Petrol ve doğalgaz fiyatlarında çok sert artış!

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri harekatının başlamasıyla birlikte doğalgaz fiyatlarında yüzde 35’lik çok sert artış görüldü.

doğalgaz fiyatları

Rusya’nın Ukraya’ya dönük işgal operasyonunu başlatmasıyla birlikte petrol ve altının yanı sıra doğalgaz fiyatları da çok sert yükseldi.

Bugün Brent petrolün varil fiyatı 103 doları görürken, Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de mart vadeli kontratlar için fiyatlar bu sabah yüzde 35’lik artışla 120 Euro’yu gördü. Geçen sene şubatta 17 euro seviyelerinde olan bu rakam, Aralık 2021’de 166 Euro’yu görmüştü.


Nisan vadeli kontratlarda fiyat artışı ise yüzde 37’yi aştı ve 121 Euro’yu gördü.

120 Euro’luk TTF fiyatı, bin metreküp gazın fiyatının 1277 Euro (1436 dolar) olması anlamına geliyor.

Daha sonra TTF fiyatında günlük artış yüzde 20’ye çekilse de sert dalgalanma devam ediyor.

nord stream 2

Almanya’nın Rus gazını taşıyacak Kuzey Akım 2 (Nord Stream 2) projesinde ruhsat sürecini iki gün önce askıya aldığını açıklamasıyla gaz fiyatları yükselişe geçmiş, Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve eski Devlet Başkanı Medvedev, Almanya’nın kararı üzerine Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Avrupalıların doğalgaza 2000 Euro ödeyeceği yeni dünyaya hoş geldiniz” demişti.

Türkiye nasıl etkilenir?

Türkiye’nin boru hatlarından aldığı doğalgazın önemli bölümü petrol fiyatlarına endeksli ve bu fiyatlar Brent petrolün son 9 aylık ortalama fiyatına göre 3 ayda bir güncelleniyor. Bu nedenle Avrupa’daki spot doğalgaz fiyatlarındaki değişimler, uzun dönemli kontratları doğrudan etkilemiyor.


Ancak Türkiye spot fiyatlarla da boru gazı ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alıyor. Bu fiyatların da Avrupa fiyatlarına paralel olarak hızla artması bekleniyor.

Rusya’dan doğalgaz resti: Bin metreküp gaza 2 bin Euro ödeyeceğiniz yeni dünyaya hoş geldiniz

Ukrayna krizi, doğalgaz krizine dönüşebilir. Putin’in Ukrayna’daki cumhuriyetleri tanıma kararının ardından Almanya’dan Kuzey Akım 2 projesinde onay sürecini durdurma adımı gelmişti. Moskova’dan da gaz fiyatlarının artacağı uyarısı yapılmıştı.

Petrol fiyatlarıyla birlikte gaz fiyatları da fırladı

Bugün Brent petrolün varil fiyatı 100 dolara dayanırken, Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de mart vadeli kontratlar için fiyatlar bugün yüzde 10 artışla 81,5 Euro’ya kadar yükseldi. Geçen sene şubatta 17 euro seviyelerinde olan bu rakam, Aralık 2021’de 166 Euro’yu görmüştü.

“Medvedev’in dediği seviye görülebilir”

GazDay Genel Müdürü Mehmet Doğan, Kuzey Akım 2’nin devreye alınmasının gecikmesinin bu kış gaz fiyatlarının yüksek seyretmesinde etkili olduğunu, eğer onay çıkmazsa gelecek sene de fiyatlarda yüksek seyrin devam edeceğini, yaptırımlarla birlikte gerilimin artması durumunda Medvedev’in dediği 2 bin Euro seviyelerinin görülebileceğini söyledi.

Kuzey Akım 2’ye onay vermemenin Almanya ve Avrupa için mantıklı olmadığını, bu işten sadece ABD’nin kârlı çıkacağını vurgulayan Doğan, “Ukrayna krizi bir enerji krizi değil de ama sonuç olarak enerjiyi vuruyor” değerlendirmesinde bulundu.


Bu sene hidroelektrik santrallerinden daha fazla elektrik üretilebilmesi ve yazın depoların doldurulabilmesi durumunda Türkiye’nin 2022 sonbaharında geçen seneye göre kısmen rahat edebileceğini söyleyen Doğan, yine de yüksek fiyatların Türkiye’yi de olumsuz etkilemeye devam edeceğini dile getirdi.

Ukrayna hava sahası sivil uçuşlara tamamen kapatıldı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.