Ahlak, ahlak için midir, koltuk için mi?

Ülkece seçime hazırlanıyoruz. İttifaklar, görüşmeler adaylar curcunası içerinde yine 6284 var! Sebep “aile yapısını bozması.” İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesinin üzerinden 2 yıl geçti. Halen bir yasa yapılmamışken, siyasi erk diyor ki; “6284 aile yapısını bozuyor. LGBT aile yapısını bozuyor.” Peki kadını katletmek bozmuyor mu aile yapısını?

6284 ahlak

Ahlak, ahlak için midir, koltuk için mi?

  • Siz hiç ölmeden önce çocuğunuzun gözü önünde çığlık çığlığa “Ölmek istemiyorum.” diye haykırdınız? Emine BULUT haykırdı!
  • Siz hiç bir plazanın bilmem kaçıncı katından atılıp, öldürülüp bir de üstüne suçlu oldunuz mu? Şule ÇET oldu.
  • Siz hiç bindiğiniz minibüste tecavüze direndiğiniz için parçalara ayrıldınız mı? Özgecan ASLAN ayrıldı!
  • Siz hiç eski kocanız tarafından 14 Şubatta önce kaza yapmanız sağlanıp, sonra kurşunlandınız mı? Kübra AŞKIN kurşunlandı.
  • Siz hiç bir varil içinde yakıldınız mı? Pınar GÜLTEKİN yakıldı!
  • Siz hiç yolda yürürken kılıçla katlediniz mi? Başak CENGİZ katledildi!

Siz hiç tecavüze uğradınız mı? Hem tecavüze uğrayıp hem yargılandınız mı?

Bu dünyada kadın olmak zordur ama bu coğrafyada kadın olmak çok daha zordur. Çünkü kaba kuvvet yönetir bu coğrafyayı. İtiat ister bu coğrafya. Eşitlik, özgürlük çokta umrunda değildir kimsenin. Ses istenilmez bu coğrafyada! Ondan sebep suskunluk kutsanır! Politik erkin eli güçlü olsun diye herkes sinsin istenir. Kısaca palavradır ailenin kutsiyetini korumak! Korunacak tek kutsiyet vardır: Politik erkin kutsiyeti.


Er kişi kadını susturur, kadın çocuğu.. Suskunların sırtında yükselir politik erk! Ondan sebep tahammül yoktur renklere, seslere. Her şeyin gri olduğu bir dünyada akan kanda, yenilen hak ta görünmez.

O yüzden insanlar meydanlarda “Kadın cinayetleri politiktir” diye haykırır. Çünkü herkes bilir istenilirse tüm o cinayetlerin biteceğini ve yine herkes bilir kimsenin bunu istemediğini! Çünkü kelle koltukta yaşatırsan kadını, kadın susar! Kadın susarsa toplum susar ve toplum sustuğunda bağıra bağıra konuşur politik erk!

Yukarıda ismini saydığım kadınlar sadece birkaçı. Buzdağının en görünür isimleri ya görmediklerimiz? Orda neler var? Orda evde yoğurt olmadığı için dayak yiyip ölen kadın var! Gencecik yaşında töre adında evlendirilen küçücük çocuklar var. Adaletsizlik maalesef doğduğunuzda başlar! Kırk kata sarılır küçük kız çocuğu ama erkeğin anadan üryan fotoğrafı vardır mesela! Kız daha küçücükken bacaklarını ört diye uyarılır. O sırada erkeğe “Hadi amcalara pipini göster.” muhabbeti yapılır. Erkek ne isterse yapar ama kız çocuğunun çevresine güvenilmediğinden(!) yasakları vardır.

Sonra o çocuklar büyür! Hakim olurlar mesela karşısına karısına katleden bir tip çıkar. Üstünde takım elbisesi en masum görüntüsüyle anlatır: “Çok işveli gülüyordu. Beni aldatıyordu. Erkeklik gururum laf etti. Dayanamadım Hakim bey.” Durur mu hakim bey “iyi hal”den indirim verir. Bir başkası tecavüze uğrar mesela dünkü çocukların artık yetişkin olduğu toplum, “O saatte de orda ne işi varmış?, Üstünde de kim bilir ne varmış?” der. Saatin bile namus dilimi vardır bu coğrafyada!


O erkektir ne yapsa yeridir diye diye büyütülen çocuklar bazen çok büyür. O büyüyüş mevkiyle birleşince daha güçlü seslenir:

  • Bir kadın olarak sus!
  • Kadın mıdır kız mıdır belli değil
  • Kadın dediğin öyle de gülmez

ve niceleri..

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2022 raporu: 343 kadın katledildi!

Farazi yada abartı geliyor değil mi bunlar? Ama bakın bunlar gerçek! Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2022 raporu: 343 kadın katledildi! 245 kadın şüpheli bir şekilde öldürüldü! 365 günlük bir yılda 343 kadın yok edildi! Elinizdeki kanın farkında mısınız? Susanlar, şiddeti küçümseyenler, boşanan kadını toplumda bambaşka bir konuma getirenler, “Kocandır döver de sever de” diyenler, “Gelinlikle çıktın kefenle dönersin” diyenler, erkek kıskanç olur canımcılar…

kadınlar 6284

Seçim ve kadın!

Ülkece seçime hazırlanıyoruz. İttifaklar, görüşmeler adaylar curcunası içerinde yine 6284 var! Sebep aile yapısını bozması! Biz daha iyi yasa çıkartırız diye iptal edilen İstanbul Sözleşmesi‘nin üstünden 2 yıl geçti. Hala çıkartılan bir yasa yokken, hala her gün en az bir kadın katledilirken siyasi erk diyor ki “6284 aile yapısını bozuyor. LGBT aile yapısını bozuyor.” Peki kadını katletmek bozmuyor mu aile yapısını?


Daha 16 yaşında davullu zurnalı eş dost eğlencesiyle çocuğa tecavüz edilmesi aile yapısını bozmuyor mu? Cemaat yurtlarında çocuklara tecavüz edilmesi bu toplumun ahlakını bozmuyor mu? Hadi dürüst olalım gerçekten sorun ahlakın korunması mı yoksa konumlarınızın pekiştirilmesi mi? Seçimler gelir seçimler gider ama elinizde ki kan, 40 tas suyla temizlenmez!

Ne olmuştu: Yeniden Refah Partisi’nden ittifak şartları: “6284 kaldırılsın”


Elif Aver
Elif Aver; 1987 yılında İstanbul'da doğdu. Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümünden 2010 yılında mezun oldu. Özel sektörde mesleğini yapmakta, ayrıca TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yönetim kurulu üyesi. Yazmak, çizmek ve okumak çocukluğundan beri en büyük tutkusu. Ondan sebep söz yitene kalem bitene kadar yazanlardan.