Resimde ilk ne gördüyseniz hakkınızda çok şey söylüyor!

Resimde ilk gördüğünüz şey, karakteriniz hakkında ilginç detayları ortaya çıkarabilir! Bu optik illüzyon resimlerine hızlıca bakmanız gerekiyor, ancak yalnızca birini, tam olarak ilk gördüğünüzü seçmeniz isteniyor.

Resimde gestalt testi

Resimde ilk ne gördüyseniz sizin hakkınızda çok şey söylüyor! Aşağıdaki satırlarda, bu Gestalt kuramı psikolojik kişilik testinde tespit edebildiğiniz her bir figürün ne anlama geldiğinin açıklamasını size göstereceğiz. Testler aşağıda…

Gestalt kuramı nedir?

Hepimiz bütün bir yaşam sürmekten ve yaşamımızdaki eksik parçaları tamamlamaktan bahsederiz. Bütün olmak için ihtiyacımız olduğuna inandıklarımızın peşinden koşarız. Gestalt kuramı bu tamamlanma hissiyatı ve bütün olma ihtiyacı üzerinden ortaya çıkarılmış bir psikoloji kuramıdır. Almanca’da ‘tamamlanma‘, ‘bütünleşme‘ anlamlarına gelen ‘gestalt’ kelimesi iki ya da daha fazla parçadan oluşan bir bütünselliği ifade etmek için kullanılır.


Gestalt kuramında temel alınan bileşenler ‘algı ilkeleri‘ dir. Gestalt kuramını savunan kişilere göre algılanan ögelerin birleşim şeklinin algının işleyişi üzerinde önemli bir etkisi olduğunu iddia ederler. Gestalt Okulu çatısı altında toplanan psikologlar “Bütün, kendisini oluşturan parçaların toplamından farklıdır.” düşüncesini temel almışlardır. Gestalt savunucusuna göre dünyaya dair her bilgiyi oluşturan ögeler duyular yoluyla algılanır. Onlara göre yaşantıları kuran şey duyumun bir ileri seviyesi olan algı süreçleridir. Kişi duyularının oluşturduğu yaşantı parçalarını bir bütün halinde algılar ve yorumlar.

Gestalt psikologları duyumların her uyarana karşı otomatik bir şekilde üretildiklerini ve bilinçli olmadıklarını savunur. Algılama ise uyarıcıların ve olayların farkında olunduğu bilinçli bir süreçtir. Algı, farklı uyarıcılara ait duyumların birleşiminden oluşur. Bilinçle algılanan bir yaşantıyı oluşturan ögeler olaylar arasındaki bağlantılardır. Buradan bakıldığında duyumlar algıları oluşturduğu için bilinçli bir yaşantıyı da bilinçsiz ögeler oluşturur denilebilmektedir.

Gestalt kuramcıları bu süreçleri değerlendirirken yazının başlangıcında da bahsetmiş olduğum ‘algı ilkeleri’ni temel alırlar. Şekil ve zemin ilişkisi Gestalt kuramcıların ele aldığı algısal örgütleme yasalarından bir tanesidir. Siyah beyaz görsellerle yaptıkları testler sonucu Gestalt kuramcıları zeminin ve şekillerin siyah ya da beyaz olduklarında birbirlerinin yerini alabildiklerini keşfetmişlerdir. Kişi şekil ile zemini birlikte algılayamaz ancak bir rengi şekil ve bir rengi de zemin olarak algılayabilir. İnsana ait bir algılama sistemi otomatik bir ayrım yapmaktadır. Şekil burada dikkat çeken ve zeminden farklı olan şeydir. Zemin ise arka planda kalan ve dikkat çekmeyendir. Bazı durumlarda ise şekil ile zemin yer değiştirir ve hangisinin şekil hangisinin zemin olduğu anlaşılamaz. Kişinin eğilimi şekli ve zemini ayırmak üzerinedir. Bu yüzden de her bakışta yalnızca bir renk şekil bir renk de zemin olarak algılanabilir. Her iki rengin de şekil olarak algılanma olasılığı yoktur.

