Dolar’ı Dışişleri’ne çağırdılar! Top patladı mı?

Günler uzun, oruç zor ama Türkiye’de yaşayana zorluk dediğin nedir ki? Alt tarafı bir mizah malzemesi…

Top patladı mı? dolar dışişleri ne çağırdılar

Hep Birlikte: Ommmmmm

Yemin ederim ülkece hepimiz en has Budist rahibine taş çıkarırız meditasyon konusunda. Bu dünyada yaşamıyoruz ondan eminim. Düşünsenize Dolar, Euro el ele tutuşmuş Heidi’nin dağlarına çıkıyorlar. Seçimlerde kim kime dum duma. Piyasada herkes nefesleri tuttu seçimi bekliyor. Yabancı yatırımcı damat halayıyla ülkeden çıkıyor. Sosyal medyaya bakıyorum bizde bir komiklikler bir şakalar:

“Son Dakika! Dolar’ı Dışişleri Bakanlığı’na çağırdılar.”

“Dolar 4.62 olmuş okulu birincilikle bitirecek galiba.”


“Allah’u teala müminler oruç tutsun diye havayı serinletiyor, yardım ediyor ama dolara müdahale etmiyor. Çünkü serbest piyasa ekonomisi.”

“Şu an sokaklarda çırılçıplak koşsam kimse yadırgamaz ha. Garibin dolar borcu var heralde, har basmış Ne yaptığını bilmiyor derler.”

“Dolar 4.62 oldu. artık dolardan tavşan yapabilicez. harika”

“Türk Lirası bugün Limonlu Meybuz karşısında %0,35 değer kaybetti”

dolar 3.89 olmuş benim ortalamadan daha yüksek keşke dolar olsaydım

Büyük Başkan’dan Dev Tespit!

Bizde arpa gibi, buğday gibi mizahşör yetiştiği için her durum bizde komedi malzemesi. Haklı abi insanlar. Nasıl hayatta kalacaklar? Bunlara komik diyorum da asıl mizahın kendisi sokaklarda ve mecliste. Düşünsenize Başbakan, “Dolardan bize ne? Dolsa ne olur dolmasa ne olur?” diyor. Ekonomi vizyonu mükemmel eğitim sistemiyle birleşince ortaya CERN’deki Higgs Bozonu gibi bir enerji çıkmış gerçekten. Tebrikler Başkan!


Mesela Türkiye’nin sayılı objektif, yandaş olmayan, özgün haberciliğiyle dünyaya nam salmış Sabah’taki bir köşe yazarı var. Meryem Gayberi. Tweet atmıştı 2016 yılında. “Dolar 3.30 olmuş. Olsun. Bize ne elalemin parasından Amerika düşünsün” demiş. Araştırmacı gazeteciliği geçmiş, marketin oradan sola dönmüş, kalemi kuvvetli bir yazar arkadaş. Vizyonuyla bizleri aydınlatmış sağ olsun.

Bir de “ekonomist arkadaşıma sordum. Sadece ihracatta piyasalar ufak sorunlar yaşar dedi” demiş bir sonraki tweette. Teşekkürler Meryem Hanım. Bize anne sütünün ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyorsunuz. Kamu spotu gibisiniz maşallah. Allah bozmasın.

amerika'da bir dolar 5 buçuk dolarmış meryem gayberi hilal cebeci dolar neden para basıp para ödemiyoruz meryem gayberi

Asıl mizah sokakta

Sokakta insanlara mikrofon uzatıp doları soruyorlar. Adam, “Bana ne ben dolarla alışveriş yapmıyorum ki” diyor. Eleştirdiğime bakmayın. İmreniyorum, kıskanıyorum bu kafaları. Ama hep mutluluğu kendilerine saklıyorlar. Bizim başımız kel mi? Biz de aynı cehaleti, aynı mutluluğu hak etmiyor muyuz Büyük Başkan?

Biz de 5 ay önce “Amerika’nın oyununu bozacağız” diye sokaklarda dolar yakıp sonra dolar yükselince döviz bürosu önünde kuyruklar oluşturmak istiyoruz. Hani tüm ülkeyi kapsayan o politika? Hani o mozaiklerine taç yaptığım çiçekler? Biz de aynı kafaya gelmek istiyoruz Reis!

Okundu mu?

Merkez Bankası müdahale etti seçim öncesinde dolar ayrı eve çıkmasın diye. Topluma da komple gaz basıyorlar herhalde ki benim bütün arkadaşlarım da bir komiklikler Instagram’da, bir şakalar… Top patladı mı bu arada? Açalım mı oruçları? Yoksa artık açalım mı şu kafaları? Önümüzdeki yıllar biraz zor geçecek o kesin ama en azından açalım mı şu konuşma hakkının önünü; gereksiz yere cezaevinde bekleyen aydınların kapılarını?


Ameriga’nın oyununu bozmak yerine şu bozduğumuz eğitim sistemini filan toparlayalım mı? Ekonomi zaten 3 Hayır’la aramızdan ayrıldı en azından nasıl düzelteceğimizi konuşmaya başlayalım mı? En kötüsü de yılların verdiği korkuyla kendimize uyguladığımız, “Aman abi ondan bahsetmeyelim” diyerek ruhumuzu teslim ettiğimiz otosansürü kaldıralım mı şu mübarek günlerde? Konforu, lüksü, ekonomik özgürlüğünü geçtim artık da en azından temel ihtiyacımız olan insan olmayı hatırlayalım mı? Tekrar soruyorum top patladı mı?

Kronik Gevşeklik Hastalığı


Özgür Uysal
12 Yapım şirketinin yöneticisi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi lisans, Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri Yüksek Lisans diplomalarına sahip. Cosmopolitan dergisinde Seks ve İlişkiler üzerine yazıyor, Kadıköy Life ve Tourmag dergisilerinde konuk yazar olarak röportajlar yapıyor.