağlıklı beslenin, vazgeçemediğiniz lezzetleri haftalık bir ödül gibi arada sırada ve sınırlı tüketin. Göreceksiniz, kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz. Fit ve sağlıklı bir birey olarak özgüveniniz vücut dilinize yansıyacaktır.

6. Yeni Bir Hobi Edinin

Tutkularınızı gün yüzüne çıkaracak bir hobi edinin. Belki kadrajın ardından herkesi şaşırtan karelere ulaşacaksınız, belki sizin tuvale dökeceğiniz resimler hayatınıza anlam katacak. Belki on beşinde gitara, belki otuz beşinde tenise başlamak, hayata dair motivasyonunuzu tahmin edemeyeceğiniz kadar arttıracak. Siz yeni bir şey deneyip, başarımlarınızı sergiledikçe, çevrenizdeki insanların size olan saygısı artacak ve daha kaliteli vakit geçirebileceğiniz sizinle aynı dili konuşan insanlarla tanışabileceksiniz. Hobiler insanlara keyif verir, insanları hayata bağlar.

7. Gülümseyin ve Beden Dilinize Dikkat Edin

Pozitif olmak, insanlara ve olaylara gülümseyerek yaklaşmak size her zaman kazandırır. Burada bahsettiğimiz saf olmak, Polyannacılık oynamak değil. Çerçeveyi çizerek, olayların olumlu yönlerinin farkına vararak, insanlara pozitif ve doğru bir beden dili ile yaklaşmaktan bahsediyoruz. İnsanlar pek çok kez, kimse olumlu bir adım atmadığı için çatışırlar. Gülümseyen, olgun yaklaşan, kucaklayan taraf siz olun. Bu sizi daha iyi hissettirecek ve çevrenizdekilerin özgüveninizi yadsıması mümkün olmayacaktır.

8. Karbon Ayak İzinizi Azaltın

İklim değişikliği, küresel ısınmanın sonucu, küresel ısınmanın katalizörlerinden biri ise karbon ayak izimiz. Yani, doğal kaynakları tüketmek, aşırı enerji tüketimi ve fosil yakıtlar sebebiyle gezegene verdiğimiz zarar. Daha az otomobil kullanın, yakın mesafeleri yürüyün ve toplu ulaşım kullanın. Hayvansal gıda tüketimini azaltın. Enerji tüketiminizi ve su tüketiminizi azaltın. Örneğin düşük enerji tüketimine sahip ampuller kullanın, buzdolabınızın derecesini düşürün, ellerini yıkarken ve dişinizi fırçalarken çeşmeyi açık tutmayın. Gezegenin kurtarıcılarından biri olmanız özgüveninize yapacağınız en kuvvetli yatırımdır.

9. Fobilerinizin Üstüne Gidin, Korkularınızdan Sıyrılın

Fobilerin bir kısmı bazı psikolojik problemlere, geçmişte yaşanmış travmalara dayanır. Ama pek çoğu aslında hep kaçmayı tercih ettiğiniz için güvenli gölgesinde hüküm süren balonlardan ibarettir. O balonları patlatmak için birkaç adım atmanız yeterli olabilir. Korkularla yüzleşmek, kendinize güvenmenizi, hayatın geri kalan kısmına daha cesur bakabilmenizi sağlayacaktır. Korkularınızdan sıyrılmak size iyi hissettirecektir.

10. Çalışma Şeklinizi, Belki de İşinizi Değiştirmelisiniz

Bazen insanlar yere çakılmadan zıplayamaz. Kendi iradesi dışında iş değiştirip daha mutlu olan çok sayıda insan var. Girişimcilerin önemli bir kısmı, bu adımı atmaya mecbur kalarak başarıya ulaşmış. Burada kastettiğimiz sırf değişiklik olsun diye istifa mektubu yazmanız değil. Eğer işiniz veya çalışma şekliniz sizi mutsuz ediyorsa ve bir başka alternatif üretebiliyorsanız hemen o adımı atın. Hayata bir kez geliyorsunuz ve işte başarının en önemli şartı sevdiğiniz işi başarılı olabileceğiniz şekilde yapmaktır.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.