Test #1 – Resimde ilk adam mı, kadın mı görüyorsunuz?

gestalt adam kadın

Adamı görenler: Ailenin, arkadaşların, sevgilinin, çocukların tüm sorunlarını çözmeyi kendine görev edinmişsin. Hep güçlü olmak üzere kendini yetiştirmişsin. Ama bu günlerde artık biraz dinlenmeye ihtiyaç duyuyorsun. Hayatında alma-verme dengesi çok bozulmuş. Sevgiyle alıp kabul etme, ihtiyacın olduğunda yardım talep edebilme senin başarman gereken sınavlarından biri… Kendini artık affet ve kollarınla kendine sarıl iyi ki varım de…

Kadını görenler: Dişi yanın beni ortaya çıkar diye bağırıyor, süslen püslen sokağa çık. Kendine masaj hediye et. Bedenini ve kendini olduğun gibi kabul et. Aynaya bakıp “Ben çok güzelim.” de. Dişi enerjini ortaya çıkarmak, rahatça ifade edebilmek senin sınavlarından biri. Hep anne, hep iyi dost, hep görev insanı olmak zorunda değilsin. Biraz da hayata neşeyle bak, yüzüne kocaman bir gülümseme yerleştir…


Test #2 – Resimde ilk ne görüyorsunuz?

maymun kaplan

Kaplan görenler: İş hayatın, para durumun şu aralar çok sıkışık. Kafanda sürekli hesap-kitap yapıyorsun ve sen bunu yaptıkça enerjin daha da düşüyor. Eğlenerek, sevdiğin işi yaparak para kazanılacağını anlaman bu hayatla ilgili en büyük sınavlarından biri. Doğada bol yürüyüş yap, kendini biraz akışa bırak…

Maymun görenler: Başkalarının fikirleri, görüşleri, onaylamaları senin üzerine çok etkili olmuş. Kendi yapmak istediklerini el alem ne der diye hep ertelemişsin. Ruhun boğulmuş ve sen giderek daha mutsuz olmuşsun, içine kapanmışsın. Artık kendini onaylamanın zamanı geldi… Artık çevrene ördüğün hapishaneden çıkma zamanı geldi… Senin bu hayattaki sınavın “Kim ne derse desin, ben kendi doğrularımla yaşayacağım.” diyebilmek… Unutma; hayattaki en önemli şey aynaya baktığında “Bu hayatı iyi yaşadım, aferin bana!” diyebilmektir.

Test #3 – Resimde ilk gördüğünüz detay ne?

resimde ilk

Eğer bir kadınsanız ve ilk gördüğünüz şey kadının yüzüyse: Çok dışa dönüksünüz demektir. Kendinizi çok olumlu olmakla ve her zaman ileriye bakmakla karakterize ediyorsunuz. Diğerleri senin büyük direncine hayran kalıyor.

Bir erkekseniz ve bir kadının yüzünü gözlemlediyseniz: Bu, her zaman başkalarına odaklandığınız anlamına gelir. Yaptıklarınıza daha fazla dikkat etmeli ve geri kalanının çok farkında olmamalısınız. Net kısa vadeli hedefler belirlemek çok yardımcı olacaktır.

Eğer bir kadınsanız ve ilk gördüğünüz şey bir erkek figürüyse: Bu muhtemelen bir eş aradığınızı gösterir. Senin için aşk her şeydir. Başkalarının iyiliğine kendinizinkinden önce öncelik verme eğilimindesiniz.

Bir erkekseniz ve saksafoncu figürünü ilk kez fark ettiyseniz: Bu, çok cömert biri olduğunuz anlamına gelir. Sevdiklerinizin mutluluğu her şeyin üzerindedir ve onlar için sahip olamadıklarınızı bile elde etmek için her şeyinizi vermeye hazırsınız.


Not: Ağaç, kuş, balık, vazo gibi şekillerin bir anlamı yok.

Resimde ilk bakışta ne görüyorsunuz?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.