Gerçek nedir? İnancımı çürütün!

Eğer bir gerçek ortada salınıyorsa o gerçek değildir. Eğer bir gerçek, az bir çaba ile bulunabiliyorsa o da gerçek değildir. Tüm gerçekler aslında görünmeyen bir yüzdedir. Ona ulaşmak zeka ve ‘Antitez’ gerektirir.

gerçek gerçeklik algısı ilüzyon

Uğraştığım, emek harcayarak öğrendiğim tüm bilgilerimi ve sezgilerimi çürütün. Uğruna araştırmalar yaptığım tüm olası gerçeklerimi, daha güçlü bir darbe ile yok edin.

Bildiğimi sandığım tüm gerçekleri yerle bir edin.


Siz bildiklerimi dolayısıyla beni yok ederken, durup sadece bakacağım. Anlamaya çalışacağım. Ve izin vereceğim.

Fark ediyorum ki bazı yönelişlerim bende sadece belli yönde bir kapasite artışı sağladı. Ancak dallanan budaklanan bu kapasite yine de sadece kendi çizdiği sınırın içinde dönüp durdu.

Gerçeğin Gücü Antitezindedir

Sen ve ben gerçeği bilmek isteyenleriz. Daha fazlasında gezinmek için, Antitez yaratmak zorundayız. Bu antitez, gerçek sanmadığımız olası gerçekler hakkında bilgi sahibi olmamıza, farklı görüş açılarına ve çok yönlü bir kapasite artışına sebebiyet verecektir.

Eskilerden olsa, bir eleştiriyle karşılaştığımda ya da inandığım bazı şeylerin karşıtlığında bir şeylerle karşılaştığımda, savunmaya geçer hatta yetmiyormuş gibi kendimi sanki hassas yerimden vurulmuş ve kırık hissederdim.

O kadar büyüdüm ki, hiç savunacağım yerim yok. O nedenle diyorum ki, alın beni yok edin. Tabanımı yok edip, yeni bir gerçeği beynime enjekte ederken ben aslında daha fazlasını biliyor olacağım.

Hatta bildiğim ya da şekillendiğim şey, gerçekte “gerçek” değilse, gerçeğe daha çok yaklaşacağım.


O nedenle alın beni yok edin!

Zaten eğer siz beni yok etmezseniz, bana antitezler sunmazsanız, antitez bulup kendimi yok etme sorumluluğu bana düşecek. Ve dikkat edin ki, eğer kendimi yok edersem, az uz da olsa yazılarımı okuyacak olan kişilerin bildiğini sandıklarını da yok edeceğim.

İddialı bir cümle olduğunun farkındayım, ancak Gerçek nedir biliyor musunuz?

En güçlü Antitez’lere rağmen, ayakta kalabilen şeydir.

Ancak ne gariptir ki gerçeği bulmak istiyorsan antitezleri de en az tezlerin kadar savunucu olmalısın.

Ve son cümlem: Toplama kendini yerden. Yeni baştan şekillenecek. Ve hepsi seni darmadağın edecek…

İlgili yazılar

Belirsizlik süreci içinde sürüklenen yaşamlar

Anlamak Sevmenin Başlangıcıdır


Umutla Bekleyiş Hikayeleri