Savaş orada, kuyruklar burada: Kınadıkları her şeyi Türkiye’ye yaşattılar!

Kınadıkları her şeyi Türkiye’ye yaşattılar! 44 yıl önceki CHP iktidarında yaşanan yokluğu sık sık eleştiren AKP 20 yıllık iktidarının sonunda vatandaşı kuyruklara mahkum etti.

kuyruklar

CHP’li Öztrak: Savaş Ukrayna’da, ambargo Rusya’da, kıtlık ve kuyruklar ise Türkiye’de!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirirken “Bu CHP var ya, ah ah… Biz bunlardan neler çektik. Yağ kuyrukları, gazyağı kuyrukları, benzin kuyrukları. Bay Kemal siz kuyrukçusunuz” dedi. Ancak iktidar, eleştirdiği kuyrukların daha büyüğünü millete yaşattı.


Savaş orada, kuyruk burada

chp faik öztrak katar

CHP Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, İstanbul’da marketlerde yaşanan ayçiçek yağı izdiham görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşıp çarpıcı bir değerlendirme yaptı. Öztrak, “Savaş Ukrayna’da, ambargo Rusya’da, kıtlık ve kuyruklar ise Türkiye’de. 20 yılın sonunda ülkenin geldiği yer: Yağ ve akaryakıt kuyrukları…” dedi. Bu arada AKP’li Sultangazi Belediyesi zabıta ekipleri, yağ fiyatlarına yönelik denetim yaptı.

Ayçiçek yağı izdihamı

yağ kuyrukları

Türkiye, yıllar sonra ‘yağ kuyruğuna’ girdi. Dünya ayçiçek yağı üretiminde 6. sırada olmamıza rağmen iç tüketimi dahi karşılayamaz hale geldik. 6 ay önce 40 lira olan 5 litre ayçiçek yağının en düşük fiyatı 130 lira oldu. Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle önümüzdeki haftalarda yağ krizi yaşanacağı ve yeterli stok olmadığı iddiası market zincirlerin önünde uzun kuyruklara neden oldu. Bazı marketlerde yağ alabilmek için izdiham yaşandı. Birçok market 1 adet ile sınırlandırmasına rağmen raflar boşaldı.

Akaryakıt kuyrukları

akaryakıt kuyrukları

Her gün zam yapılan benzin, mazot ve LPG nedeniyle akaryakıt istasyonları her gece uzun kuyruklara tanıklık ediyor. Eylül 2021’de 7 lira olan mazotun litresi 20 liraya dayandı.

Hastane randevuları tıkandı

mhrs randevu

AKP iktidarının en başarılı alan olarak gösterdiği sağlıkta geriye gidiş var. Birçok ilde şehir hastaneleri açılmasına rağmen hastalara aylar sonrasına muayene tarihi veriliyor. MHRS randevuları tıkanmış durumda. Hekim ve sağlık çalışanı eksikliği nedeniyle birçok hastanenin bazı birimleri hizmet veremiyor.

Ekmek kuyrukları

Esenyurt ekmek kuyruğu

Buğday ve un fiyatlarına gelen zamlar ekmek fiyatlarını artırdı. Büyükşehirlerde, yüzlerce insan daha ucuz ekmek alabilmek için halk ekmek satış noktaları önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.


PTT kuyrukları

PTT şubelerinde uzun kuyruklar: Ne sosyal mesafe ne de 65 yaş kuralına uydular!
PTT şubelerinde uzun kuyruklar

Millete “Ölün e mi” diye beddua etti

Kırşehir İl Ticaret Müdürü Mahmut Dalgalı, ayçiçek yağı kuyruğundaki vatandaşa hem hakaret hem de beddua etti.

Müdür Dalgalı, Facebook hesabında “Ülkede aylarca yağ stoku bulunduğu halde, ayçiçeği yağı tedarikinde sıkıntı olabileceği ihtimalinden korkup marketlere saldıran açgözlüler! Siz ölün e mi” diye yazdı. Tepkiler yükselince paylaşımını alelacele kaldırdı.

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, skandal bürokrata tepki gösterdi. İYİ Parti Kırşehir İl Başkanlığı ise bürokrat hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Yağ fiyatlarındaki artış sosyal medyanın da konusu oldu. Yağ tenekesiyle evlilik teklifi şakaları paylaşıldı.

5 kiloluk yağın fiyatı 3 saatte 11.9 lira arttı

yağ evlilik teklifi
Yağ fiyatlarındaki artış sosyal medyanın da konusu oldu. Yağ tenekesiyle evlilik teklifi şakaları paylaşıldı.

Ayçiçek yağında stokların tükenmesi ve fiyatların daha da artması riskine karşı halk, marketlere akın etti. Bazı marketler satışı 1 adetle sınırlandırdı. Stokçuluk yapıldığını öne süren halk ile market çalışanları arasında gerilim yaşandı. 5 litresi 108 lira olan ayçiçek yağının 3 saat sonra 119.95 liradan satıldığı görüldü.

“Devletin marketi stokçuluk yaptı”

Sözcü’nün haberine göre; Tarım Kredi Kooperatifleri Ege Bölge Temsilcisi Pehlül Kanbur, bağlı mağazalara skandal bir talimat gönderdi. Kanbur, “Zam gelecek. Depolardaki yağları çıkarmayın, satıştaki yağları da depolara kaldırın” dedi. Rafların boşaltıldığına dair de görüntü istedi. Kanbur, “Stokçuluk yapan esnaf dadandı. Önüne geçmek için, bittikçe koyun, dedim” açıklamasını yaptı.

Ham yağ ithalatı yapılamıyor


Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle ham ayçiçeği yağının tonu 1400 dolardan 2 bin doların üzerine çıktı. Ham ayçiçeği ithalatının önemli kısmının yapıldığı Rusya ve Ukrayna’da devam eden savaş nedeniyle gemilere yükleme yapılamıyor. Dolayısıyla Türkiye’ye ham yağ ithalatı durdu. Yağda yaşanan kriz nedeniyle zincir marketlerde yağ fiyatlarında artış gözlemlendi. Vatandaş stok yapmaya başlayınca da market rafları boş kaldı.

Erdoğan’dan muhalefete: Yağ üzerinden kara bulutlar toplamaya çalıştılar


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.