Hamilelik sürecinde anne adaylarının merak ettiği 8 soru

Annelik heyecanını ilk kez yaşayacak olan kadınlar hamilelik sürecinde, tatlı bir telaşla birlikte bazı sorulara da cevap arıyorlar.

Hamilelik sürecinde anne adaylarının merak ettiği 8 soru

Beslenmeden doğum şekline, yapılacak testlerden gebelikte seyahat konusuna kadar yeni anne adaylarının merak ettiği pek çok soru bulunuyor. Memorial Şişli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Figen Taşer Güney, hamilelik sürecinde merak edilenler hakkında bilgi verdi.

1 – Doğum kilolarımı nasıl vereceğim?

Doğum sonrası yaklaşık 4 – 5 kg kendiliğinden verilir ve vücut 6 ay ile 1 yıl arasında eski haline döner. Emzirme döneminde sütün artması için tatlı yerine bol sıvı tüketilmelidir. Doğum öncesi değil, emzirme döneminde alınan kiloların zor verildiği unutulmamalıdır.


2 – Bebeğimi beklerken almam gereken vitaminler neler?

Gebelik planlayan bir kişi doktor kontrolünde folik asit almaya başlar. Bu vitamin, hem bebeği bazı sakatlıklardan koruyacak, hem de annede kan yapımında rol alacaktır. Gebelik ilerledikçe annenin demir ihtiyacı artar, bu nedenle demir takviyesi verilir. Demir alımı yetersiz olan annelerde, kansızlık ve doğum sonrası saç dökülme problemleri yaşanmaktadır. Ayrıca kalsiyum, magnezyum ve omega 3 de doktorun uygun gördüğü haftalarda kullanılmalıdır.

3 – Hamileyken ilaç kullanabilir miyim?

hamilelikte ilaç kullanımı

Tiroid, epilepsi, hipertansiyon ve romatizma gibi kronik hastalıkları olan anne adayları sürekli kullanması gereken ilaçları ve gün içinde alınma zamanını doktorlarına danışmalıdır. Ayrıca gebelikte ağrı kesici veya antibiyotik kullanımı da doktor kontrolünde olmalıdır.

4 – Bebeğimin hareketlerini ne zaman hissedeceğim?

İlk gebelikte genellikle 18. haftadan sonra, ikinci gebelikte ise 15 – 16. haftadan sonra bebek hareketleri hissedilir. İlk hareketler seyirme gibidir, bebek büyüdükçe daha belirgin olur. Annelerin yorulması, üzüntülü ortamlarda bulunması veya öğün atlamaları bebek hareketlerinin az algılanmasına yol açar.

5 – Egzersiz ve spor yapabilir miyim?

Gebelikte ilk 3 aydan sonra düşme ve çarpma riski olmayan; yürüyüş, yüzme, hamilelik yogası ve pilatesi gibi egzersizler haftada 3 gün yapılabilir. Hareketli annelerin doğumlarının daha kolay olduğu unutulmamalıdır.

6 – Seyahat edebilir miyim?

Normal seyrinde giden, herhangi bir tıbbi sorunun olmadığı durumlarda 34. haftaya kadar seyahatte bir sakınca yoktur. Araba seyahatlerinde sık mola vermek ve molalarda hareket etmek gereklidir. Gebeliğin 34. haftasından sonra araba kullanmak sakıncalıdır.


7 – Doğum yöntemine nasıl karar vereceğim?

Doğum şekli, anne ve bebeğin özelliklerine göre belirlenir. Bebeğin duruş şekli, kilosu, gebelik haftası, çoğul gebelik, annenin kemik yapısı, genital bölgede uçuk ya da siğil varlığı, annenin hipertansiyon hastası olması ve geçirilmiş miyom operasyonu gibi durumlarda doktor değerlendirme yapıp, anne adayını yönlendirecektir.

8 – İkinci bebeği ne zaman planlamalıyız?

İkinci bebek için uygun zaman anne, baba ve bebeğe bağlı olmakla birlikte; annenin eski kilosuna dönmesi ve vücuttaki vitamin açığının kapanması önemlidir. Genellikle ilk bebeğin iki yaşını doldurmuş olması önerilir.

Gebelikte meyve yiyen annelerin çocukları daha zeki oluyor

Gebelikte tiroid sorunları bebeğin gelişimini etkiliyor

Gebelik ve menopozda kilo alımı


Hamilelikte meme kanseri teşhis ve tedavi yöntemleri neler?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.